Vroeger at de meerderheid van de Indiers vegetarisch, inmiddels is dat gedaald tot een derde. Nog steeds veel: 300 miljoen mensen of zo. In de supermarkt liggen geen Valess-burgers en Quorn-stukjes; mensen eten volwaardig traditioneel voedsel zonder vlees.
Bij mij staan er meestal drie pannetjes op het vuur.
- Pan een met rijst, quinoa, gierst, gerst, haver, freekah of een ander graan. Varieren op de dagelijkse rijst is nou niet bepaald traditioneel Indiaas, maar wel lekker. Heb ik heel weinig tijd, neem ik rijste- of havervlokken die in 2 minuten klaar zijn.
- Pan twee met linzen, bonen of kikkererwten waarmee dal, kruidige dikke linzensoep wordt gemaakt.
- Pan drie met een groentencurry, gemengde groenten met kokosmelk en een vegetarische currypasta. (Nogal wat boembos en pastas en sambals bevatten garnalen, net als kroepoek overigens). Ik zorg er altijd voor dat hier iets zoets in zit zoals paprika, ui, kokos of rozijnen. Plus iets pittigs zoals peper. En iets bitters zoals bloemkool, spruiten of broccoli. Plus de specerijen van de currypasta. Die combinatie van vier smaken maakt het top. (alles kan ook zonder gekochte currypasta, maar voor de daelijkse hap werk ik met kant en klare boemboe).
Als ik halverwege het koken denk dat het geheel te weinig vult, kook ik er een eitje bij. Dit duurt bij mij 20 minuten, waarbij pan 1 en 2 zichzelf kookt en ik alleen met pan 3 bezig ben.
Inspiratie haal ik uit twee geweldige kookboeken:
- Puur India van Meera Sodha.
- Easy Curries Vegetarisch van Madhur Jaffrey
Allebei traditionele dagelijkse recepten uit de vegetarische Indiase keuken. Volwaardige maaltijden die je na een beetje wennen en het kopen van de basiskruiden en specerijen bij een toko snel en eenvoudig op tafel zet.
Breng je kookboeken-met-vlees-maar-er-staat-ook-veel-zonder-vlees-in weg naar de tweedehandswinkel, en koop deze twee boeken. Nooit meer twijfel tussen het echte en het neppe. Nooit meer ‘wie vegetarisch wil eten kan de spekjes door stukjes tofu vervangen’.
Ieder moet het zelf weten wat ie wel of niet eet. Maar als je tegen vlees bent moet je ook geen soja (tofu enz)eten; want het restprodukt wat daarvan overblijft gaat naar de dieren. Bovendien worden er heel veel bomen gekapt om op- die plek soja te kunnen verbouwen voor al die vegaburgers. Dat is dus ook vanuit millieu overweging een hele slechte keus.
LikeLike
Ik denk dat u zich beter moet inlezen. Soja wordt voornamelijk verbouwd voor dierenvoer. Een klein percentage van de sojateelt gaat naar de door u genoemde vegaburgers. Het zou dus juist beter zijn om allemaal over te stappen op die vegaburgers, omdat er dan meer mensen mee gevoed worden dan met het uiteindelijke soja dierenvoer, dat eerst naar de dieren gaat en dan pas indirect naar de mens gaat. Vleeseters zijn indirect namelijk de grootste sojaverbruikers. Alleen weten de meeste mensen dat niet, want dat staat natuurlijk niet op de ingrediëntenlijst van uw stukje vlees vermeld. Overigens heeft u, zoals hierboven al genoemd in het artikel, die vegaburgers niet nodig. Vlees is zeer makkelijk weg te laten uit uw voeding en te vervangen met bv linzen of uit tal van andere bonensoorten. Het enige waar u op moet letten is de B12 als u geen dierlijke producten eet. Maar hier geldt hetzelfde. De dieren krijgen ook supplementen toegevoegd aan hun dierenvoer. Dus waarom niet gewoon zelf dat tabletje direct innemen ipv het dier dit voor u te laten doen? Met vriendelijke groet, Rianne
LikeLike
Ja, dat van die kaas snap ik wel, Mathilde, daar heb ik zelf ook het langst tegenaan zitten hikken. Tijdens de ‘overgangsperiode’ maakte ik regelmatig de ‘vegan rijstkaas’ van de Vegetus-site (wel met andere smaakmakers, trouwens). Simpel te maken en een heerlijk plantaardig resultaat (en nog goedkoop ook). Na een afkickperiode verlang ik eigenlijk niet meer naar kaas. Ik zorg gewoon dat ik altijd een lekker hartig smeersel in de koelkast heb staan, zodat ik mijn gewaardeerde hartige boterhammetjes niet hoef te missen. Maar het is een feit: het is echt wel even afkicken van die perfecte zout-vetcombinatie die koeienkaas nu eenmaal is!
LikeGeliked door 1 persoon
precies. ik zal die rijstkaas eens opzoeken op die site, bedankt voor de tip. En geitenkaas mag dan wel minder ecologische schade berokkenen, het vervangt niet die handige Goudse zout-vetcombinatie, mooi omschreven, want dat is het precies.
Dat biergist is ook wel lekker overigens, zal ik ook weer eens kopen.
LikeLike
Gisteren ook een poging gedaan, maar toen is mijn reactie kennelijk niet doorgekomen… Ik schreef dat ik ook al had gezien dat de vegaburgers bij de super in de aanbieding waren; ook ik vind die te duur en niet altijd lekker, maar als mijn Jongens (Oudste en Middelste) koken, maken ze er wel graag gebruik van. Snap ik ook wel en zo lang ze zich houden aan ons kookbudget (dure burgers = dus goedkope seizoensgroente), geniet ik van hun maaltijden! Wij eten trouwens veganistisch en dat is nog wel weer een andere tak van sport, omdat veel vegaburgers niet veganistisch zijn…
Hier gaan er heel wat peulvruchten doorheen; in soepen, chili’s, smeersels voor op brood, zelfgemaakte burgers en inderdaad… curry! Verder maak ik ook zelf worstjes van tarwegluten (lijkt moeilijk, maar is eigenlijk heel simpel) en hebben we ook altijd wel een megazak ‘sojagranulaat’ en ‘sojabrokken’ in huis – klinkt als kattenvoer, mee eens, maar prima bruikbaar voor de afwisseling.
Toen ik vegetarisch at, begon het me steeds meer tegen te staan dat ik heel veel recepten het vlees domweg leek te worden vervangen door kaas of een ander zuivelproduct (of door ei, of allebei), terwijl ook dat, zo was inmiddels tot me doorgedrongen, niet direct de meest dier- en milieuvriendelijke keuzes zijn. Tijdens mijn overschakeling naar veganistisch eten heb ik veel gehad aan Vegetus.nl, de site van Martine (en David). Geweldige recepten: ontzettend maakbaar allemaal, supermarktvriendelijk en zo lekker dat je helemaal niet doorhebt dat je veganistisch eet. Een aanrader voor een ieder die deze week eens iets anders wil proberen.
Fijne bewust-eten-week voor iedereen die meedoet!
LikeGeliked door 1 persoon
dank voor je reactie, gisteren niets gezien inderdaad. vegan is inderdaad wel een andere tak van sport. vegetarisch is supersimpel. Ik heb het ook een tijd gedaan, maar miste de kaas, yoghurt en ei enorm. Yoghurt is goed te vervangen, ei eigenlijk ook wel, maar kaas….. Maar je argument klopt uiteraard, funderzuivel of rundvlees: de ecologische schade is gelijk. Sojabrokken heb ik hier ook in huis, en ook de fijne versie, sojagehakt. Zoon3 vind sojabrokken niks, maar ik werk er veel mee.
LikeLike
Ja, dat gedroogde sojagehakt heb ik dus ook (op de verpakking heet dat nóg onsmakelijker ‘sojagranulaat’). Superhandig spul: tomatengroentesaus maken, blikje peulvruchten erdoor en dan twee handjes ‘gehakt’. Heeft geen uitgesproken smaak (maar dat heeft beestenvlees ook niet zonder kruiderij), maar neemt dan wel lekker de smaakjes van de toegevoegde kruiden op. Ik bestel het in grootverpakkingen op internet, stukken goedkoper dan de kleine zakjes uit de biowinkel.
LikeLike
Ik heb nu grote ronde bollen ervan, gekocht bij de Toko. Na weken zijn die zo’n 2 cm doorsnede. Maar ik krijg het niet smakelijk; het blijft in bouillon geweekt karton. Het fijnere gehakt bevalt me beter. Ik koop het ook in grote zakken maar dan bij de Toko. Kost bijna niets, en 30 gram per persoon is genoeg. Als deze zak met grote bollen op is, ga ik terug nar het gehakt. Wat je zegt: handig door een tomatensaus, nou ja door alles eigenlijk.
LikeLike