Gestopt met vegan eten


Twee van jullie merkten het al op: ik ben gestopt met vegan eten.

Het was weer als vanouds een dilemma. Aan de ene kant …. en aan de andere kant ….. Zo sprak Den Uyl…

Goed, daar ga ik weer. Aan de ene kant dus. Het grootste deel van mijn leven heb ik vegetarisch gegeten. Mijn ouders aten vegetarisch, als student op kamers kookte ik zelf vegetarisch. Pas toen ik op mijn 29ste naar Tanzania verhuisde ging ik aan het vlees. Die kippen daar — vier uur koken vier uur kauwen –. Pas toen ex uit mijn leven verdween bande ik vlees weer uit mijn leven, en dat is ook al weer 9 jaar geleden. Vegetarisch eten bevalt me prima, maar soms als ik honger heb, een ontembare behoefte heb aan een sauzijsenbroodje of ergens op  bezoek ben, eet ik vlees.

Zoon1 leeft vegan. Hij heeft een vegan donutshop in Berlijn, Brammibals donuts.  Hij heeft me laten zien dat vlees en zuivel twee zijden zijn van dezelfde munt: een koe kan alleen melk geven nadat ze een kalfje heeft gekregen, en je moet toch iets met dat kalfje. Als je een stierkalfje niet wilt eten, moet je ook haar melk niet drinken. De bus klopt, het huis staat. Op de terugweg in de trein tussen Berlijn en Wageningen besloten Zoon3 en ik vegan te leven.

Zo goed als dat lukte dan, want etiketten lezen zonder bril in de supermarkt is niet echt mijn ding. Maar in elk geval geen melk, yoghurt, kaas, eieren. Geen vlees en vis. Er was nog honing en als die op was zouden we overstappen op ahorn of appelsiroop, en toen we nieuwe wandelschoenen nodig hadden hebben we Palladiums gekocht. We deden reuze ons best en het beviel bijna.

Aan de andere kant…… bijna, want ik voelde me er toch niet goed bij. En Zoon3 ook niet. Op een dag kreeg hij tintelende vingers en we dachten aan B12 gebrek. We slikten wel wat, maar hij blijkbaar niet genoeg. Ik kreeg zelf ook het gevoel dat ik slapper werd, en dat hoor ik vaker van vijftigers.

En toen hebben we een nieuwe versie bedacht: geen vlees maar wel vis (duurzaam gevangen), geen koeiezuivel maar wel geitenspul, wel honing, zijde en wol. Wel leer zolang dat een bijproduct is van welke industrie dan ook.

En inmiddels gebruiken we toch weer koeiezuivel.  Koeiekaas is neutraler van smaak dan geitenkaas en yoghurt haal ik van een biologische boer.  Ik zal het er weer eens met Zoon3 over hebben. Want eigenlijk vind ik wel dat we zonder koeiezuivel moeten leven.

Dus dank je wel lezers: inderdaad is de vegantijd voorbij, maar jullie hebben gelijk, ik wil wel stoppen met koeiezuivel.

Advertenties

29 Comments

 1. Ik vind met zelf als flexitariër al heel goed bezig.;) Ik vind een stukje vlees op zijn tijd gewoon ook lekker. Maar een paar dagen per week eet ik bewust geen vlees. Respect als je dat zo kan hoor maar het lijkt me dat je dan zo intensief met je eten bezig moet zijn om toch alle goede dingen binnen te krijgen.

  Liked by 1 persoon

  1. flexitarier is ook al heel wat, vooral als je dan in elk geval rundvlees schrapt. Tegen kip, geit, vis en ook varken zijn vanuit duurzaamheidsoogpunt veel minder bezwaren.
   vleesloos eten vind ik een eitje. Daar hoef ik niet meer over na te denken. Vegan eten wel, dat is lastiger.

   Like

 2. Hier jarenlang vlees- en melkloos gegeten – maar wel vis, en ei (bio). Nu gebruik ik weer wat melk en kaas, maar weinig, en vooral bio (uit de buurt). Het eten van de bio stierkalfjes en oude koeien laat ik aan anderen over.
  Boter en kaas vallen goed te vervangen door tahin. Daarin ontbreekt alleen de B12. Ik slik die bij, in de vorm van methylcobalamine en adenosylcobalamine, met foliumzuur, onder de tong. In principe zou dat niet nodig moeten zijn met mijn levenswijze, maar ik voel me beter als ik het wel doe.
  Behalve tahin, smeer ik ook heel graag hazelnotenpasta, vooral op volkoren rozijnenbrood.
  Op de tahin of notenpasta strooi ik graag een mengsel van gemalen lijnzaad en vitamine C (‘zoet’) of gomasio (‘hartig’).
  Misschien heeft iemand hier nog wat aan.

  Liked by 1 persoon

 3. Het lijkt me, nog afgezien van mogelijke tekorten, ook aartsmoeilijk om voltijds vegan te gaan. Ik probeer nu met dagen zonder vlees af en toe een volledig vegan dagje in te lassen, en behalve pindakaas kan ik bijvoorbeeld helemaal geen vegan broodbeleg bedenken dat ik lekker vind zonder boter erbij, maar je kunt toch niet alle dagen alleen maar boterhammen met pindakaas eten. Het lukt me nu wel om vlees niet steeds door kaas te gaan vervangen, want dat heeft inderdaad geen enkele zin, en ik eet ook buitenshuis nog vlees en vis en maak 1x in de week verantwoorde vis (met behulp van de WWF app) klaar. Denk dat ik na Pasen ook niet meer terug ga naar eens in de week vlees klaarmaken, heb dat echt nog niet gemist, maar vis of zuivel zou ik wel echt missen. Sowieso bewonderenswaardig dat je het geprobeerd hebt hoor!

  Liked by 1 persoon

  1. Als je pindakaas lekker vindt, lust je vast ook hoummous. te koop in de supermarkt, het staat in de buurt van de bakken met Yohmasalades. Hoummous wordt gemaakt van kikkererwten. Dus geen pindapasta, maar kikkererwtenpasta. Allebei een peulvruchtpasta dus.

   Like

   1. Echte boter, heerlijk. Boter met honing of boter met jam, jammie jammie. En inderdaad vind ik boter met pindakaas ook heel lekker. Ik den eerlijk gezegd dat ik het koude uit de koelkast lekker vind, pindakaas is immers al vet genoeg.

    Like

  2. Als je kijkt op de site van gewoonvegan.nl vind je en maaltijdproductenlijst met alle merknamen die vegan zijn, hier zit vast wel iets voor je tussen voor op je boterham! Groetjes, Rita

   Liked by 2 people

 4. Ik heb nog een vraagje, waarom wel geitenzuivel en geen koeienzuivel? Ook de geit moet steeds een kleintje krijgen om melk te blijven geven. Ook daar sneuvelen de mannetjes omdat ze daar niks mee kunnen op de melkerij. Nogmaal, geen kritiek, ik ben benieuwd naar wat voor jou het verschil maakt. Ook met eieren hetzelfde geval, daar gaan de haantjes ook weg en is de legkippen geen lang leven beschoren. Ik eet natuurlijk zelf ook eieren en kaas, dus dat is ook mijn grote dilemma. Wel overal de bio variant van maar toch, ook daar moeten dieren voor sterven.

  Ik heb trouwens pas gelezen dat van B12 de methylcobalamine verbinding beter opneembaar is dan de verbindingen ze die vaak gebruiken in goedkopere versies. Ik heb die van Lamberts gekocht, 1000 microgram. Ook als vegetarier is het verstandig B12 te slikken.

  Wat leuk van die donutshop van je zoon en wat jammer dat hij niet bij mij in de buurt zit. 😉 Nederland loopt op het gebied van vegetarisme en veganisme toch best achter op landen als Duitsland en Amerika heb ik het idee. Het begint te komen, gelukkig wel, maar de bewustwording loopt hier toch minder snel. Vooral in Amerika is er zoveel te krijgen op dat gebied. Maar gelukkig hebben we hier de vegetarische slager als ik zin heb in iets lekkers en iets duurs. 😉

  Liked by 1 persoon

  1. Ja eens, we lopen hier mijlen achter. Daar in die buurt waar Zoon1 woont in Berlijn, zijn twee vegan supermarkten. Hier nope.

   Waarom wel geit en geen koe? De koe is veel slechter voor klimaat en milieu dan de geit en de kip. Daar zijn mooie grafieken over, en dan zie je alle beesten op een kluitje in de grafiek, en de koe zit dan ergens rechts bovenin en valt bijna van de grafiek af. Kaas en gehakt zijn dan ongeveer gelijk in milieubelasting, valess en kip ook. alleen die koe he, daar is niets mee te vergelijken. Insecten zijn net zo milieuvriendelijk als bonen en groente.
   Het hangt er vanaf waarom je geen vlees wilt eten. als het je gaat om dierenwelzijn, maak je andere keuzes dan als het je gaat om milieu. Dat laatste is mijn hoofdoverweging. Vandaar dat ik de koe uitban.

   Like

   1. ‘Insecten zijn net zo milieuvriendelijk als bonen en groente.’ Een jaar of tien geleden heb ik diverse gerechten met insecten gegeten en die smaakten best.
    Ik zou vaker (biologisch) rundvlees laten liggen, als producten van insecten enigszins makkelijk verkrijgbaar en betaalbaar zijn.
    Weet jij hoe het met de ontwikkeling daarvan staat en waar ze te koop zijn?

    Liked by 1 persoon

 5. Wij zijn juist steeds meer vegan aan het eten. Geen melkproducten en kaas meer in huis. Alleen eieren, die koop ik ecologisch. Vlees en vis eet ik al jaren niet meer, Jimmy ook niet. Wel amandelmelk. Het is wel wat meer passen en meten, zorgen dat je genoeg binnenkrijgt. Waarschijnlijk gaan we later dit jaar bloed laten prikken om te kijken hoe het met de vitamines en mineralen zit. Zo kunnen we een beetje zien of het goed gaat of dat we andere dingen moeten toevoegen.

  Liked by 1 persoon

  1. ja, knap hoor! Niet echt mainstream in bogota lijkt me, of is dat ook veranderd? Jullie zijn wel veel jonger dan ik, en ik heb het gevoel dat ik nu voedingsstofen lastiger opneem. Ik moet echt meer letten op wat ik wel en niet eet. Raar hoor, dat deed ik vroeger nooit. ik ben benieuwd hoe dat dan bij jou zal zijn over 20 jaar, maar dan zal dit blog wel niet meer bestaan.

   Liked by 1 persoon

   1. Nee helemaal niet in Colombia, dingen zoals vegaburgers bijvoorbeeld zijn hier ook niet echt te koop. Wel vegan restaurants en in elk restaurants hebben ze tenminste voldoende vega opties. Wel is er amandelmelk wat we altijd kopen, wel duur helaas. Ik ben ook wel benieuwd over 20 jaar haha 🙂

    Liked by 1 persoon

   2. Vegan restaurants, wow. Hier in Wageningen hebben we die nog niet hoor, wel vegetarisch. Maar vegan is echt een stap te ver voor de meesten.

    Eerlijk gezegd vind ik cappucino met amandelmelk helemaal niet lekker.

    Liked by 1 persoon

   3. Haha ja ik ken er zeker wel 4 ofzo. Best apart gezien maar weinig Colombianen überhaupt vegetarisch zijn. Al bestaat er wel de Facebook groep vegetariërs en veganisten in Bogotá die 16000 leden telt. Wel op een bevolking van 8 a 9 miljoen, maar toch… het is in opkomst hier denk ik. Koffie drink ik niet maar chocolademelk met plantaardige melk vind ik wil lekker.

    Liked by 1 persoon

   4. Vier op 8 miljoen, is eentje per 2 miljoen. Dus negen voor heel Nederland, ach dat halen we vast wel. Die vier in Bogota liggenwaarschijnlijk niet in het zuiden, of is het zuiden van de stad inmiddels genormaliseerd? Het was toen ik er woonde nogo area.

    Maar goed, nog even rekenen: vier op 8 miljoen, is 0,02 op veertigduizend (Wageningen), nou zoveel vegan restaurants hebben we hier wel. Dat is gewoon een gerecht in een van de vele eethuizen hier.

    Liked by 1 persoon

   5. Het zuiden en op de berg is nog steeds gevaarlijk. Ik zelf werk op calle 1, is ook geen fijne wijk. Meer naar het zuiden is onveiliger nog.

    Like

   6. Ik werkte op de carrera decima met calle 15 meen ik. Of andersom? INderena, instituto Nacional de Recursos Naturales. Dat is nu het Ministerio del Medio Ambiente. Ik kan niet vinden op google waar dat toen was.

    Liked by 1 persoon

   7. Ohja dat is bij La Candelaria. Is te doen die buurt, hangt een beetje vanaf welke kant je oploopt 😊 Ik werk 20 calles zuidelijker, ook bij carrera 10 dus. De nieuwe bronx is zich daar nu aan het vormen. Maar vooralsnog blijft het redelijk weg van carrera 10.

    Like

   8. Ik heb er eerlijk gezegd bijzonder weinig rondgelopen in die buurt. Alles met auto en chauffeur. Maar ja, jij woont er op eigen houtje, ik werkte er voor de VN. Ontvoeringsgevaar

    Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s