Pasen vieren met paaseitjes


Pasen is het feest van het overlijden en de opstanding van Jezus. Vandaar die paaseieren, kuikentjes, de kleur geel, paashazen, boterlammetjes en paasvuur. Een versierde Palmpasen met een broodhaan in de top.

Huh? Zie jij het verband?

 

En nou lees ik dat scholen niet aan paaseieren doen maar wel aan verstopeieren om kinderen die een ander geloof aanhangen niet voor het hoofd te stoten.

Huh? Wat is er christelijk aan paaseieren?

Paaseieren zijn overblijfselen van het oude Germaanse lentefeest Ostara. Dat feest was een vruchtbaarheidsfeest: een nieuwe lente, een nieuw jaar, en laat dat een vruchtbaar jaar worden met veel kindertjes, kuikentjes, lammetjes, kalfjes en een goede oogst.

Die oude kerk wist wel hoe je moet evangeliseren zonder de lokale bevolking tegen zich in te jagen, en heeft heel wat voorchristelijke heidense feesten opgenomen in de christelijke rituelen. Zo ook Pasen. Vrijdag stond in de Volkskrant een mooie fotoserie van oude  Franse paasansichtkaarten met eieren waaruit kinderen werden geboren. Natuurlijk in mooie jurkjes en pakjes. Gelukkig Pasen.

Nu steeds minder mensen naar de kerk gaan en geloven, en steeds minder mensen weten wat Pasen eigenlijk is en als ze het al weten geen reden zien om dat te vieren, gaan we dus als vanzelf terug naar het oude lentefeest. Want na de lange donkere winter zijn we wel aan een feestje toe, met paasvuur, gele narcissen en verse eieren.

En met de Matthäus Passion, mooiere muziek ken ik niet.

Advertenties

12 Comments

  1. Voor de mensen die niet geloven wordt al decennia- (of misschien zelfs eeuwen-)lang terug gegaan naar het het heidense feest 😉 Daarom is het ook zo stom dat er nú ineens door de rechtse gekkies geroepen wordt dat het Joods-christelijke gedachtengoed verkwanseld wordt, omdat het een keer niet de blanke Nederlanders zijn die niets met het paasverhaal hebben.

    Ik vind eigenlijk dat iedereen het verschil zou moeten weten tussen de heidense symboliek en het paasverhaal uit de bijbel. Niet omdat iedereen weer in het verhaal van de bijbel moet geloven (wat ik zelf wel doe trouwens), maar omdat ik vind dat mensen bewust moeten kunnen zijn van wat ze vieren.

    Liked by 1 persoon

  2. Het is gewoon een heidens feestje ja. De natuur bewieroken. De kerken zijn over een paar jaar verkocht. Daar hoeven we ons niet druk om te maken. Nu maar hopen dat de natuur nog wel een beetje ze ei kwijt kan de komende jaren. Zullen we er een beetje naar zoeken. Ik heb zo mijn twijfels. Maar ik wil het wel graag geloven.

    Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s