Zoon3 en ik hebben zijn slaapkamer geschilderd. Met sprokkelverf uiteraard, en dat is super geworden.

Omdat hier in huis regelmatig een muurtje, kozijntje of deurtje geverfd wordt, staan er heel wat potten met resten verf. De meeste niet van mij, maar van Huisgenoten die bij aankomst direct hun kamer gaan verven en dan de verf aan mij nalaten. In kleuren die bij hen passen, niet perse bij mij.

Zelf verf mengen is een fluitje van een cent. Omdat de bouwmarkt daarbij een reuzeslagroomklopper gebruikt die vijf minuten op volle toeren draait, dacht ik eerst dat ik zelf minstens een dag zou moeten roeren om hetzelfde egale effect te krijgen. Nee hoor, helemaal niet. Paar minuten roeren met een verfstokje is genoeg: helemaal egaal.

Je kunt uiteraard niet zomaar allerlei verf door elkaar gooien. Voor binnenhoutwerk gebruik ik altijd acrylverf: minder oplosmiddelen, geen terpentinebedwelming, vlekken te verwijderen met water. (Sinds kwasten bij de Action nog maar een euro kosten spoel ik die niet meer uit maar laat ze indrogen. Dat lijkt onsprokkelwaardig, maar al die verf in het riool is ook niet goed). Verschillende merken acrylverf gooi ik rustig bij elkaar.

Muurverf op latexbasis meng ik ook, ook al is de een superdek, de tweede powerdek en de derde budgetlatex. Ik weet inmiddels precies hoeveel ik nodig heb voor een kamer, en vul een verfemmer tot er genoeg in zit.

Het eerste voordeel van zelf verf mengen is dat je oude resten verf opgebruikt. Je kunt aan klussende kennissen vragen of ze verfresten hebben die je mag hebben. Vroeger kwam het nog wel eens voor dat bij het openen van een oude pot verf bleek dat de verf was ingedroogd. Dat overkomt me dus nooit meer. Het tweede voordeel is dat het reuzeleuk en superbevredigend is. Zelfgemengde verf heeft natuurlijk altijd de perfecte kleur.

Het eerste nadeel is dat je geen muurtje of deurtje kunt bijwerken een jaar later: die kleur is dan alweer verder gemengd, of je moet een beetje achterhouden uiteraard. Het tweede nadeel is dat je nooit en te nimmer dezelfde kleur bij kunt mengen al klussende, dus als je achteraf niet genoeg hebt, heb je behoorlijke pech. Maar daarvoor heb ik een tip, zie tip 5.

Om te voorkomen dat de uiteindelijke kleur grijsbruin wordt, de typische kleur van een potje kwastenspoelwater, let ik heel goed op de kleuren. Tips:

  1. Een heel klein beetje donker erbij scheelt heel veel in kleur. Een minischeutje zwart op een grote pot verf geeft diepgrijs. Dus pas op, begin echt met een minischeutje alsof je mayonaise maakt, en roer dat scheutje helemaal egaal. Waarschijnlijk schrik je van het effect.
  2. Om een donkere kleur licht te krijgen is daarentegen ongelooflijk veel wit nodig.
  3. In dure verf zit meer kleurstof dan in goedkope, en de verf met meer kleurstof overheerst dus. Maar dat merk je vanzelf, al roerende.
  4. Is je pot halfvol met kleur en is dat niet genoeg, vul dan rustig de emmer aan met wit. Het uiteindelijke effect is een tintje lichter, achteraf ben je daar waarschijnlijk dolblij mee. Maar dat ben je altijd met je zelf gemengde kleuren, want zelf gemengd he.
  5. Merk je al muurvervend dat je toch niet genoeg hebt, maak dan de eerste muren helemaal klaar, en vul vervolgens voor de laatste muren het restant verf aan met wit. Zo passen je vier muren prachtig bij elkaar met een tint kleurverschil. Het lijkt wel binnenhuisarchitectuur. Maar pas op: daarna heb je dus geen donkere verf meer, dus een vlekje is helaas pindakaas.

Goed, Zoon3 en ik hebben drie halflege emmertjes muurverf door elkaar gegooid: geel, terracotta en wit. Het doel was warm okergeel, maar het werd oranje. Onze lievelingskleur uiteraard, echt trots op.

Heb jij wel eens zelf verf gemengd, of heb ik je zo enthousiast gemaakt dat je morgen lekker aan de slag gaat met je oude verfresten?