Ik heb een abonnement op de Volkskrant en op de NRC. Beetje overdreven, want meestal staat er ongeveer hetzelfde in. Ook voor de bijlages halen ze blijkbaar inspiratie bij elkaar.

Beide kranten lees ik digitaal, en daar ben ik nogal dubbel over. Eerst had ik alleen de Volkskrant, en dan op papier. Ik vind het heerlijk om ’s morgens met een kop thee in een fijne stoel de krant te lezen voordat de nuttige dag begint. Maar papier wat te vermijden is, vermijd ik graag, dus ik heb het abonnement opgezegd en ben voor een digitaal abonnement gegaan. Wel krijg ik de papieren krant nog op zaterdag.

Waarom ben ik dubbel over mijn digitale abonnement?

  • Laat het duidelijk zijn, niet om de prijs. Je betaalt voor de artikelen, niet voor het papier. Dus dat een digitale krant nog best duur is, vind ik volkomen terecht.
  • Ik lees de krant sneller. Dat is fijn, want zo begint de nuttige dag eerder. Ik denk dat ik, terwijl ontbijt en thee ongemerkt overgaat in koffie, in de papieren krant veel meer artikelen las, ook de flut zoals sportverslagen die me totaal niet interesseren, maar ja die koffie he.
  • Maar aan de andere kant: als ik dan nu alleen nog snel de nuttige artikelen lees, waarom zou ik dan zoveel geld betalen? Veel kun je ook op nu.nl of de gratis internetversies van de kranten lezen. Wat voegt een digitale krant eigenlijk toe?
  • Blijkbaar heb ik niet alleen geld over voor de artikelen, maar gaat het me ook om de beleving. Een papieren krant beleeft anders dan een tablet. Ik ben nu efficiënter bezig, maar geniet minder. Dus ik vind het digitale abonnement duur, ook al is het veel goedkoper dan een papieren abonnement. Want ook al zijn de artikelen precies hetzelfde, de beleving is minder.

Wat vind jij?