Volgens de NOS eet de helft van de Nederlanders inmiddels zeker 3 dagen per week geen vlees. Dat is meer dan ik verwacht had, goede zaak! Deze week is de Nationale Week zonder Vlees. Er wordt vast van alles georganiseerd. In elk geval zijn de vleesvervangers in mijn supermarkt deze week in de aanbieding. Dat zijn ze overigens heel vaak.

Zijn die lekker? Hmm. Kaasschnitzel is lekker, en de nieuwe burger van Valess is heerlijk. Mijn supermarkt verkoopt geen producten van de Vegetarische slager, die absoluut lekker zijn maar niet te betalen voor de dagelijkse hap. Bonenburgers vind ik prima. Falafelballetjes. Halloumi. Groentenburgers. Curry met rijst en bonen. Kaassoufflee.

Ik eet bijna nooit vlees. Soms kruipt er een bitterbal naar binnen en ook nog wel eens een visstick.  Maar vleesvervangers eet ik niet vaak. Een aanfluiting vind ik vegetarisch gehakt: het is mij een raadsel waarom je dat door een lekkere pastasaus zou gooien.

Ik eet al bijna mijn hele leven geen vlees, behalve dan mijn 15 jaar in Afrika en Zuid-Amerika. Mijn moeder kookte vegetarisch, ik ben dus zo ongeveer vegetarisch geboren.

Echt overstappen op vegetarisch eten  is best een grote overgang. Want het vervangen van een schnitzel door een vegaschnitzel of een hamburger door een groenteburger of gehakt door sojagehakt is weliswaar simpel, het blijft een slap aftreksel van wat je eigenlijk wil. En dat lijkt mij lastig vol te houden. Ik denk dat je dan elke dag terug verlangt naar het echte. Het gesprek bij die maaltijd gaat geheid over het verschil tussen dit op je bord en echt vlees.

In India eet een derde van de bevolking traditioneel vegetarisch. Dat is een volwaardig eetpatroon zonder vlees en mijn favoriete keuken. Ook in andere volkskeukens is genoeg inspiratie te vinden. Neem de meest klassieke Italiaanse pizza: pizza Margharita met tomaat, mozzarella en basilicum.

Ik zal de komende dagen elke dag een stukje schrijven hoe je de dagelijkse hap kookt zonder vlees en zonder vleesvervangers. Geen recepten (ik ben geen goede kok), maar tips vanuit de diverse traditionele volkskeukens zonder vlees.

Doe jij iets speciaals in de Nationale Week zonder Vlees?