Is het echt al bijna een maand geleden dat ik een stukje op dit blog heb geschreven? Wat gaat de tijd toch snel, en dus het hele leven. 2018 alweer. De zon schijnt, de uiterwaarden staan onder water: buiten trekt, deze computer minder.

Ik heb wel elke dag geschreven, maar op mijn andere blog: landschap lopen.

Lekker buiten zijn, door mooie boeken en atlassen bladeren, interessante sites bezoeken: zo leuk. Ik ben zo’n persoon die van alles uitzoekt voor een reis,  in de historie duikt, eindeloos op kaarten tuurt. En dan tot horensdol mijn reisgenoten aan het hoofd zeurt over ditjes en datjes. Ik wandel meestal alleen, en dan zoek ik ook van alles na en uit en op. Waarom ligt hier een wal en daar een bult, waarom ligt hier veen en daar zand? Ik kreeg de behoefte dat allemaal op te schrijven, want al googelend ontdekte ik steeds meer leuke sites en interessante dingetjes over de plekken waar ik kom. Sites die gespecialiseerd zijn in grenspalen, in sluizen, in gemalen, in vloeiweides, in geologie, sprengenbeken, allemaal even boeiend. Later vergat ik dan die site weer, raakten de feiten in vergetelheid, en moest opnieuw beginnen als ik weer eens ergens ging wandelen.

Nou, daar heb ik mijn blog ‘wandelweekend’ voor gebruikt. Geleidelijk wordt het beter: geen tweedaagse routebeschrijvingen meer maar losse wandeltips zonder route. Elke keer als ik iets vind over dat bewuste stukje aarde, voeg ik het toe. De beschrijvingen worden dus voortdurend aangevuld.

Ik zal me beperken tot de omgeving van de stuwwallen uit het Saalien en de landschappen die daardoor beinvloed zijn, ongeveer dan he, jullie kennen mijn hoofd inmiddels, dat gaat alle kanten op. En ik beperk me tot de dingen die niet in de bekende boekjes van de lange afstandspaden worden vermeld. Geen molens en kastelen dus, wel sandrs, heulen, sluizen, stuwwallen, doorbraakdalen, vloeiweiden en uitwaaiingsvennen. Met waterwerken en geomorfologie als centrale aandachtspunten. En dakpannen, ik ben dol op dakpannen. En grenspalen, ik ben ook dol op grenspalen.

Ik zou het reuze op prijs stellen als je een kijkje komt nemen op mijn andere site https://landschaplopen.wordpress.com/ Ik krijg er nu een bezoeker per dag, en ik heb net de url veranderd dus die ene bezoeker zal nu ook wel afhaken. Niet slim niet slim. En ik lees graag je opmerkingen en tips.