Tijdens een verjaardagsborrel kregen we het over de uitbreiding van het vliegveld in Lelystad, en dat die vliegtuigen die daar vertrekken heel laag over Gelderland gaan vliegen. Lager dan in de Randstad bij Schiphol. Wat ik daar van vind.

Tja, ze moeten ergens over heen, dus zolang wij met zijn allen zoveel willen vliegen, moet je ook de consequenties aanvaarden. Ik ga niet mee met mensen die vinden dat het veel beter over Friesland kan, want….en dan volgt er een Nimby kulargument. Inmiddels is wel duidelijk dat er veel meer aan de hand is dan Nimby argumenten: de vliegtuigen moeten tientallen kilometers laag vliegen over het land om te voorkomen dat ze in het luchtruim van Schiphol terechtkomen. Dus Randstedelijken die vinden dat de Regio ook maar eens moet voelen wat overlast is: daar bij jullie vliegen vliegtuigen hoog, bij ons laag. Iets meer solidariteit, ja?

Minder vliegen is de enige echte oplossing. Met zijn allen minder vliegen. Maar hoe? Het eenvoudigst lijkt het om de vliegtickets gewoon veel duurder te maken. Dat idee is natuurlijk niet nieuw, en klinkt zo logisch. Dure vliegtickets = minder vliegen. Probleem opgelost.

Maar wie gaan er dan minder vliegen? Tja, dat zijn dan nou net de mensen die voorheen niet konden vliegen, die nu de tickets zo goedkoop zijn eindelijk ook mee kunnen doen. Die nu ook de wereld kunnen bekijken, een verre reis kunnen maken en wat van de wereld kunnen zien.

En bedrijven, zakenmensen, politici, rijke mensen, proftennissers en wie niet al met geld blijven de aarde rond gaan, en rond en rond. Voor hen zal een duurder ticket niet veel uitmaken. Bij hen zit hem het probleem. Niet bij die ene vliegvakantie van familie Jansen.

En daarmee is de redenering hetzelfde als bij autogebruik, energiegebruik en nog veel meer fijne dingen die de aarde niet kan dragen als we het alle 8 miljard gaan doen. Wij vervuilen hier de aarde teveel, dus mogen derdewereldlanden dat niet ook gaan doen. Hier rijden we veel te veel auto, en nu de Chinezen dat ook gaan doen, krijgen we een probleem. De bevoorrechten der aarde vliegen teveel, en het is niet de bedoeling dat de rest dat ook gaat doen.

Dit is dus weer typisch zo’n PvdA dilemma. Hoe verminder je vliegen zonder de simpele oplossing “duurder maken” waarmee je de verkeerde groep zou treffen. Een vliegquotum instellen? Iedereen mag twee keer per jaar vliegen (heen en terug), en wie zijn quotum niet gebruikt, kan hem verhandelen. Haha, ter plekke verzonnen.

Denk eens mee, heb je een andere oplossing?