Ik zit aan tafel met een aantal studenten die een maaltijd-met-politici hebben georganiseerd. Behalve ik zijn er nog een stuk of vijf vertegenwoordigers van politieke partijen die meedoen op 21 maart. Elke gang schuiven wij door naar een andere tafel en begint het geanimeerde gesprek opnieuw.

Bijzonder leuk, ik kan het je aanraden. Eenvoudig te organiseren met de lokale ouderenbond, natuurliefhebbers, jongeren, sportclubs, koren: organiseer een maaltijd en nodig de lokale partijen uit. Die schuiven beslist aan.

Goed, de student naast me vraagt of er nog meer avonden als dit of debatten en zo zijn. Want hij had nog niets gehoord van de gemeenteraadsverkiezingen. Ja landelijk wel, maar lokaal niet.

Ik vertel dat we zeven debatten hebben, over jongeren, ouderen, cultuur, natuur, klimaat en sport. Plus het slotdebat. Wist hij niet.

En drie andersoortige avonden zoals deze, de eerste in de schouwburg, een tweede met de ondernemers, en deze dus. Hij wist alleen van deze dus.

Dat er op scholen een uitzending is gemaakt voor de lokale TV die twee keer is herhaald. Hij kijkt nooit lokale TV.

Dat elke lijsttrekker een uur lang is geinterviewd voor de lokale radio, en je elke uitzending een week terug kunt luisteren. Plus een uitzending van Omroep Gelderland van vier uur lang met een bus op de markt, die twee keer herhaald is. Er komt nog een avond radiodebatten. Hij luistert nooit radio.

Plus in de ene lokale krant zes keer wekelijks een dubbele pagina over een lokale stelling. In de andere lokale krant negen keer wekelijks een interview met een lijsttrekker, met grote foto. Hij leest geen lokale kranten.

Natuurlijk wekelijks de politieke kraampjes op de markt, maar daar komt hij nooit. En ook in een supermarkt, maar hij gaat naar een andere.

Ooh, bijna vergeten, een politieke pubquiz, in een studentenkroeg nog wel. Rondgebazuind via facebook. Wist niemand aan tafel.

De student voelde zich toch wel ongemakkelijk, dat pleit voor hem. Hij vond toch ook wel dat wij genoeg zenden, maar hij had niets ontvangen. Nou ja, deze dus.