Je koopt uiteraard duurzame superbewuste groene cadeautjes, kleren, spullen, etc via internet, maar besef wel dat het pakje naar jou toe komt via uitgebuite werknemers. Post NL, een degelijk beetje saai bedrijf toch, is weer eens negatief in het nieuws.

Vroeger liep er een postbode door ons dorp. Hij was de vader van twee vriendinnetjes. Hun vader was postbode, mijn vader was componist. Postbode klonk toch echt degelijker. Hij zag er mooi uit in zijn uniform. Ze woonden in net zo’n huis als wij, zelf gekocht dus voor ongeveer 30.000 gulden. Tja, daar koop je nu een schuurtje voor.

Postbode was gewoon een baan waar een gezin van kon leven, met een eigen huis. Ik meen dat hij een scooter had. Tja, wij hadden een Daf 33. Het was een degelijk, bescheiden levend gezin. Moeder thuis, vader postbode, twee kinderen.

En nu? Postbode is een slecht betaalde bijbaan. Het rondbrengen zelf gaat nog wel, maar het sorteren van de post doe je dus in je vrije tijd, op de grond in de zitkamer. Hee, dat deed mijn broer vroeger als bijbaan, dat was betaald scholierenwerk. Een half jaar geleden kropen wij hier met zijn vieren twee keer per week over de vloer in de eetkamer onder het genot van een kop koffie maar zonder er een euro voor terug te zien. Hoorde bij het baantje van postbezorger dat Huisgenoot tijdelijk had aangenomen.

Enkele jaren geleden bleek dat de pakketbezorgers van Post NL werden uitgezogen. Ze werden freelancers genoemd, dat scheelde lekker veel geld voor Post NL. Ze moesten zelf hun busje kopen, en ja daar moest Post NL op staan en nee die mochten ze niet ergens anders voor gebruiken want dan werd de naam van Post NL geschaad. Ze moesten in een Post NL uniform de pakjes rondbrengen, en zelf hun uniform kopen en mochten niet als freelancer intussen ook nog andere opdrachten aannemen. Flutfreelancers dus, schijnzelfstandigheid. Het is nu vast ietsje beter zodat het net past in de wet. Bah.

Vanmorgen in de Volkskrant weer zo’n artikel, dit keer over de sorteerders van de winterpakketpost die nachten doorwerken want de cadeautjes mogen niet te laat komen. Ze worden door Post NL ingehuurd vanuit een uitzendbureau. Zodat ze lekker het minimumloon kunnen betalen zonder secundaire arbeidsvoorwaarden, geen pensioenopbouw, geen vakantiegeld en ga zo maar door. Bah bah bah.

Ik koop mijn pakjes wel hier in de binnenstad. Bij de goedendoelenwinkels, speciaalzaken en tweedehandswinkels.