Veel te koud in huis


Sorry van dat stukje van gisteren hoor, ik ben van plan weer elke dag een stukske te plaatsen, en ineens was het 23.58 uur. Dit lag nog op de plank, nou ja het zat digitaal in de draftsfolder, er lag niets op de plank uiteraard.

Wat is het koud in huis. Ik had me zo voorgenomen om op 1 april de cv uit te doen en te laten, maar het is me niet gelukt. Met Pasen kwam Moeder logeren, en toen heb ik de cv gastvrij weer aangezet. Ooh wat lekker, ooh wat heerlijk. Mijn paarse handen met gele vingers kleurden bij. En zo heb ik het maar gelaten. Typen en viool spelen in de kou, het is niets voor mij. Daar gaan mijn goede voornemens.

Ondersteun mij eens: jullie hebben toch ook allemaal de kachel weer aan? Valhalla zeker, Besabine niet, maar lezers in Nederland, jullie toch wel? Of ben ik een eersteklas slappeling die zich niet aan eigen principes houdt en bij het minste koutje afhaakt.

Advertenties

46 Comments

 1. Ach nee. Ik ben geen bikkel. Zal ik ook nooit worden. Calvinist ben ik ook al niet. Dus eigenlijk ben ik niet geslaagd voor mijn examen ‘Nederlander’.

  Hier is het gewoon altijd hetzelfde. De thermostaat gaat op 20,5C als die aan moet. Hij moet aan als ik het koud krijg. ’s Nachts staat hij op 18,5C of uit, als het niet meer erg afkoelt.

  Als ik bezig ben met het huishouden, dan hoeft de kachel niet aan, en daarmee bedoel ik, niet per se boven de 18,5C te staan. Slaat ‘ie dan nog aan, dan vind ik dat best. Anders moet ik een jas gaan aantrekken, en ik draag in huis met deze temperaturen toch al 2 truiën en een dik vest.

  Als ik niet bezig ben dan gaat hij op 20,5C en dan trek ik een dekentje over mijn benen als ik bijvoorbeeld met de laptop of PC stil zit. Meer kan ik er niet van maken.

  Als ik zonder dik vest en zonder dekentje op de bank zou willen leven, dan zou de temperatuur zeker op 24C gezet moeten worden, dus dat is al een behoorlijk compromis. Meer ben ik de wereld niet schuldig.

  Elke graad scheelt op jaarbasis €32 voor onze woning, volgens de energiemaatschappij. Nou die eurootjes heb ik daar gewoon voor over.

  Ik wens met respect aan elke ijspegel hier met koud bloed veel plezier.

  Ik doe het zo.

  🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Ik heb het geluk van een goed geisoleerd en ingebouwd huis dus ik stook zelfs in de winter (bijna) niet. Het is eigenlijk nooit onder de 18 graden. Maar als het 14 zou zijn ging hij bij mij ook aan hoor! Een koud huis is gewoon ongezellig.

  Like

 3. Ik twijfel al weer even over de aanschaf van infraroodpanelen.
  Zeker na al dat gedoe in Groningen.
  Mijn redelijk nieuwe cv-ketel en zonneboiler moet ik dan kaar afschrijven.
  Maar dan vind ik ook dat ik zonnepanelen moet aanschaffen.
  En daar ontbreekt het geld nu voor.

  Mijn winddelen geven nu te weinig stroom.

  Warme groet,

  Liked by 1 persoon

  1. Ik ben er nog niet aan toe om infraroodpanelen als hoofdverwarming te overwegen. Ik heb mijn CV en vier huisgenoten. Ik dacht aan een paneel voor de koudste kleumer, zodat ik niet de CV hoog hoef te zetten in het hele huis. Niet overal kunnen hier thermostaatkranen, ouderwets systeem van de CV.

   Liked by 1 persoon

   1. ja, een overgangsfase lijkt me redelijk. Helemaal gasloos, dat gaat me nog niet lukken. Ik ga in elk geval de elektrische radiator deze week wegdoen. Die stiekemerd had hem lekker aangezet, ook als hij helemaal niet thuis was. Daar gaat mijn stroomrekening, die wordt weer flathoog. Dus daar moet een paneel voor komen. Houd me maar bij de les, hij komt hij komt

    Liked by 2 people

 4. 14 graden, dat zou voor mij onleefbaar zijn! Tenminste als ik achter de computer zit te werken. Als ik veel in beweging ben is het anders.
  Meestal zet ik de thermostaat op 18,5, en als ik het dan koud krijg, op 19, of soms 19,5. maar ik denk dat de één ook beter tegen de kou bestand is dan de ander.

  Liked by 1 persoon

 5. Hier gedeeltelijk enkel glas, en grotendeels halfsteens. Koude vloeren. Sinds 1 april 2x ’s avonds de kachel aangezet. Wel ligt het dikke winterdek nog op het bed. En ik draag mijn winterkleren. Laagjes. En als ik op de bank ga liggen, trek ik daar een wollen dekbed over me heen, dat voor dat doel opgevouwen ligt te wachten. Winterroutine.

  Liked by 1 persoon

   1. Bij ons hier idem dito: vrijstaand oud huis met véél deuren en ramen en dus ook veel kieren. Wel dubbele ramen, maar die houden ook niet alles tegen. Ik denk inderdaad dat het verwarmingstechnisch heel veel uitmaakt in wat voor soort huis je woont. Dus weg met dat schuldgevoel zou ik zeggen!

    Liked by 2 people

   2. Wij wonen ingesloten tussen 2 huizen en ik zie aan de schoorstenen dat de buren wel nog verwarmen, dus ik vermoed dat wij daar gratis van meegenieten 🙂 Maar een schuldgevoel is nergens voor nodig zolang je er bewust mee omgaat vind ik.

    Like

 6. Haha nee ik niet inderdaad 😛 Zou ik wel eens willen trouwens, zit soms echt met een poncho en nog een deken over me heen achter de computer. Om maar niet te spreken over de ijskoude badkamer. Maarja niets aan te doen als er geen verwarming bestaat 😛

  Liked by 1 persoon

   1. Nee, ik denk er al tijden over eentje aan te schaffen. Ik ken niemand met zo’n ding. Jij? Het cafe achter mijn huis heeft ze als terrasverwarming, daar ken ik het van. maar in een eigen huis ken ik het niet.

    Liked by 1 persoon

   2. Ik heb een infraroodpaneel op de wc! Bevalt goed, haalt net de ergste kou eraf. De wc is de koudste plek hier. Verder hebben wij een A label huis (in NL). Als de zon schijnt, hoeft hier geen kachel aan (veel glas op het zuiden). Wij doen dus ook nooit, zoals bijna alle buren, bij het eerste-de-beste beetje zon het zonnescherm omlaag… dan moet het toch echt eerst richting 30 graden gaan… en hier komt het pas onder de 16 graden als we in de winter een maand in DK zijn en er dus helemaal niet gestookt wordt. Ik vind jouw temperaturen barbaars hoor….

    Liked by 2 people

   3. Dank je wel voor deze steun. Het valt me wel gruwelijk tegen hoe weinig dat spouwmuurisoleren heeft uitgehaald. Was toch 1500 eurootjes.

    Een infraroodpaneel op de wc, luxepaard! Geweldig lijkt me dat!

    Liked by 1 persoon

   4. Ja, ik ben een luxepaard, dat realiseer ik me heel goed. Wel eentje die al deze luxe heel bewust gaat inruilen voor kou en tocht en terug naar label E, maar goed: daar krijgen we een boel andere mooie dingen voor terug! 😉 En schandalig dat dat isoleren je zo weinig heeft gebracht!

    Liked by 1 persoon

   5. Tja, de spouwmuurisolatie houdt warmte vast. Maar als het binnen koud is, warmt het er niet mee op.

    Op naar Denemarken!!!

    Daar kun je weer echt van luxe genieten. In plaats van dat het vanzelfsprekend is.

    Like

 7. Ik woon in een gerenoveerde sociale huurwoning. De spouwmuren zijn geisoleerd. En de nieuwe puien zijn voorzien van dubbelglas. Het aanwezige asbest is verwijderd.

  Samen met mijn ex heb ik dit huis kunnen kopen net voor de sloop van mijn flat.

  Ik ben een geluksvogel.

  Warme groet,

  Liked by 1 persoon

 8. Hier in Denemarken is de cv niet eens uit geweest. We hebben termostaten op alle radiatoren, die staan normaal op middenstand en gaan dus eigenlijk pas aan als de temperatuur valt. Als het erg koud is, of zomers, dan stoken we bij met de houtkachel!

  Liked by 2 people

 9. Mijn lichaam is de graadmeter of ik de kachel lager of hoger zet.
  Op 18,5 vind ik het goed te houden en als ik veel beweeg kan het lager.
  Soms zet ik de thermostaat even boven de 20 om de warmte in de kamer een boost te geven .

  Liked by 1 persoon

   1. tja, lees het artikel op NRC of Oneworld of het bijbehorende rapport over hoe armeren niets meekrijgen van de energiesubsidies en hoe er een nieuwe kloof ontstaat tussen de koplopers en het peloton dat geen geld heeft voor een zuinige auto, energiebesparen en energiezuinige apparaten en ook niet meer voor de energierekening. En al helemaal niet voor dubbel glas (monumentenglas in mijn geval, kosten 20.000 eurootjes, subsidie nul)

    Liked by 1 persoon

 10. Hier is de kachel aan. Ik kijk naar de thermometer en niet naar de kalender. Op een heel zonnig,warme februari dag laat je toch ook de kachel niet aan staan, omdat het nu eenmaal winter is?

  Liked by 2 people

  1. haha, nee klopt. Ik met mijn principes. Dat komt denk ik doordat ik met andere mensen leef in een huis. Vaste afspraken zoals data zijn makkelijker dan vloeiende data zoals ‘ik vind het lekker zo’.

   Like

  1. wow, hoe houd je het vol. Ik zit nu met shirt-gebreid hesje- fleecevest plus acryltrui over elkaar naast de verwarming te typen. Mijn vingers zijn dieppaars en wachten ongeduldig tot het hier lekker wordt. het is hier nu 14 graden binnen. Bij jou?

   Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s