Morgen weekend, ik kijk ernaar uit. Vriendin en ik gaan wandelen langs de Vecht, van Marienberg via Ommen naar Dalfsen. Ja Randstedelingen, daar ligt ook een Vecht. Die is 167 km lang, daar kan die van jullie niet tegenop. Hij was vroeger nog veel langer, maar de meeste kronkels zijn eruit gehaald ten behoeve van de scheepvaart. Inmiddels zijn de tijden veranderd en worden nu de kronkels een voor een teruggebracht, niet allemaal uiteraard, hier en daar eentje waar hij geen last oplevert voor de Mens, want die is de baas.

ommenHier een kaart uit 1908 van de eerste dag, we lopen van rechts naar links. Wat maakten ze vroeger toch prachtige kaarten.

De Vecht stroomt door een kilometers breed dal dat is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, maar de Vecht zelf heeft daar niets mee te maken. Hij ontspringt in Duitsland in het gebied tussen Enschede en Munster. Het is een echte regenrivier. In een droge zomer stroomt er maar een paar kuub water per seconde door, maar in de winter is dat vaak honderden kuubs . Uiterwaarden stromen dan vol, en daar zijn ze natuurlijk ook voor bedoeld.

Het Vechtdal is oud bewoond gebied met landbouw op essen, heidevelden, markes. Een paar wat grotere plaatsen zoals Ommen en Dalfsen, maar verder kleine dorpen.

Aan de zuidkant wordt het Vechtdal afgesloten door hogere gronden, relicten van stuwwallen, rivierduinen. Gebieden die niet vruchtbaar genoeg waren als landbouwgebied, dus nu bos, hei en zand. Ik kijk ernaar uit om de Beerzer Bulten op en af te klimmen.

Tot na het weekend, geniet ervan!