Daar in Ommen zag ik een vlek op mijn schone T-shirt en nog een en nog een. Volgens Vriendin kon het echt zo niet, zij zou inderdaad nooit en te nimmer een shirt met een vlek aantrekken. En gelijk heeft ze, vlekken staan slordig, verlopen,  onverzorgd, slonzig – hebben we hier nog meer mooie woorden voor? Vooral vlekken voor, waar je slabbetje zou moeten hangen zeg maar.

Ik steunde dat het of dit shirt of het shirt van de vorige dag moest wezen, en daar had ik ook al in geslapen. Nou dan helaas pindakaas, toch maar de vlekken en zolang we in de bewoonde wereld waren met een vestje erover.

Maar ik had dat shirt dus op het laatste moment in de rugzak gedaan ter vervanging van een ander waar ik een vlek in zag zitten. Beide shirts waren schoon, waren zo de wasmachine uitgekomen.

Ik ben een echte kruk in wassen. Ik gooi alles door elkaar in de machine, wasmiddel erbij, en dan verwacht ik dat alles er brandschoon weer uit komt. Niet dus, op het jurkje dat ik nu aanheb zag ik net ook een vlek, dat was slagroom herinner ik me nog goed.

Nu kan ik veel energie steken in het verwijderen van vlekken, en ik ga zeker nog een poging wagen. Maar voorkomen is beter. Terug naar het schort van oma dus. Koken en eten met een schort aan. Niet zo’n half schort waar ik nooit de zin van heb ingezien, maar een schort dat je om je hals knoopt of hoe dan ook.

Heb jij een schort aan tijdens het koken? En tijdens het eten? Of mors je nooit? Of ben jij een ster in vlekverwijderen?