Digitale of papieren krant


Ik heb een abonnement op de Volkskrant en op de NRC. Beetje overdreven, want meestal staat er ongeveer hetzelfde in. Ook voor de bijlages halen ze blijkbaar inspiratie bij elkaar.

Beide kranten lees ik digitaal, en daar ben ik nogal dubbel over. Eerst had ik alleen de Volkskrant, en dan op papier. Ik vind het heerlijk om ’s morgens met een kop thee in een fijne stoel de krant te lezen voordat de nuttige dag begint. Maar papier wat te vermijden is, vermijd ik graag, dus ik heb het abonnement opgezegd en ben voor een digitaal abonnement gegaan. Wel krijg ik de papieren krant nog op zaterdag.

Waarom ben ik dubbel over mijn digitale abonnement?

 • Laat het duidelijk zijn, niet om de prijs. Je betaalt voor de artikelen, niet voor het papier. Dus dat een digitale krant nog best duur is, vind ik volkomen terecht.
 • Ik lees de krant sneller. Dat is fijn, want zo begint de nuttige dag eerder. Ik denk dat ik, terwijl ontbijt en thee ongemerkt overgaat in koffie, in de papieren krant veel meer artikelen las, ook de flut zoals sportverslagen die me totaal niet interesseren, maar ja die koffie he.
 • Maar aan de andere kant: als ik dan nu alleen nog snel de nuttige artikelen lees, waarom zou ik dan zoveel geld betalen? Veel kun je ook op nu.nl of de gratis internetversies van de kranten lezen. Wat voegt een digitale krant eigenlijk toe?
 • Blijkbaar heb ik niet alleen geld over voor de artikelen, maar gaat het me ook om de beleving. Een papieren krant beleeft anders dan een tablet. Ik ben nu efficiënter bezig, maar geniet minder. Dus ik vind het digitale abonnement duur, ook al is het veel goedkoper dan een papieren abonnement. Want ook al zijn de artikelen precies hetzelfde, de beleving is minder.

Wat vind jij?

Advertenties

13 Comments

 1. Zelf vind ik lezen op een scherm prettiger. Ik kan er letters in vergroten en zoeken met ctrl-F mis ik bij papier. Toch lees ik ongeveer eens per week de papieren kranten in de bieb. Het gaat me dan om de regionale berichten. Ben ik ook zo mee klaar, helaas is regio-berichtgeving zeer beperkt. Dat terwijl je daar meer aan hebt en meer mee te maken hebt. De bieb is tussen mijn huis en de supermarkt. Ik loop er dus niet voor om en hoef ook geen papier af te voeren. Wel is het vaak gezellig aan de leestafel en zit ik er zo een uurtje.

  Liked by 1 persoon

 2. Het liefst lees ik de papieren krant. Omdat ik niet in Nederland woon is dat niet mogelijk. Ik heb een abonnement op de digitale Volkskrant en ben daar heel blij mee. Heb ook geen probleem om daar voor te betalen, ik lees immers de complete versie van de krant.
  Meestal lees ik ook een paar artikelen in het NRC (gratis tot 5 per dag) en kijk ik op de site van mijn vroegere regionale krant.

  Liked by 1 persoon

  1. Ja dat is waar, voor mensen in het buitenland is een digitaal abonnement een uitkomst. Ik had vroeger een abonnement op de NRC wereldeditie, die kwam wekelijks of maandelijks of zo nu en dan, als er weer eens post kwam. Dat was een feest!

   De vijf gratis artikelen lees ik ook van enkele kranten, financieel dagblad bijvoorbeeld. Fijne service vind ik dat

   Waar woon jij?

   Like

 3. Ik lees allebei op papier…. en als ik een weekje, of langer, weg ben zeg ik ze af en dan lees ik ze digitaal. Als ik eraan toe kom. En inderdaad, dan ben je er sneller doorheen.
  Ik heb hetzelfde met de papieren krant: lekker de dag beginnen, onderlegger voor mijn plankje met boterham, … bovendien is het juist goed om ook kennis te nemen van de stukken waarin je niet in eerste instantie geïnteresseerd bent! Kom je nog eens uit je eigen bubbel. Goede investering, een krant!

  Liked by 1 persoon

  1. Eens, een krant haalt je uit je bubbel juist doordat je alles voorgeschteld krijgt. Services die berichten voorschotelen die passen bij mijn interesses versterken die bubbel. Maar een papieren versie of een digitale versie maakt dan eigenlijk niet uit, want de digitale krant is hetzelfde. Behalve natuurlijk dat je inderdaad op papier lekker door blijft lezen, dus ook de artikelen buiten je bubbel, dat dan weer wel.

   Like

  1. Ja dat is zeker de goedkoopste oplossing. Maar ik heb geen bezwaar om de Volkskrant of de NRC te betalen. Ze moeten ergens hun geld vandaan halen, en daar draag ik graag aan bij. Goede nieuwsvoorziening, onafhankelijk, stel ik bijzonder op prijs.

   Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s