Ik lees vaak dat plastic bekertjes duurzamer zouden zijn dan papieren en ook dan een stenen mok, en dan komt er een berekening met grondstoffen bij fabricage, warm watergebruik bij afwassen en nog veel meer. En dan blijkt het plastic bekertje gunstig te zijn. En zo is ook de plastic tas veel beter dan de papieren tas natuurlijk, en misschien ook wel beter dan de linen tas. Jaja. Dat plastic pindakaaspotten beter voor het milieu zouden zijn dan glazen potten.
Wat ik mis in deze berekeningen is dat plastic voor altijd en eeuwig op de aarde blijft. Dat het hoogstens uiteenvalt in steeds kleinere stukjes microplastic en dat die voor grote ellende zorgen.
En dan herinner ik me de discussie met kernenergie: ook hartstikke goed, maar wat doe je met het afval? Dat aspect moeten we bij de discussie over plastic er nog even in zien te krijgen.
Een product dat zoveel ellende veroorzaakt met zijn afval, kan nooit en te nimmer de juiste keuze zijn.
Ben zeker geen plasticfan. Maar probleem is niet plastic maar de mens. Die gooit het weg, scheidt afval niet etc etc. In sommige landen op deze wereld zijn rivieren gewoon afvalkanalen naar de oceanen. Vervang je plastic door ander materiaal dan heb je nog steeds dat probleem. En je heb zeker bij voedingsartikelen baat bij verpakking. Bekend is de komkommer plastic verpakking heeft daar zin omdat het voedsel langer beschikbaar is. Kortom de balansen zijn best ingewikkeld . Maar eens begin nu eens de onnodige plastic artikelen aan te pakken (kinderspeelgoed, dubbele verpakkingen, ballonnen, waterflesjes, etc etc).
LikeGeliked door 1 persoon
Ik weet dat je geen plastic fan bent, want heb wel vaker reacties van je gelezen. Ik ook niet. Maar ik denk dat de berekeningen niet kloppen waarbij plastic beter voor het milieu uitpakt. En tuurlijk begrijp ik dat het belangrijk is dat er geen komkommers verspild worden, dat voedselverspilling een gigantische verspilling is van grondstoffen en energie, dat langer bewaarbaar maken goed is voor klimaat. Maar uiteindelijk niet voor het milieu. Een komkommer die bederft wordt weer organische stof en vruchtbare bodem, maar dat plastic vliesje blijft voor eeuwig rondzwerven op aarde. Het kan niet zo zijn dat dit een goede deal is. Het alternatief voor de ‘verspilde komkommer vol transportkosten’ is niet ‘komkommer in plastic’ maar ‘lokale komkommer zonder transportkosten’. Die als hij bederft voordat hij is opgegeten, tot lokale compost wordt verwerkt.
LikeGeliked door 1 persoon
ex collega categoriemanager inkoop catering Rijksoverheid heeft onderzoek laten doen. Plastic en steen ontloopt elkaar niet. Zeker niet als je een mok met warm water schoonmaakt. Maar wel dan plastic beker meerdere keren gebruiken en inzamelen en recyclen oude bekers. Vooral schoon inzamelen is lastig. Mensen gebruikers in kantoren de bekers vaak als afvalbakje waardoor er een hoop troep bijkomt.
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn punt is dat bij deze vergelijkingen het afval van plastic niet wordt meegewogen
LikeLike
Bij het onderzoek waaraan ik refereer wel. Je komt er echter niet uit via onderzoek omdat veelal het gedrag van mensen bepalend is.
LikeGeliked door 1 persoon
Het verpakkingsafval wat je als gebruiker mag recyclen valt in het niet bij het plasticprobleem. Elke gram plastic die geproduceerd wordt blijft voor eeuwig op aarde. Daar valt niet tegenop te recyclen
LikeLike
Plastic verpakkingen beter, ammehoela!
Zo erger ik me aan de reclame waarin een meneer het ‘recyclebare’ plastic verpakkinkje bij het gft afval gooit, de verpakking zal misschien composteerbaar zijn maar dat proces duurt vele malen langer dan bij het overige gft.
Groet
LikeGeliked door 2 people
Ik word een beetje misselijk van mensen die plastic verdedigen. Je hebt gelijk, het is geen goede keuze.
LikeGeliked door 1 persoon
Een oude verhaal dat ik van rond 1985 ken. Hangt er van af wie je het vraagt en wat je er allemaal bij haalt. Inmiddels is er wel wat veranderd. Er zijn plasticsoorten die goed te recyclen zijn.
Bekertjes zijn ook niet van papier maar een bepaalde kartonsoort om te zorgen dat ze niet in je hand uit elkaar vallen of doorweken. Daar komt ook het e.e.a. aan te pas dat niet zo goed is voor het milieu.
Oorspronkelijk ging de discussie tussen plastic bekertjes uit een koffie-automaat of zelf koffiezetten en dan een mok gebruiken. Dat laatste is stukken duurder voor de baas. Dat zit in de mensuren die daarbij verloren gaan. Dat is een veelvoud tegenover de kosten voor warm water en afwasmiddel.
Het beste is om zo’n weggooibekertje een aantal keren te gebruiken. Maar bij veel automaten kan dat niet.
Thuis gebruik ik glazen mokken, die gaan langer mee dan steen en zijn goed te recyclen als ze wel eens kapot gaan. Zo’n glas was ik maar 1x per dag af.
Plastic tassen en pindakaaspotten is een totaal ander verhaal. Mensen wassen die niet om en gooien zowel de plastic als de glazen pot met pindakaasresten bij het grijze afval. Ik eet dus geen pindakaas. 😉
LikeGeliked door 3 people
En dat laatste was nou net de aanleiding voor mijn stukje: een artikeltje in de Volkskrant waarin stond dat plastic pindakaaspotten beter voor het milieu zouden zijn dan glazen. amehoela.
LikeLike
Glazen potten gooi je toch in de glasbak? Het enige glas dat ik bij het restafval doe, is als ik iets in hele kleine stukjes kapot laat vallen.
Als het recycleerbaar is, langer bruikbaar (zoals een plastic drinkbus) of met statiegeld, is het misschien soms een ander verhaal, maar voor eenmalig gebruik/als verpakking lijkt plastic mij sowieso nooit de meest milieuvriendelijke keuze.
LikeGeliked door 2 people
Eens, ik begrijp de redenering ook niet. Maar google maar, plastic pindakaaspotten zijn volgens echt berekeningen beter voor het milieu dan glazen. Raar, en volgens mij klopt het niet. Vanwege het afval.
LikeGeliked door 2 people
Toen de AH zijn olijfolie in plastic flessen begon te doen i.p.v. glazen flessen, heb ik gevraagd waarom ze dit hebben gedaan.
De reden was, dat ze meer plastic flessen in een vrachtauto konden laden omdat ze lichter waren en er dus met 1 rit meer flessen vervoerd konden worden.
En pindakaaspotten was je toch zodat je ze kan hergebruiken als voorraadpotten 😛
LikeGeliked door 2 people
precies, dat is een deel van de redenering: plastic potten zijn lichter, dus het vervoer kost minder CO2 uitstoot. Die redenering klopt, maar is maar een deel van het verhaal. Want het afval is hopeloos.
LikeGeliked door 1 persoon
Instemmende groet,
LikeGeliked door 2 people