Vanavond dienen we weer een motie in die een duwtje geeft in de juiste richting: anoniem solliciteren.

Het is inmiddels wel duidelijk dat de kansen om door de eerste selectie heen te komen voor Mohammed Abdoulah beduidend lager liggen dan voor Gerard Jansen. En voor hun vader van 54 nog lager liggen. En voor Fatimah lager liggen dan voor Marieke.

Anoniem solliciteren dus. Niets nieuws hoor, in sommige beroepsgroepen is het al jaren de gewoonte. Bij vacatures in een orkest bijvoorbeeld: kandidaten spelen dan vanachter een gordijn, en de beste wint. En of die dan man of vrouw, jong of oud, zwart of blank is, daar komt de commissie dus pas achteraf achter.

Anoniem solliciteren houdt in dat sollicitatiebrieven en CV’s geanonimiseerd worden op sekse, leeftijd, naam, talenkennis, andere persoonsgegevens zoals waar de lagere school stond. Het blijkt dat daardoor het aandeel blanke jonge mannen in de eerste ronde daalt ten gunste van groepen die dus blijkbaar uitsluitend op persoonsgegevens afvallen. Uiteraard moet iedereen zich daarna alsnog door de tweede ronde, het persoonlijke gesprek, heenworstelen. Waarbij het goed mogelijk is dat iemand alsnog afvalt omdat hij of zij minder goed in het team zou passen waarna het team na jaren nog steeds bestaat uit blanke jonge mannen. Maar dan valt des te meer op dat er iets fout is in de procedure.

Vanavond dienen wij (PvdA) hierover een motie in bij de gemeenteraad van Wageningen. We willen dat de gemeente zelf anoniem solliciteren invoert en het ook opneemt in de voorwaarden bij aanbestedingen en subsidies.

Wat vind jij van anoniem solliciteren?