Anoniem solliciteren


Vanavond dienen we weer een motie in die een duwtje geeft in de juiste richting: anoniem solliciteren.

Het is inmiddels wel duidelijk dat de kansen om door de eerste selectie heen te komen voor Mohammed Abdoulah beduidend lager liggen dan voor Gerard Jansen. En voor hun vader van 54 nog lager liggen. En voor Fatimah lager liggen dan voor Marieke.

Anoniem solliciteren dus. Niets nieuws hoor, in sommige beroepsgroepen is het al jaren de gewoonte. Bij vacatures in een orkest bijvoorbeeld: kandidaten spelen dan vanachter een gordijn, en de beste wint. En of die dan man of vrouw, jong of oud, zwart of blank is, daar komt de commissie dus pas achteraf achter.

Anoniem solliciteren houdt in dat sollicitatiebrieven en CV’s geanonimiseerd worden op sekse, leeftijd, naam, talenkennis, andere persoonsgegevens zoals waar de lagere school stond. Het blijkt dat daardoor het aandeel blanke jonge mannen in de eerste ronde daalt ten gunste van groepen die dus blijkbaar uitsluitend op persoonsgegevens afvallen. Uiteraard moet iedereen zich daarna alsnog door de tweede ronde, het persoonlijke gesprek, heenworstelen. Waarbij het goed mogelijk is dat iemand alsnog afvalt omdat hij of zij minder goed in het team zou passen waarna het team na jaren nog steeds bestaat uit blanke jonge mannen. Maar dan valt des te meer op dat er iets fout is in de procedure.

Vanavond dienen wij (PvdA) hierover een motie in bij de gemeenteraad van Wageningen. We willen dat de gemeente zelf anoniem solliciteren invoert en het ook opneemt in de voorwaarden bij aanbestedingen en subsidies.

Wat vind jij van anoniem solliciteren?

 

Advertenties

13 Comments

  1. Ik ben er tegen. Het geeft mij een beetje een gevoel van: je lust geen erwtjes, dan zet ik je bietjes voor… Ik zou liever meer aansturen op het leren inzien dat allochtonen, ouderen, gehandicapten, homo’s en noem de minderheden maar op geaccepteerd worden om de kwaliteiten die zij als mens hebben, of zelfs de specifieke kwaliteiten die zij als specifieke minderheid hebben… Anoniem solliciteren komt op mij een beetje over als je ogen sluiten voor een waarheid die er is, maar die je niet wilt zien… Ben trouwens wel benieuwd hoe het is afgelopen? 🙂

    Liked by 1 persoon

  2. Om te weten of iemand geschikt zou kunnen zijn moet de toch wel opleiding en talenkennis enzo weten? Dat de rest eruit gaat is ern goed idee maar dat soort dingen moet er toch juist wel in, of begrijp ik het nu verkeerd?

    Liked by 1 persoon

  3. Het is de moeite van het proberen waard. Maar blanke jongemannen zullen het niet leuk vinden. Ze zullen boos worden en dan stemmen ze massaal PVV. Ook niet direct een verbetering. Dat is het eeuwige probleem met discriminatie. Waar de ene groep benadeeld wordt, wordt de andere groep bevoordeeld. Wat voor de een positief is, is voor de ander negatief. Twee zijden van een en de zelfde medaille.

    Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s