Zo, ik heb net mijn zorgverzekering voor mezelf en Zoon23 in een keer voor het hele 2017 betaald. Dat is een fiks bedrag, zo’n €3000 en het eerste jaar dat ik dit deed, moest ik echt alle rekeningen bij elkaar vegen om dit te kunnen betalen. Maar sindsdien zet ik maandelijks geld opzij op een spaarrekening (hetzelfde bedrag dat ik voorheen maandelijks overmaakte naar de Zorgverzekering) dus gaat het vanzelf.

In een keer betalen levert een voordeel op van 3%, op een bedrag van ongeveer €3000 toch mooi €90. Dat lijkt weinig, maar geloof me, om  €90 voordeel te behalen met het consequent kiezen van goedkope pindakaas in plaats van die lekkere smeuïge, moet je heel wat pindakaas per jaar eten.

Er is nog een voordeel. Over het geld dat ik maandelijks op een spaarrekening zet, krijg ik rente, hoewel dat op dit moment vrijwel nihil is. Stel de jaarrente is 1%. Gemiddeld staat het geld 6 maanden op die rekening, dus mijn behaalde rente is 0,5% oftewel €15. Niet veel, maar toch ‘Wie het kleine niet eert is het grote niet weert’.

Tenslotte het derde voordeel: voor de vermogensbelasting is 1 januari de rekendag. Door het betalen van facturen vlak voor 1 januari, hoef ik over dat bedrag geen 1,5% vermogensbelasting te betalen. Over €3000 is dat €45.

Het totale voordeel is dus 3% + 0,5% + 1,5% = 5%. Op een bedrag van €3000 scheelt dat €150. Lekker verdiend!