Op mijn lijstje onderwerpen voor dit daagse stukje stond ook nog de kampeervakantie met Moeder van 88. Heeft in zoverre met sprokkelen te maken dat het een goedkope manier van vakantie vieren is zonder vliegreis. Tja, wel diesel natuurlijk.

Moeder wordt oud maar blijft jong in haar hoofd. Die zet ik niet op een boot over de Rijn en evenmin een week in een gezellig hotel in Drenthe. Moeder wil dingen zien, dingen doen. Maar dat schiet allemaal niet zo op natuurlijk, het kan allemaal niet meer zo ver en zo veel.

Een van de vervelende dingen die zij ondervindt nu ze echt oud wordt, is dat steeds meer leuke dingen wegvallen uit haar leven. Ze is gestopt met roeien, omdat ze de boot niet meer in en uit kan komen. Ze is gestopt met de leesclub omdat ze de letters niet meer ontspannen kan zien. Ze is gestopt met een koor omdat de stem het niet meer zo overtuigend doet. De contactgroep voor jonge vrouwen, die ze 50 jaar geleden in het dorp heeft opgericht, loopt leeg want die jonge vrouwen zijn nu allen ver boven de 80 of overleden. De tuinclub die ze heeft opgericht heeft zichzelf opgeheven omdat de een na de ander wegviel en de sfeer dus ook. Het wandelgroepje, waarin zij verreweg de oudste is, wandelt steeds vaker zonder haar

Er vallen dingen weg uit haar leven, en er komt niets nieuws meer bij. En toen reden we op een dag in haar auto op de snelweg en zagen we zo’n vintage oranje volkswagenbusje rijden, en zei ze dat haar dat zo leuk leek. En daarom heb ik zo’n busje gehuurd. Moeder is geen kampeerster en de laatste keer dat ze in mijn tent sliep trok ze zich op aan een tentstok en lag ze tussen een wirwar aan tentdoek op de grond. Terwijl ik aan het douchen was.

Dit busje werkte wel. Ik reed, en deed eigenlijk alles, Moeder zat er gezellig bij.

Wij met zijn tweeën naar Friesland in tijdens misschien wel de slechtste regenweek van september. Maar we hebben genoten. Om het busje, het idee van vrijheid en blijheid. Ik had niets geregeld, de campings waren toch niet vol. En dat pakte goed uit. We deden maar wat, dronken eindeloos koffie die naadloos overging in broodjes kaas en zorgden ervoor dat we voor het donker een slaapplek hadden.

Na afloop kreeg ze bezoek van een vriendin en die belde me daarna op om te vertellen dat Moeder uitgebreid en enthousiast had verteld over de vakantie, helemaal geweldig. Dit ga ik dus volhouden zolang het kan.