Deze en volgende week werk ik vrijwel elke dag. Dat betekent dat ik ’s morgens om kwart over zes op de fiets stap en ’s avonds kwart voor zeven weer thuis kom. Waarna er nog een maaltijd in elkaar geprutst moet worden. Daarna plof ik op de bank, zap op zoek naar een film en slaap in. Ik heb dus echt nulkommanul zin in afwassen, kleren wassen, poetsen, stofzuigen, afstoffen, ragebollen (ik weet dat dit geen woord is, maar het klinkt zo leuk).

Ik heb een bijzonder leuk boek over huishouden, Houden van je huis, eigenlijk het enige dat echt de moeite waard is om te herlezen, dat me geleerd heeft dat je de fileproblemen en opstoppingen in huis moet ontdekken en oplossen. Deze vermoeiende werkweken zijn een mooi moment om te analyseren waar de fileproblemen en opstoppingen in mijn huishouden zitten. Processen die vereenvoudiging of meer logica behoeven. Oke, daar gaan we:

  • Het aanrecht staat vol afwas
  • De badkuip ligt vol vieze was.
  • De wasmanden liggen vol schone was.
  • Mijn werktafel ligt vol onuitgezochte papierzooi.
  • De voorraadkast eten is leeg.

Zucht steun. Ik ben blij dat ik geen volledige werkweek heb. En dan ben ik deze weken zelfs nog ’s avonds vrij. Hoe doen anderen dat? Die drillen hun huisgenoten. Zoon3 ziet ook wel dat hij iets meer moet bijdragen. Zonder dat we het erover hebben, heeft hij de volgende dag als ik doodmoe thuiskom na een ijskoude fietstocht door het pikkedonker:

  • boodschappen gedaan;
  • gekookt;
  • afgewassen;
  • een was in de machine gestopt.

Kijk eens, dat scheelt.

Nu de vereenvoudiging, om te beginnen om de opstopping bij de afwas op te lossen: een van de dingen die o zo verleidelijk maar fout zijn, is om meer te kopen. In principe hebben Zoon en ik genoeg aan 2 koffiemokken. Uiteraard nog een paar voor bezoek, maar meer dan 6 hebben we niet nodig. We hebben er een stuk of 30, waardoor de noodzaak tot afwassen pas optreedt als het niet meer leuk is om te doen: te veel, te vies, ingedroogd, beschimmeld. Ikzelf was elke dag af hoor maar Zoon3 spaart in zijn kamer koffiemokken op tot de schimmel zijn mok uitloopt. En dan brengt hij ze allemaal tegelijk naar beneden om te worden afgewassen door de tuinkaboutertjes. Als ze allemaal schoon zijn, passen ze niet in het kastje dat we daarvoor bestemd hebben. Bovendien: als er veel schone mokken staan, gebruiken we voor elk kopje koffie of thee een schone mok. Als we met de laatste in de kast bezig zijn, spoelen we ze even om en gebruiken ze weer.

Nou werd ik vanmorgen als gewoonlijk weer om zes uur wakker. De feesten in de cafes achter mijn huis waren nog lekker bezig. En wat deed ik in het donker: alle koffiemokken met een stukje eraf, weggooien. Dat waren er zes.