Nog een ding waarop ik zonder schuldgevoel kan en wil minderen: waarom zouden we elke dag iets anders eten? Ik heb drie jaar in Angola (toen oorlogsland) gewoond, en daar was niet zoveel te koop. We aten rijst, kip, uien, tomaten, fruit en spinazie. Nou ja spinazie: het was groen en eetbaar, en men plukte het ergens. Het was zeker geen spinazie. Verder brood met pindakaas meen ik en cornflakes of zoiets.

In Nederland vond men het vreemd dat wij het heel gewoon vonden om elke dag hetzelfde te eten. Ik leg uit dat bijzonder veel Nederlanders elke dag brood eten als ontbijt en lunch. Waarom moet je dan zo nodig elke dag iets anders eten als warme maaltijd? Waarom wel afwisseling bij de warme maaltijd en niet bij het ontbijt en lunch? Heel wat Afrikanen eten elke dag fufu (maispap) met een heerlijke saus als warme maaltijd. In die saus kun je variatie aanbrengen, naar gelang seizoen. Heel wat Nederlanders eten/aten elke dag gekookte aardappels, groente en een stukje vlees. In Azië eten de meesten elke dag rijst.

Moeder hoefde nooit lang na te denken wat ze ging koken. Elke dag aardappelen. Vrijdag met vis en worteltjes. Woensdag met een gehaktballetje en bloemkool of zoiets. De overige dagen vegetarisch. Door het jaar heen zat er wel een cyclus in, want ze kocht de groenten bij de groenteboer dus die waren sowieso van het seizoen. Wat was daar eigenlijk mis mee? Als ik ’s middags thuiskwam uit school, wist ik wat we ’s avonds zouden eten. Dat was prettig vertrouwd.

Waarom al die verschillende recepten in de kookbladen bij de supermarkt. Kies er zeven uit die passen bij dit seizoen en houd je daar een paar weken aan tot het kolenaanbod vervoorjaart tot stengels en blaadjes.

Ik besluit tot een weekschema, zodat ik nooit meer keuzestress heb en s’ochtends al weet wat er s avonds gekookt moet worden. Heerlijk lijkt me dat.

  1. graan met curry van groenten en tofu, tempeh of paneer
  2. bonen of linzen met groenten en granen
  3. macaroni met Italiaanse saus en vegaballetjes (vrijdag, dan kookt Zoon3)
  4. nasi met sojabrokken en satesaus
  5. pannenkoeken met groentesaus en kaas
  6. restjesdag
  7. restjesdag

Hierbinnen valt uiteraard genoeg te variëren.  Kook jij elke dag wat anders, of gebruik je een schema?