Met Zoon2 eet ik in Arnhem in het Coehoornpark: tip tip tip. We kletsen over politiek, samenleving en ons eigen leven. Zijn kamer is een zooi en opruimen lukt niet echt. Ma, heb je tips? Tips als ‘doe elke dag een beetje’ helpen Zoon2 niet, want ik ken hem. De tip die mijn huishouden op orde heeft gekregen is: analyseer waar stuwmeren ontstaan in de stroom van de klusjes en ontstop die.

O ja, ik ben waterkundige (zie ook mijn blog landschaplopen). Ik zie het huishouden als een waterland vol rivieren die door moeten stromen. Een Kledingrivier, een Schoonmaakrivier, een Voedselrivier, een Administratierivier, een Zorgrivier en een Klusrivier. Water blijft stromen, maar bij een blokkade in de stroom ontstaat een stuwmeer en dat moet je ontstoppen. In elk huishouden ontstaan stuwmeren in deze zes rivieren, omdat je ergens geen ruimte voor hebt (te weinig kastruimte), een klusje niet leuk vindt (ramen lappen), iets niet kan (kraan repareren), de stress te hoog wordt (rekeningen betalen) of waarom dan ook: stuwmeren ontstaan.

Zoon2 heeft een heldere geest en denkt mee. We analyseren zijn rivier ‘Kleding’, want dat is de grootste zooi in zijn kamer.

Er komt kleding binnen (meestal tweedehands gekocht) en hij hangt of legt die in de kast. Op zeker moment doet hij het aan. Dan, zegt Zoon2, gooit hij het in de wasmand. Daar ontstaat soms een stuwmeertje, want als de wasmand vol is en hij wil wassen, is de wasmachine vaak bezet door een huisgenoot. Maar na een paar dagen lost zich dat op, wast hij, hangt de kleding op, en als het droog is hangt hij het terug in de kast. Dat vindt hij wel leuk werk, dus nee, hiermee loopt hij niet achter, geen stuwmeer dus.

Iets klopt er niet in zijn analyse, want wat is dan de zooi kleding op de vloer? Er moeten meer zijtakken zijn in de Kledingrivier. Kleding die hij afschaft, doet hij in een zak en die brengt hij soms weg naar de bak bij de supermarkt. Niet elke week, maar wel regelmatig. Dat is een stapeltje in een hoek waar hij geen last van heeft. Geen stuwmeer dus.

En die kleding op de vloer dan? Zoon2 legt uit dat die is gedragen, maar nog niet vies genoeg is om in de was te moeten. Bijvoorbeeld een lange broek terwijl het nu weer is voor een korte broek. Of een oud shirt terwijl hij nu een net shirt aan heeft. Die kleding kan niet terug in de kast, ligt zo lang over een stoel of op de bank en belandt dan meestal op de vloer. We maken een mooi schetsje, en het is hem duidelijk.

kledingkringloop

De ‘Gedragen Kleding’ is het stuwmeer! Ik vertel dat ik daarvoor een los rek heb waar ik, toegegeven, vaak kleren los overheen gooi, maar dat ik zeker een keer per week opruim. Ik zie een lampje flikkeren in zijn hoofd. Hij broedt op een eenvoudige oplossing, anders werkt het niet: een grote mand, een los kledingrek of misschien een touw. Voor het stuwmeer met de mooie naam ‘Gedragen Kleding die nog niet in de was hoeft’.