Vlekken verwijder je met zeep, kalk met azijn en vet met een ontvetter. Zo simpel is schoonmaken. De Volkskrant heeft oktober tot opruimmaand uitgeroepen en laat ik mijn steentje bijdragen.

Onze moeders hebben ons niet leren schoonmaken en dus doen we maar wat. Poetsboeken zijn in, luisteren en kijken naar poetsgoeroes ook. Alleen het poetsen zelf is nog even een dingetje.

Onze oma’s boenden met zand, zeep en soda. Onze moeders hadden een werkster of waren zelf werkster.  Mijn moeder heeft nog nooit een stofzuiger aangeraakt, ze zou niet weten hoe je een zak moet verwisselen (of dat er een zak in moet) en rekent op haar werkster. Ik had geen idee hoe je slim en snel schoonmaakt. En dan wordt schoonmaken een klus zonder goed resultaat.

Ik wil een schoon huis zonder moeite. Schoonmaakbedrijven maken in een uur een heel huis brandschoon, als nieuw, geschikt voor de verkoop, ook als daar 50 jaar lang een eenzame hoarder met 14 katten in heeft gewoond. Die professionele schoonmakers staan vast niet hard te schuren. Hoe doen ze dat wel? Met scheikunde en goed gereedschap.

Dit begrijp ik. Ik heb drie zagen. Ik stel me voor dat ik een tak moet afzagen met mijn plankenzaag van de Action. Dat Werkt Niet. Dat kost uren, dagen, weken tijd.

Ik wil goed gereedschap. Ik wil middelen die werken, niet aggressief en niet schadelijk voor de natuur zijn en lekker ruiken.

Mijn arsenaal schoonmaakmiddelen is: azijn, soda, zeep, een ontvetter en een allesreiniger. Mijn gereedschap is een emmertje, stofzuiger, de bekende gele doekjes (de kleur is onbelangrijk maar je snapt vast wat ik bedoel), een microvezeldoekje en twee borstels.

Gisteren was de keuken aan de beurt.

Een keuken wordt dus echt niet schoon met allesreiniger. Allesreiniger is een combinatie van alles een beetje, en dus eigenlijk niks. Allesreiniger is als die ene zaag waar je dus eigenlijk niks mee kunt. Waar je zeker niet die meubelen mee kunt maken die een meubelmaker maakt. Of die boom mee om kunt zagen. Of je iets te grote houtblokken mee klein kunt zagen. Allesreiniger is als het boormachientje waar een bouwbedrijf een zware klopboor inzet. Het kan wel, maar met veel geschrob en geploeter want het is het net niet. Alsof je kalkaanslag in de waterkoker te lijf gaat met een combinatie van alcohol, azijn, zeep, soda en water. Alleen azijn werkt veel beter.

Schoonmaken is scheikunde. Wat is het probleem in de keuken? Vet.

Dus mijn keuken maak ik schoon met een ontvetter. Ik ben fan van Dasty: geel, goedkoop, lekker ruikend, Wibra. Niet de allesreiniger met een beetje ontvetter erin, maar de originele pure gele ontvetter. Ik doe een dopje ervan in het emmertje water, microvezeldoekje erin en begin te soppen. Tussendoor maak ik de gedane oppervlakken droog met een geel doekje dat ik uitspoel in schoon water. Na een half uurtje is mijn keuken vetvrij: fornuis, tegeltjes, schouw, oven, werkblad, handgreepjes, kastdeurtjes en tenslotte de vloer. Voor de lol zou je dit de eerste keer moeten doen nadat je hebt schoongemaakt met je allesreiniger. Je weet niet wat je ziet, je dacht dat het schoon was maar wow, dit is pas schoon. Foto-schoon.

IMG_20181008_105934.jpg