Mensen rondleiden mag ook al niet meer


Op TV zag ik dat Brussel wil verbieden dat jan-en-alleman toeristen gaan rondleiden in Brussel. Ik vind dat raar en een verkeerde ontwikkeling.

Op TV kwam een buitenlandse jongeman aan het woord die zei er AL een paar jaar te wonen, gek te zijn op  de stad en op geschiedenis en die het leuk vindt om zijn enthousiasme uit te dragen. Nou, prima toch? Maar nee, hij woont er PAS een paar jaar en heeft niet de jarenlange gedegen rondleidingopleiding genoten.

Ik ken best een aantal Nederlanders die naar het buitenland zijn gegaan en in hun nieuwe woonplaats een reisbureautje zijn begonnen.  Het gaat dan om steden als Quito, Lima, Bogota, in exotische landen als Ecuador, Peru en Colombia dus. Die mensen wonen er een paar jaar en zijn op zoek naar een manier om geld te verdienen. Hun familie in Nederland fungeert zo ongeveer als reclamebureau, maar nou zie je hoe oud ik ben want nu is dat natuurlijk Facebook en Instagram. Hun belangrijkste verkoopargument is dat ze er AL een paar jaar wonen en het ter plekke goed kennen en dat ze weten wat Nederlanders willen.

En omdat Nederlanders uiterst chauvinistisch zijn, gaan Nederlandse toeristen liever in zee met een Nederlandse die er AL een paar jaar woont dan met een lokaal bureautje. Want met die lokalen weet je het maar nooit.

Dus wij mogen het wel in den vreemde, maar zij mogen het niet hier. Want de nieuwelingen wonen hier PAS een paar jaar, wat zijzelf AL een paar jaar vinden, ze houden van hun nieuwe stad, en hebben hun nieuwe stad goed leren kennen want dat vinden ze leuk. En ze weten wat de toeristen uit hun eigen land willen. Nou dat kan je van veel verstokte lokalen niet zeggen.

Racisme ten top.

Advertenties

4 Comments

 1. De rondleidingen het Centrum van Amsterdam geven veel overlast bij de bewoners. Nu is er de afspraak om de groepen op maximaal 20 personen te houden.

  De onzin die er soms wordt verkocht aan de toeristen is vaak lachwekkend.
  Het is een lucratieve business.

  Rondleidingen van daklozen en voormalige junks zijn er ook. Maar dat is voor de juiste liefhebbers.

  Vriendelijke groet,

  Liked by 2 people

  1. Een verhaal houden op straat voor meer dan 20 toeristen tegelijk lijkt me godgans onmogelijk. Het lijkt me dat dit niet zozeer deze nieuwe eenmansbedrijfjes zijn, maar juist de commerciele grotere spelers. En uiteraard worden er allerlei fantastverhalen verteld, maar om nou te denken dat de eenmansbedrijfjes meer onzin vertellen dan de grotere bedrijven, lijkt me niet houdbaar. Tenslotte werken die ook met bijklussende studenten, dus die jarenlange gedegen opleiding, waar een gedupeerde op de TV over sprak, valt best tegen.

   Ja de overlast, daar heb je een punt. Meer kleine groepen dus, minder grote groepen.

   Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s