Zuinig: betalen voor 1 januari


Zo, ik heb net mijn zorgverzekering voor mezelf en Zoon23 in een keer voor het hele 2017 betaald. Dat is een fiks bedrag, zo’n €3000 en het eerste jaar dat ik dit deed, moest ik echt alle rekeningen bij elkaar vegen om dit te kunnen betalen. Maar sindsdien zet ik maandelijks geld opzij op een spaarrekening (hetzelfde bedrag dat ik voorheen maandelijks overmaakte naar de Zorgverzekering) dus gaat het vanzelf.

In een keer betalen levert een voordeel op van 3%, op een bedrag van ongeveer €3000 toch mooi €90. Dat lijkt weinig, maar geloof me, om  €90 voordeel te behalen met het consequent kiezen van goedkope pindakaas in plaats van die lekkere smeuïge, moet je heel wat pindakaas per jaar eten.

Er is nog een voordeel. Over het geld dat ik maandelijks op een spaarrekening zet, krijg ik rente, hoewel dat op dit moment vrijwel nihil is. Stel de jaarrente is 1%. Gemiddeld staat het geld 6 maanden op die rekening, dus mijn behaalde rente is 0,5% oftewel €15. Niet veel, maar toch ‘Wie het kleine niet eert is het grote niet weert’.

Tenslotte het derde voordeel: voor de vermogensbelasting is 1 januari de rekendag. Door het betalen van facturen vlak voor 1 januari, hoef ik over dat bedrag geen 1,5% vermogensbelasting te betalen. Over €3000 is dat €45.

Het totale voordeel is dus 3% + 0,5% + 1,5% = 5%. Op een bedrag van €3000 scheelt dat €150. Lekker verdiend!

 

Advertenties

11 Comments

 1. Ook ik betaal per jaar. Heerlijk is dat, niet iedere maand weer dat geld zien verdwijnen. Je kunt het maar beter gehad hebben (en dan natuurlijk wel ff iedere maand dat geld alvast weer apart zetten). Het gaat niet om enorme bedragen maar inderdaad, wie het kleine niet eert, krijgt nooit een groot peerd :-)!

  Liked by 1 persoon

 2. Slim! De afgelopen jaren heb ik steeds per jaar betaald – in januari. Niet zo handig achteraf. Naar aanleiding van dit blogje van jou heb ik meteen mijn nieuwe zorgpolis afgesloten (bij DSW) en die ga ik zometeen betalen. Dan is dat er af voor 1 januari. DSW is sowieso al goedkoper dan ONVZ, waar ik niet meer tevreden over was.

  Liked by 1 persoon

 3. Maar anders stond het geld langer op de spaar rekening. Want nu haal je het geld er af om de zorgverzekering te betalen.dus die halve % gaat er weer af. Maar het is inderdaad een flinke besparing !

  Liked by 1 persoon

  1. Even denken hoor of ik dit snap en zo ja of dit klopt in mijn geval. Anders zou ik elke maand een maandbedrag naar de Zorgverzekering hebben overgemaakt.
   En nu maak ik het elke maand naar mijn eigen spaarrekening over.

   Maar natuurlijk heb je ook gelijk: het eerste jaar heb ik mijn spaarrekeningen leeggehaald om dit systeem op te starten. Over dat geld krijg ik geen rente meer. Nou ja, je krijgt sowieso bijna geen rente meer.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s