Meestal sta ik eerder op dan de rest van dit huishouden. Dan vind ik het nogal zonde om de centrale verwarming hoger te zetten: dan warmt het hele huis op terwijl ik alleen mijn eigen deel beneden gebruik. Dat deel kan ik ook prima verwarmen door de houtkachel een half uurtje te stoken.
Er zijn nogal wat discussies gaande dat het stoken van hout zo slecht is, met name voor je buren. Ik weet niet, het lijkt me dat een auto nog altijd nog slechter is, of sigaretterook. Ik ben wel overtuigd geraakt dat het dicht isoleren van je huis niet goed is voor de binnenlucht. Een tochtig huis waait lekker door, en dat is slecht voor het vasthouden van warmte maar goed voor luchtkwaliteit. Mijn huis is niet goed geisoleerd. Dat wil zeggen: de spouwen zijn gevuld, maar het glas is enkel. Het ventileert lekker door, en ik zie geen probleem in het stoken van hout in een houtkachel. Mijn hele benedenverdieping kan ik zo verwarmen. Ik stook een half uurtje totdat de kachel zelf gloeiend heet is, en dan laat ik het vuur uitgaan waarbij de kachel nog een uur of vier warm blijft. Pas dan draai ik de thermostaat hoger van de CV op gas.
Het scheelt heel wat gas, en daar moeten we met zijn allen zo snel mogelijk van af, toch? Tenzij Zoon vergeet de thermostaat lager te draaien als hij gaat slapen, zoals vannacht: word ik wakker, is mijn hele huis warm. Bah, daar gaat mijn zuurverdiende geld.
Ik gebruik knutselhout uit mijn eigen voorraad in de schuur, dat ik ook wel eens uit bouwcontainers pluk, en sprokkelhout uit het park voor mijn huis. Absoluut droog hout, zonder lak en verf uiteraard.
Tijdens het zagen van hout word ik overigens warm genoeg, dan hoeft de kachel helemaal niet aan. Maar eerlijk gezegd zaag ik deze winter hout elektrisch. Dat heeft verder alleen nadelen: het kost stroom, het apparaat is een lawaaiding, en ik word er niet stoer en sterk van en wel koud. Het enige voordeel is dat het toegeeft aan mijn luiheid.
Mijn excuus is dat het gemakkelijk te zagen hout inmiddels op is gebrand. Nu ligt er alleen nog lastig te zagen hout zoals brede eikenhouten planken van een kelderkast van de vorige bewoners. Mooi hout, maar dat staat er dus al tien jaar en daar ga ik nooit meer wat mee doen. De elektrische zaag vindt het fantastisch, eindelijk wat te doen.
Gisteren waren de aanmaakblokjes op. In Afrika heb ik geleerd vuurtjes aan te maken met een plastic zakje en benzine, maar iets zegt me dat dit niet zo goed is voor het milieu. Understatement, voordat jullie allemaal hierop reageren. Het kan ook met schors van berken, maar die groeien niet zoveel in Afrika. Ik word melig, sorry. Echte vuurmakers doen het zonder, bouwen geweldige piramidetjes eerst met minihoutjes, daaromheen iets grotere, en zo door tot een geweldig knapperig kampvuur. In mijn houtkachel begin ik met twee aanmaakblokjes. Niet van die witte maar bruine, ze zien eruit als geperst zaagsel.
Vanmorgen bij de supermarkt zag ik ze niet. Raar, ze lagen altijd naast de haardblokken in papier, maar nu niet. De Hema heeft ze uit het assortiment gehaald. Het Kruidvat schudt ook van nee. Nou moe, ik dacht dat aanmaakblokjes iets heel normaals waren, maar ik kan ze nergens vinden. De helpster in de Blokker vertelt dat haar moeder uiteindelijk maar naar de Gamma is gegaan, want hier in het centrum van Wageningen kon zij ze ook niet vinden. Ik loop nog even bij de Wibra naar binnen, ook mis. Dan maar naar de Action. En ja hoor, daar liggen ze, grote stapels. Ja geen wonder als je de enige winkel bent in deze stad die ze verkoopt…..
Met twee pakjes loop ik blij naar huis. Dat heeft me toch een heel uur zoeken gekost, en dat voor 69 cent.
Hier stoken we ook van alles, wel schoon hout, maken ook altijd aan met aanmaakblokjes voor weinig gekocht. Kan me voorstellen als je in de bebouwde kom woont en er mist is of weinig trek dat de omwonenden daar last van kunnen hebben en ik zou daar zeker rekening mee houden. Hier op het platteland heeft niemand er last van gelukkig. Wij zetten s’ochtends een uur de verwarming aan bij het ontbijt daarna gaat alles uit en wij aan het werk. s’Middags na de wandeling als we gaan zitten zetten we de houtkachel aan die de keuken ook wat warmer maakt. Meestal is het daar 17 graden en wij vinden dat prima
LikeGeliked door 1 persoon
Heb ook jaren enkel glas gehad maar een aantal jaren geleden dubbel glas gekregen van de woningbouw scheelt me echt veel stookkosten. Ik probeer ’s morgens altijd mijn verwarming uit te houden of ik moet administratief werk dus zittend doen, dan doe ik hem wel aan. Maar anders denk ik ga maar wat doen dan wordt je vanzelf warm. Dan ga ik meestal fietsen dus voor ie aangaat is het meestal pas om een uur of 3 of 4 s middags ……
LikeGeliked door 1 persoon
Heerlijk een houtkachel en helemaal met je eens qua lucht. Ons huis is ook niet potdicht geisoleerd en dat is een stuk fijner binnen dan huizen die dat wel zijn. Wat ipv aanmaakblokjes helpt is kleine schilfers en takjes neerleggen en er wat kaarsvet op druipen van een brandende kaars. Dat aansteken en je droge hout vliegt zo in de fik.
LikeLike
ik heb je blog zolang gemist, het verschijnt niet meer in mijn reader. Net even lekker bijgelezen en ik ga zo meteen mijn eenpersoons dekbedovertrekken tellen en op vier na alle wegdoen. Minder dan vier kan niet in dit huishouden. En ik ga ook zo meteen uit de stapel tweepersoonsdekbedovertrekken de twee mooiste zoeken en de rest wegdoen. Geen idee hoeveel er liggen, vanwege de vele verhuizingen werden het er steeds meer, ging vanzelf.
LikeLike
Hoi Mathilde,
Wij hebben thuis ook een houtkachel en kennen de ‘bezwaren’ hiertegen.
Daarom heb ik eens opgezocht wat nu beter voor het milieu is: gas of hout stoken.
Hier de theorie:
Op korte termijn is gas beter voor het milieu dan hout. Bij het verstoken van hout komt fijnstof vrij, dit is slecht voor de gezondheid en het milieu.
Maar op de lange termijn is hout juist een betere keus dan gas. Bij het verbranden van gas komt veel meer CO₂ vrij dan bij houtverbranding. En meer CO₂ in de lucht zorgt voor het verhogen van het broeikaseffect.
Het is maar net op welke termijn je de schadelijkheid bekijkt: op de korte of op de lange termijn. Op kort termijn is gas groener, op de lange termijn is hout groener.
De vraag wat er nu beter gestookt kan worden voor het milieu blijft zo wel een beetje een dilemma….
LikeGeliked door 1 persoon
Het groene leven zit vol dilemmas. Dat maakt de discussie zo boeiend. In elk geval moeten we op de korte termijn van het gas af. En ik vind het een goed idee sloophout en afvalhout op te stoken
LikeLike
Helaas onze buren stoken geen droog hout. Dat is ramen dicht. Soms denk ik zelfs, dat mijn eten aanbrandt.
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad, Nat hout rook.je, stook je niet. Jammer dat je buren geen rekening met jou houden.
LikeLike
Aanmaken doen we sinds jaar en dag met een ouwe krant en kleine takjes van het snoeiafval. Nog nooit een aanmaakblokje van dichtbij gezien. Waaruit bestaat het eigelijk?
LikeGeliked door 1 persoon
uit samengeperst zaagsel. Werkt beter dan een krant. Ik maakte vorig jaar mijn vuurtje aan met dennenappels, werkt ook, maar de herfst was voorbij voordat ik eraan dacht dennenappels te rapen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja! Ook een goeie!
LikeLike
Wij stoken ook de open haard, soms. Ons huis is zo groot en tochtig en koud dat het eigenlijk alleen warm is als je er vlak voor zit. In de badkamer hebben we een klein elektrisch kacheltje, anders is het niet te harden de kou.
LikeLike
moet je niet vaak uitleggen aan Nederlanders dat het zo koud is bij jullie?
LikeLike
Haha ja heel vaak 😂
LikeGeliked door 1 persoon
Vind het ook altijd apart dat mensen klagen over het stoken van houtkachels, maar zelf gewoon in een auto stappen, met het vliegtuig op vakantie gaan en zich niet druk maken over de uitbreidingen van industrien. en online spullen bestellen die door koeriers rondgebracht moeten worden meerendeel nog steeds door autos. Het lijkt mij dat dat meer vervuiling oplevert dan houtkachels, zeker omdat echt niet iedereen zon kachel heeft.
LikeGeliked door 2 people
Ja maar als je groen en bewust bent is het nu politiek correct om tegen houtkachels te zijn, en ook politiek correct om online je groene duurzame rugzak te bestellen die in Nepal fair trade gemaakt wordt en hierheen gevlogen.
LikeLike
De laatste tijd maak ik de kachel anders aan , namelijk eerst het dikke hout en daarop kruislings gestapeld steeds fijnere houtjes en tenslotte er bovenop 2 aanmaakblokjes. Zo zou er minder rookontwikkeling zijn tijdens het opwarmen van de kachel. Klopt is ook mijn ervaring.
LikeLike
ja dat heb ik ook gelezen, in dat geweldige boek over De man en het hout. Mijn kachel is daar wat te klein voor, het is het kleinste model superhoutkachel.
LikeLike
Wij doen dat inderdaad ook zo hoor, in ons kleine kacheltje in DK. Gewoon ‘naar maat’ stapelen… en gedroogde sinaasappelschillen (of mandarijnenschillen) werken ook goed als aanmaakdingetje. Vanwege de olie die nog in de schil zit… (ik boycot de Action. De spullen zijn daar zo goedkoop, dat kan gewoon niet bestaan dat de producenten nog een fatsoenlijk loon krijgen…)
LikeGeliked door 1 persoon
De action was niet voor niets pas mn vijfde winkel. Ik gun het de HEMA graag
LikeLike
Dat is het enige dat ik nog mis in ons huis, een houtkachel. Heerlijk vind ik het, houtvuur. Nou is het voor ons iets wat we in de tuin kunnen doen, met een vuurkorf, maar dus niet echt in de winter.
LikeGeliked door 1 persoon
Och, kan best hoor, wanten aan, gluhwein erbij, vuurtje stoken, aardappel poffen.
LikeGeliked door 1 persoon