Volgens de NOS eet de helft van de Nederlanders inmiddels zeker 3 dagen per week geen vlees. Dat is meer dan ik verwacht had, goede zaak! Deze week is de Nationale Week zonder Vlees. Er wordt vast van alles georganiseerd. In elk geval zijn de vleesvervangers in mijn supermarkt deze week in de aanbieding. Dat zijn ze overigens heel vaak.
Zijn die lekker? Hmm. Kaasschnitzel is lekker, en de nieuwe burger van Valess is heerlijk. Mijn supermarkt verkoopt geen producten van de Vegetarische slager, die absoluut lekker zijn maar niet te betalen voor de dagelijkse hap. Bonenburgers vind ik prima. Falafelballetjes. Halloumi. Groentenburgers. Curry met rijst en bonen. Kaassoufflee.
Ik eet bijna nooit vlees. Soms kruipt er een bitterbal naar binnen en ook nog wel eens een visstick. Maar vleesvervangers eet ik niet vaak. Een aanfluiting vind ik vegetarisch gehakt: het is mij een raadsel waarom je dat door een lekkere pastasaus zou gooien.
Ik eet al bijna mijn hele leven geen vlees, behalve dan mijn 15 jaar in Afrika en Zuid-Amerika. Mijn moeder kookte vegetarisch, ik ben dus zo ongeveer vegetarisch geboren.
Echt overstappen op vegetarisch eten is best een grote overgang. Want het vervangen van een schnitzel door een vegaschnitzel of een hamburger door een groenteburger of gehakt door sojagehakt is weliswaar simpel, het blijft een slap aftreksel van wat je eigenlijk wil. En dat lijkt mij lastig vol te houden. Ik denk dat je dan elke dag terug verlangt naar het echte. Het gesprek bij die maaltijd gaat geheid over het verschil tussen dit op je bord en echt vlees.
In India eet een derde van de bevolking traditioneel vegetarisch. Dat is een volwaardig eetpatroon zonder vlees en mijn favoriete keuken. Ook in andere volkskeukens is genoeg inspiratie te vinden. Neem de meest klassieke Italiaanse pizza: pizza Margharita met tomaat, mozzarella en basilicum.
Ik zal de komende dagen elke dag een stukje schrijven hoe je de dagelijkse hap kookt zonder vlees en zonder vleesvervangers. Geen recepten (ik ben geen goede kok), maar tips vanuit de diverse traditionele volkskeukens zonder vlees.
Doe jij iets speciaals in de Nationale Week zonder Vlees?
Al sinds ruim 10 jaar eet ik geen vlees en vis meer. Mis het niet en vervang het ook niet met vleesvervangers want die bestaan hier niet haha 🙂 Vind het een goed initiatief wat er nu in Nederland is, de week zonder vlees. Hoop op meer bewustwording.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind vlees vaak niet zo bijzonder. En er zijn maar een paar vleesvervangers die ik lekker vind, maar het aanbod is wel beter dan vroeger. Gelukkig lusten we alle groente, dus dat kookt heel fijn. We zijn gek op kaas 😉
Maar wraps, ovenschotel, pasta’s en Aziatisch eten is allemaal prima te doen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik hoop dat je niet echt bijna als plant geboren bent 😉
Wij eten nog wel regelmatig wel vlees, maar in kleine hoeveelheden, en vooral als het echt iets aan de maaltijd toevoegt. Jos is eigenlijk echt een vleeseter, en geniet zo veel van dat beetje (denk: 100 gram op een hele pan) rundergehakt door de pastasaus dat we dat nog wel doen. Of een keer gemarineerde kipfilet door de nasi, is hij ook gek op. Een stoofschotel met vlees maken. Maar inderdaad, vlees eten omdat het nou eenmaal zo hoort (en dus vervangen door vleesvervangers als je het weglaat), dat doen wij ook niet. Helemaal geen vlees eten kan hier een uitdaging zijn. Jos lust geen linzen en mag geen groenten van de nachtschadefamilie, ik eigenlijk liever geen kikkererwten bijvoorbeeld. Als je dan als beginnende vegetariër of flexitariër op zoek gaat naar recepten valt er echt behoorlijk veel af. Maar als je eenmaal creatief bent in de keuken en zelf dingen bij elkaar durft te gooien kom je al snel een eind hebben we gemerkt.
LikeGeliked door 1 persoon
Op vraag van mijn dochter kook ik sinds een paar maand niet meer met vlees, wel nog één keer per week met vis. Ze at toch al bijna niks van vlees, tenzij het niet echt herkenbaar was als vlees, worstjes, gehaktballen, kipnuggets en zo. Dus in plaats daarvan neem ik wel eens vleesvervangers, maar dat is maar iets voor 1 of hooguit 2x per week, niet meteen gezond maar kan wel lekker zijn (gisteren de kipnuggets van de vegetarische slager geprobeerd, ik vond ze echt naar kip smaken maar volgens dochterlief smaakten ze naar paprikachips). Ik zou ook willen minderen met koemelk, maar dat vind ik moeilijker. Ik probeer ook 1x in de week volledig vegan te koken, dat lukt steeds beter. Buitenshuis en op de boterham eten we wel nog gewoon alles, al probeer ik charcuterie zelf wel te mijden.
Hier in Vlaanderen is het deze vasten “Try Vegan”, ik heb me ingeschreven maar de nadruk ligt bij mij toch vooral op die “try” 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk dat men van het idee afmoet dat je het vlees zou moeten vervangen. Je kunt prima lekker koken zonder die gedachte. Ik eet vegetarisch en kook bijna nooit met vervangers. Alleen af en toe met degenen die ik echt lekker vind. Eten zonder vleesvervangers is ook veel voordeliger. Kaas of room is ook maar sporadisch nodig. Alleen als het echt iets toevoegt, maar veel gerechten zijn veganistisch ook heerlijk. Ik ben ook een fan van Santen. Daar kun je echt de lekkerste dingen mee maken, maar je moet er wel van houden natuurlijk.
Ook dingen als lasagna, pizza en aanverwanten zijn prima veganistisch te bereiden.
LikeGeliked door 1 persoon