Armen betalen de energietransitie


Wat is een goed artikel? Een artikel dat mijn mening ondersteunt natuurlijk. Nou in elk geval, hier een heel goed artikel, dat naadloos aansluit bij mijn stukje eerder deze week. De boodschap is duidelijk: armen betalen meer voor de energietransitie dan rijken hoewel ze veel minder vervuilend gedrag vertonen en veel minder energie gebruiken.

De energietransitie kost ons nu jaarlijks 5 miljard euro en dat gaat oplopen tot 40 miljard euro in 2050. Tja als dat betekent dat ieders energierekening ook 8 keer zo hoog wordt, is dat behoorlijk dramatisch.

 

Advertenties

3 Comments

 1. En .Twee honderd euro per afval container betalen als afval stoffen heffing .De vervuiler betaalt. Met chips ,een slot of een kaartje op die dingen. Zo kan iedereen zelf bepalen wat en hoe hij bijdraagt.
  En misschien gaan ze dan de winkels op hun dak zitten om minder te verpakken of/om meer afvalvrij te (kunnen) kopen.

  Like

 2. Gisteren zou ik een flauwe reactie schrijven over een socialistisch verdeling van quota.
  Iedereen even veel aan quota voor voedsel,vervoer ,energie ,afvalverwerking en grondstoffen.
  En dan een soort kwartetten daar mee. Mag ik jou vlieguren voor mijn verwarming ruilen of overkopen. Ik lees veel vegans al zo redeneren .Ik ben vegan dus mag ik veel vliegen.
  En ik ben vega dus mag ik lang douchen.
  Er reageerde gelukkig iemand met een serieus verhaal over de verdeling van quota.

  Wat ik wel serieus vind is dat mensen die extra opbrengsten van de zonnepanelen niet aan het net willen geven omdat dat toch voor hun niks oplevert echt geen subsidie moeten krijgen.

  En dat het er in het bedrijfsleven heel raar aan toe gaat. Er wordt toch uit gegaan van economische schaalvergroting en groei ook al is dat vergreenwashed.
  Zo kon een binnenvaartschipper geen subsidie krijgen om minder uitstoot van zijn motor in z,n vrachtschip te krijgen .Alleen voor een nieuwe zwaardere motor.
  Die hij en z,n schip niet nodig had. Ze probeerden hem daar wel toe over te halen.
  In die wereld zijn ze helemaal zat van Europa en de groene regeltjes.
  Niet om dat ze het niet willen. Maar vanwege de bureaucratie er om heen.
  Hij is een voorloper tot ongeloof van z,n conculega,s in het energie, diesel zuiniger maken van z,n machine kamer. Investeert liever zelf dan afhankelijk zijn van onzinnige regeltjes subsidie.
  Hij heeft aan verladers en bevrachters gevraagd of ze meer per ton vrachtprijs zouden gaan betalen omdat hij energie zuiniger vaart .Niet een van zelf.
  Er moet nog heel veel gebeuren .Ook daar vinden ze en terecht dat zo als het nu gaat het niet te gunste van de goed willende kleine man komt.
  Ik snap heel goed dat de opmerking van Jesse Klaver in de verkiezings campagne over onzinnig stalen dozen ,containers , wie wil dat nu .verplaatsen heel minachtend over kwam in de vervoers wereld.

  Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s