Meestal sta ik eerder op dan de rest van dit huishouden. Dan vind ik het nogal zonde om de centrale verwarming hoger te zetten: dan warmt het hele huis op terwijl ik alleen mijn eigen deel beneden gebruik. Dat deel kan ik ook prima verwarmen door de houtkachel een half uurtje te stoken.

Er zijn nogal wat discussies gaande dat het stoken van hout zo slecht is, met name voor je buren. Ik weet niet, het lijkt me dat een auto nog altijd nog slechter is, of sigaretterook. Ik ben wel overtuigd geraakt dat het dicht isoleren van je huis niet goed is voor de binnenlucht. Een tochtig huis waait lekker door, en dat is slecht voor het vasthouden van warmte maar goed voor luchtkwaliteit. Mijn huis is niet goed geisoleerd. Dat wil zeggen: de spouwen zijn gevuld, maar het glas is enkel. Het ventileert lekker door, en ik zie geen probleem in het stoken van hout in een houtkachel. Mijn hele benedenverdieping kan ik zo verwarmen. Ik stook een half uurtje totdat de kachel zelf gloeiend heet is, en dan laat ik het vuur uitgaan waarbij de kachel nog een uur of vier warm blijft. Pas dan draai ik de thermostaat hoger van de CV op gas.

Het scheelt heel wat gas, en daar moeten we met zijn allen zo snel mogelijk van af, toch? Tenzij Zoon vergeet de thermostaat lager te draaien als hij gaat slapen, zoals vannacht: word ik wakker, is mijn hele huis warm. Bah, daar gaat mijn zuurverdiende geld.

Ik gebruik knutselhout uit mijn eigen voorraad in de schuur, dat ik ook wel eens uit bouwcontainers pluk, en sprokkelhout uit het park voor mijn huis. Absoluut droog hout, zonder lak en verf uiteraard.

Tijdens het zagen van hout word ik overigens warm genoeg, dan hoeft de kachel helemaal niet aan. Maar eerlijk gezegd zaag ik deze winter hout elektrisch. Dat heeft verder alleen nadelen: het kost stroom, het apparaat is een lawaaiding, en ik word er niet stoer en sterk van en wel koud. Het enige voordeel is dat het toegeeft aan mijn luiheid.

Mijn excuus is dat het gemakkelijk te zagen hout inmiddels op is gebrand. Nu ligt er alleen nog lastig te zagen hout zoals brede eikenhouten planken van een kelderkast van de vorige bewoners. Mooi hout, maar dat staat er dus al tien jaar en daar ga ik nooit meer wat mee doen. De elektrische zaag vindt het fantastisch, eindelijk wat te doen.

Gisteren waren de aanmaakblokjes op. In Afrika heb ik geleerd vuurtjes aan te maken met een plastic zakje en benzine, maar iets zegt me dat dit niet zo goed is voor het milieu. Understatement, voordat jullie allemaal hierop reageren. Het kan ook met schors van berken, maar die groeien niet zoveel in Afrika. Ik word melig, sorry. Echte vuurmakers doen het zonder, bouwen geweldige piramidetjes eerst met minihoutjes, daaromheen iets grotere, en zo door tot een geweldig knapperig kampvuur. In mijn houtkachel begin ik met twee aanmaakblokjes. Niet van die witte maar bruine, ze zien eruit als geperst zaagsel.

Vanmorgen bij de supermarkt zag ik ze niet. Raar, ze lagen altijd naast de haardblokken in papier, maar nu niet. De Hema heeft ze uit het assortiment gehaald. Het Kruidvat schudt ook van nee. Nou moe, ik dacht dat aanmaakblokjes iets heel normaals waren, maar ik kan ze nergens vinden. De helpster in de Blokker vertelt dat haar moeder uiteindelijk maar naar de Gamma is gegaan, want hier in het centrum van Wageningen kon zij ze ook niet vinden. Ik loop nog even bij de Wibra naar binnen, ook mis. Dan maar naar de Action. En ja hoor, daar liggen ze, grote stapels. Ja geen wonder als je de enige winkel bent in deze stad die ze verkoopt…..

Met twee pakjes loop ik blij naar huis. Dat heeft me toch een heel uur zoeken gekost, en dat voor 69 cent.