Nog een ding waarop ik zonder schuldgevoel kan en wil minderen: waarom zouden we elke dag iets anders eten? Ik heb drie jaar in Angola (toen oorlogsland) gewoond, en daar was niet zoveel te koop. We aten rijst, kip, uien, tomaten, fruit en spinazie. Nou ja spinazie: het was groen en eetbaar, en men plukte het ergens. Het was zeker geen spinazie. Verder brood met pindakaas meen ik en cornflakes of zoiets.
In Nederland vond men het vreemd dat wij het heel gewoon vonden om elke dag hetzelfde te eten. Ik leg uit dat bijzonder veel Nederlanders elke dag brood eten als ontbijt en lunch. Waarom moet je dan zo nodig elke dag iets anders eten als warme maaltijd? Waarom wel afwisseling bij de warme maaltijd en niet bij het ontbijt en lunch? Heel wat Afrikanen eten elke dag fufu (maispap) met een heerlijke saus als warme maaltijd. In die saus kun je variatie aanbrengen, naar gelang seizoen. Heel wat Nederlanders eten/aten elke dag gekookte aardappels, groente en een stukje vlees. In Azië eten de meesten elke dag rijst.
Moeder hoefde nooit lang na te denken wat ze ging koken. Elke dag aardappelen. Vrijdag met vis en worteltjes. Woensdag met een gehaktballetje en bloemkool of zoiets. De overige dagen vegetarisch. Door het jaar heen zat er wel een cyclus in, want ze kocht de groenten bij de groenteboer dus die waren sowieso van het seizoen. Wat was daar eigenlijk mis mee? Als ik ’s middags thuiskwam uit school, wist ik wat we ’s avonds zouden eten. Dat was prettig vertrouwd.
Waarom al die verschillende recepten in de kookbladen bij de supermarkt. Kies er zeven uit die passen bij dit seizoen en houd je daar een paar weken aan tot het kolenaanbod vervoorjaart tot stengels en blaadjes.
Ik besluit tot een weekschema, zodat ik nooit meer keuzestress heb en s’ochtends al weet wat er s avonds gekookt moet worden. Heerlijk lijkt me dat.
- graan met curry van groenten en tofu, tempeh of paneer
- bonen of linzen met groenten en granen
- macaroni met Italiaanse saus en vegaballetjes (vrijdag, dan kookt Zoon3)
- nasi met sojabrokken en satesaus
- pannenkoeken met groentesaus en kaas
- restjesdag
- restjesdag
Hierbinnen valt uiteraard genoeg te variëren. Kook jij elke dag wat anders, of gebruik je een schema?
Ik kook meestal voor een dag of drie een eenvoudige vegetarische maaltijd, dat eet ik dan ook drie dagen achter elkaar. Vind ik helemaal niet erg. Ik pas mijn eten aan, aan de groenten en fruit die in de aanbieding zijn, zo eet ik ook van het seizoen (en voordelig) want ik neem de groentes van dichtbij. Voor mij zou zo’n weekmenu niks zijn en werkt het ritme van 3, 4 dagen achter elkaar hetzelfde het beste. Ik heb geen vaste gerechten maar experimenteer met de ingredienten, en diverse kruiden, heb ik toch steeds weer wat anders. Bliktomaten zijn mijn noodvoorraad, kun je veel dingen mee maken als je ook nog een uitje of iets in huis hebt. Ik kook ook bijna altijd soep, dat eet ik dan voor lunch met blokjes tofu erin. Ook heel gemakkelijk mee te nemen naar je werk in een augurkenpot. Lekkerder dan een boterham.
LikeGeliked door 1 persoon
Voor meerdere dagen koken lijkt me geweldig, maar in dit chaotische huishouden is vrijwel altijd elke pan toch smorgens leeg. Ik woon hier met een zoon van 22 en een paar volwassen huisgenoten. Altijd logees, altijd bezoek, altijd vrienden, en altijd hongerige mensen om me heen. Ik kook wel eens een weekendpan erwtensoep en die is dan zaterdagmiddag leeg…..
LikeLike
Ja dat begrijp ik in jouw geval dan heel goed. Zou je wel hele grote pannen moeten hebben. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
restaurantpannen….
LikeLike
Ik kook graag, dus ook liefst gevarieerd, probeer minstens 1x per week een nieuw recept uit (of een variatie op een oud recept), ook om restjes op te krijgen zonder per se weer helemaal hetzelfde te moeten eten. Zo’n schema lijkt me vreselijk, eigenlijk, maar ieder zijn ding natuurlijk. Wij eten 2x per week bij mijn mama thuis, voor de overige 5 dagen plan ik 1 dag vlees, 1 dag vis, 1 dag vegetarisch, 1 dag veganistisch en 1 restjes- of afhaaldag. Bevalt mij prima zo.
LikeGeliked door 1 persoon
Nou dat lijkt me ook een schema. Ik eet een dag rijst, een dag bonen, een dag granen, een dag pannenkoek en een dag macaroni. En dat combineer ik met seizoensgroenten, iets pittigs en specerijen. Eigenlijk schelen we niet zoveel, het is meer een ritme dan een schema.
LikeLike
Raar is dat he, veel mensen ontbijten en lunchen een leven lang met brood maar twee keer achter elkaar hetzelfde avondeten is SAAI 🙂
Eet ook veel hetzelfde. Ontbijten doe ik met koffie, lunchen met gebakken ei en groente of een restje van de avond ervoor en ’s avonds (matig) vis of vlees met (veel) groenten. Die afwisseling hoef je ook niet elke dag te hebben. Je hebt ook niet binnen een paar dagen (of weken, of zelfs maanden) opeens ergens een tekort aan….
LikeGeliked door 1 persoon
Ja jij snapt wat ik bedoel. Je hele leven brinta als ontbijt eten maar twee keer achter elkaar bloemkool zou saai zijn. Ik drink ook elke dag koffie, thee. Ik kook ook elke dag ongeveer hetzelfde, net als jij, maar toch is het gevarieerd. Ik bedoel, ik kook eigenlijk nooit iets met vier pannen, het wordt altijd iets met korreltjes en groente en kokosmelk en specerijen. En elke dag lekker.
LikeLike
Wij houden van gevarieerd eten, maar vinden het geen enkel probleem om meerdere dagen per week hetzelfde te eten. Vaak kook ik 2 x per week iets voor 2 dagen, lekker gemakkelijk.
Zo eten wij vandaag het restant van de Limburgse bietenstamppot van zondag en morgen het tweede deel van een prei/spitskooltaart van gisteren.
Wij zijn geen vegetariërs, maar eten niet elke dag vlees of vis. Ik kan alleen niet echt wennen aan het vega ‘vlees’. Heb alle merken geprobeerd, maar blijf het meeste toch een kleverige substantie vinden, waarbij overtollige kruiden de muffige smaak moeten verbloemen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik eet bijna geen vegavlees. Ik ben vegetarisch opgegroeid, en ben pas vlees gaan eten toen ik in Afrika ging wonen. Vroeger verkocht de suup echt geen vegavlees. Ik eet kaas, eieren, tempeh, tofu, sojabrokken, bonengehakt, paneer en hamouni en vegaballetjes. Die zijn lekker in tomatensaus bij pasta. Quorn vind ik ook lekker, vooral het gehakt. Kaassouflees van Mona. Sinds kort verkoopt onz suup ook zakken vegetarische gehaktballetjes in sojasaus van Unox. Staan bij de knakworsten en rookworst. Die vegaburgers vind ik een noodgreep, we gebruiken ze alleen om hamburgers van te maken.
LikeLike
In mijn variatie zit ook veel herhaling.
Gezonde groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Wij eten intussen al 2 jaar met een weekmenu dat nu en dan beetje aangepast wordt. Ik vind het geweldig: makkelijk, snel en gezond! Ook de boodschappen zijn makkelijk. Ik schreef deze post over ons weekmenu (https://simpliciteit.wordpress.com/2016/07/21/onze-nieuwe-weekmenu/) maar intussen is ie alweer wat veranderd 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Er wordt door sommige eetgoeroe’s gadviseerd,om veel te varieren. Bij mij botst dat met geen voedsel weggooien. Ik eet graag een restje de volgende dag bij de lunch. Of kook een grote pan bonen voor een aantal dagen.
LikeGeliked door 2 people
Ja heerlijk, een warme lunch van de rest van gisteren. Ik ga zo linzen met quinoa en groenten opwarmen. Variatie lijkt me ook belangrijk, want in het ene zit zink en in het andere ijzer. Maar je kunt ook variëren door niet elke ochtend yoghurt met muesli en ’s middags brood met pindakaas te eten. En de groenten variëren naar gelang het seizoen. Net als jij wil ik geen eten weggooien, eigenlijk ook geen groenteschillen.
LikeLike
zo bizar ook ik laatst over gehad
Mijn moeder at altijd smorgens brood met hagelslag
Mijn opa 2 beschuitjes vroeger met kopje thee
Nu moeten we aan de superfood ik eet al jaaaaren havermout en iedereen riep bleh nu is t ineens hip
en aardappelen vlees en groente is een goede maaltijd vooral met seizoens groente met of zonder vlees is een ieder zijn keuze
Nu moet t steeds gekker en duurder en iedereen word maar dikker
rarara hoe kan dat toch???
LikeGeliked door 1 persoon
havermout, heerlijk… Alleen het schoonmaken van het pannetje is wat minder. Maar dan antwoord jij nu waarschijnlijk dat je dat direct in de week zet.
LikeLike
Gekookte havermout begin ik niet aan, of het moet samen met een banaan en ei in de magnetron zijn.
Ik eet het ’s morgens vaak door de yoghurt heen, met cranberries en plakjes banaan. Niet omdat het ineens in de mode is, maar omdat ik het lekker vind.
LikeGeliked door 1 persoon