Een goed artikel is een artikel waar je het mee eens bent. Toch? “Hee, moet je dit eens lezen, precies wat ik ook altijd zeg.” Eindelijk staat jouw mening Geschreven, of nog betrouwbaarder, Gedrukt.
En zo lees je lekker door in je eigen bubbel.
Alle mensen die leven in de bubbel van gezond eten, zelf koken, geen E-nummers maar alleen natuurlijke ingrediënten, raad ik het boek van Rosanne Hertzberger aan: Ode aan de E-nummers. Het boek is gebaseerd op haar columns in de NRC.
Rosanne heeft het beste voor met de wereld. Ze wil dat we slim high-tech landbouwen, geen vlees eten (kunstvlees lijkt haar slimmer) en geen landbouwgrond verspillen aan overbodige genotsmiddelen zoals koffie en bloemen. Ze vindt het slimmer om te koken met groente uit blik en diepvries, want daarvan gooi je minder weg dan van vers, en die ‘verse producten hype’ is volgens haar een van de oorzaken van de grote voedselverspilling. Bovendien, stelt ze, is vers uit uit de supermarkt niet zo heel erg vers want al lang onderweg, terwijl diepvriesgroente na de oogst direct wordt diepgevroren. Daar zou ze best gelijk in kunnen hebben. Ze vindt het E-nummer 162 (rood uit bietensap) minder eng dan ‘gekleurd met bietensap’, want E-nummers staan onder strenge controle en met die bietensap weet je helemaal niet meer wat en hoeveel troep er eigenlijk in je voedsel zit. Daar zou ze ook zomaar gelijk in kunnen hebben. En zo prikt ze de ene na de andere ballon door.
Dus kom uit je bubbel en lezen dat boek.
Ik gooi van ingeblikte groenten, tenzij je ze in hele kleine blikjes vindt, net meer weg dan van verse groenten. Eens zo’n blik geopend blijft dat niet lang meer goed. En er is bijna altijd suiker aan toegevoegd. Met E-nummers op zich heb ik geen probleem, alleen jammer dat er geen vertaling voor leken bijstaat.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb dit boek ook gelezen, en vond het een eye opener. Ook prettig dat ze zich baseert op wetenschappelijk onderzoek.
LikeGeliked door 1 persoon
Precies, eens! Ik vond het ook een eye-opener.
LikeLike
Heerlijk zoals je die bubbel van zelf conformatie beschrijft!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Haha, ik maak me er zelf ook schuldig aan hoor, zo gemakkelijk.
LikeLike
Ik ben zeker nog een keer van plan haar boek te lezen. Voor een (groot) deel was ik het zeker ook met haar column eens. Alleen dat magnetronmaaltijden ook prima zouden zijn want voldoende groente, zonder rekening te houden met toegevoegde suikers en zouten, vond ik jammer. Het gaat namelijk niet alleen om e-nummers 😉 Maar diepvries en toegevoegde vitamine C, ik ben fan!
LikeGeliked door 1 persoon
Rosanne zegt dan ook dat we onterecht bang zijn voor E-nummers, terwijl we veel banger zouden moeten zijn voor zout, vet, suiker. Ook haalt ze een onderzoek aan dat instantmaaltijden meer groente bevatten dan de gemiddelde zelfgemaakte maaltijd. De gemiddelde dan he, jij en ik koken vast met meer groente en minder zout dan instantmaaltijden.
LikeLike
Dat zal het waarschijnlijk zijn dan 🙂 Want inderdaad, wij letten erg op genoeg groente en niet teveel zout en zo.
LikeGeliked door 1 persoon