Het voelt voorjaar. De achterdeur staat open en ik hoor vogeltjes. En ja hoor: ik krijg poetsneigingen!!!!  Niks vrije wil. Mijn hormonen zeggen dat de grote schoonmaak eraan komt. Afgelopen weekend de keuken gesopt. Ik heb zin om de kelder te doen, wat is er met me aan de hand?

Een sprokkelaar leeft met de seizoenen en februari is voor-jaar.  Het voorjaar is als het voorprogramma in de bioscoop: je zet je mobieltje uit, rondt je gesprek af, zet je glas weg en gaat er lekker voor zitten want het gaat zo beginnen.

Februari betekent rituele reiniging. De periode waarin je het oude jaar opruimt en het nieuwe verwelkomt. Vol energie begint te poetsen, wassen, kloppen en zuigen. Schuren en schilderen. Spullen wegdoen en de nieuwe energie die stroomt door het frisse huis verwelkomen. Vasten of een sapkuur houden en naar de sauna gaan. Overheid, bedrijven en organisaties maken de jaarrekening op, en wij normale stervelingen werken de administratie bij en vullen de belastingaangifte in.

Voorjaar is geen lente: wie weet komt er nog een Elfstedentocht. Maar het wordt lichter, de dagen lengen, geuren worden anders. Een merel zingt. De zon wordt sterker en ik krijg er weer zin in. Ik krijg de kriebels, wil me inschrijven voor een cursus, meer sporten en stoppen met slechte gewoontes. Mijn opgeruimde huis en ontslakte lijf bieden de perfecte voedingsbodem om goede voornemens te doen slagen. Dit is het moment!

Vijf tips:

  • Rond de winter af: Eet de voorraad wintervoedsel op. Ruim de tuin op. Gooi droogbloemen weg. Maak de voorraad haardhout op. Met Pasen is de winter verdwenen uit huis en tuin.
  • Februari is sprokkelmaand. Sprokkel in park en bos afgevallen droog hout voor haardvuurtjes in de laatste koude weken.
  • Doe de grote schoonmaak: ruim op, maak schoon, gooi ballast weg. Neem afscheid van oude kleren, overbodige spullen en voorbije hobby’s.
  • Het wintervet kan eraf. Plan wandelingen, sport, een sapkuur en sleutel aan voedingsgewoonten.
  • Terwijl lijf, geest en omgeving lichter en luchtiger worden, krijg je vanzelf zin in nieuwe plannen: een cursus, reis, nieuwe hobby, goede gewoontes.

Meer tips in mijn boek   wildplukken – sprokkelen!

boek wildplukken