Een VVDer (ergens in Nederland) heeft een nieuwe ergernis ontdekt: de wegenbelasting wordt niet alleen voor autowegen gebruikt. Fietsers betalen geen wegenbelasting, en toch komen er ook fietspaden. En dat is volgens deze VVDer niet rechtvaardig.

Wow, wat een inzicht. En dan vooral dat argument van rechtvaardigheid.

Hondenbelasting wordt niet voor hondenpoepveldjes gebruikt. Ik vind dat die belasting afgeschaft moet worden. Niet alleen hierom, maar ook omdat je per hond betaalt en dat drukt zwaarder op mindervermogenden. Nog even en alleen rijke mensen kunnen zich een hond veroorloven.

De accijns op sigaretten wordt niet voor longkankeronderzoek gebruikt.

De OZB niet voor huizenbouw. De OZB wordt voor van alles en nog wat ingezet wat de raad als wenselijk ziet. De meeste wettelijke taken worden min of meer door het rijk betaald, maar de extraatjes worden betaald door huizenbezitters, plus wat klein grut zoals hondenbezitters.  Ook huurders mogen naar de bibliotheek hoewel ze geen OZB betalen.

Deze VVDer heeft natuurlijk best een punt: wel autobelasting, maar geen fietsbelasting. Wel hondenbelasting maar geen kattenbelasting. Wel TV belasting (inmiddels afgeschaft) maar geen computerbelasting. Daarover nadenken is nuttig; zo is hondenbelasting honderd jaar geleden bedacht om hondsdolheid te kunnen bestrijden. En geen kattenbelasting, want die brengen geen ziektes over, en zijn juist nuttig want vangen ratten en muizen en die brengen wel ziektes over. Maar inmiddels is dat argument behoorlijk achterhaald. De hondenbelasting mag van mij opgedoekt worden. Ha, deze VVDer en ik zijn het eens! Weg met de hondenbelasting!

De opbrengst van een belasting wordt niet gebruikt voor dingen die alleen de betalers aangaan, maar uitgesmeerd over iedereen. Belasting is herverdeling van inkomen en vermogen. Links wil welvaart nivelleren, dus vermogen afromen en hiermee dingen van algemeen nut betalen, zoals fietspaden en de bibliotheek. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten: bij een verhuizing geef je ook je kind een klein tasje te sjouwen en draag je zelf een grote doos.

Belasting is gebaseerd op solidariteit. En daar is deze VVDer blijkbaar tegen.