Samsom beveelt aan dat gebruikers van gas meer gaan betalen. En vindt dat dat rechtvaardig moet gebeuren, dus hij wil dat groot- en kleinverbruikers evenveel procenten belastingverhoging opgelegd krijgen. En wel 75% meer belasting dan nu.

De klimaattafel wil dat de energiebelasting op aardgas voor [grootverbruikers]  procentueel evenveel stijgt als die voor de kleinverbruikers.

Maar zo vergroot je het verschil in gasprijs alleen maar. Reken mee wat 75% belastingverhoging voor effect heeft op de gasprijs per kuub:

  • De belasting voor Grootverbruikers
    • is nu 1 tot 6 cent per kuub.
    • dit wordt 1,75 tot 10,5 cent per kuub.
  • De belasting voor Kleinverbruikers
    • is nu 26 cent per kuub
    • dit wordt 44 cent per kuub.

Een verhoging van 1 tot 1,75 cent klinkt als een lachertje, maar dit gaat echt om grootverbruikers die miljoenen kuub gas verstoken.

En nou begrijp ik heel goed dat echte grootverbruikers zoals Tata, Hoogovens, Akzo, Teijin en dergelijke giga industrieen niet zomaar van het gas af kunnen. Hun hele industrie is gebaseerd op het goedkope Nederlandse gas; het ombouwen van een grote fabriek kost miljarden. Loop eens door de duinen bij Wijk aan Zee en laat het geweld van Tata op je inwerken. Een woonhuis ombouwen tot gasloos (inclusief isolatie) kost 20.000 euro, hoeveel zou het ombouwen van zo’n bedrijf kosten? Hun keuze is die tussen goedkoop gas of stoppen.

Maar dat betekent niet dat kleinverbruikers daarvoor op moeten draaien.

Dus: iedereen evenveel erbij. Niet procentueel, maar in vast bedrag. Dat is mijn rechtvaardigheid.