Kerst bij Moeder


De meeste blogs gaan deze dagen over Kerstmis. En in de meeste komen duidelijk dubbele gevoelens naar boven.

De hypocrysie om gezellig te doen terwijl er elders in de wereld zoveel ellende is. Waar wij mede schuldig aan zijn.

En de hypocrysie dat zoveel mensen eenzaam zijn en blijkbaar niemand de kerstgedachte ten uitvoer brengt en die familieleden of kennissen erbij betrekt.

De hypocrysie dat Kerst zou moeten gaan om liefde en samenzijn en verworden is tot mooie kleren, eten en cadeaus. 

Precies, ik ben het er helemaal mee eens. Hier geen cadeaus, geen glitterjurk en geen groots diner.

Ik ben vrijdag vanuit mijn werk direct doorgereisd naar Moeder, 87 jaar. Ik had mijn kerstpakket meegenomen en de bloemen van kantoor – ik ga daar gewoonlijk als laatste weg, doe het licht uit en neem de bloemen mee naar huis. Moeder heeft nog nooit in haar leven een kerstpakket gehad. Ze vond het zo leuk, als een kind heeft ze de grote doos zitten uitpakken. De bloemen, mooie rode tulpen en anemonen, zette ze op tafel.

We hebben samen boodschappen gedaan, gekookt, gegeten. We hebben gewandeld, TV gekeken en gekletst. Vanmorgen, kerstmorgen, heb ik al haar schoenen gepoetst. Zij doet dat zelf nooit maar was er zo blij mee. Alsof ze allemaal nieuwe schoenen heeft gekregen.

We hebben al heel wat verrassingen uit het kerstpakket gegeten die wij nooit zouden kopen. Heerlijke tomatensoep met soepstengels erbij en gekruide toast met kruidenboter. Lekkere appelsap en chocolaatjes. Een bus slagroom. 

Morgen komen Zoon23 en Schoonzus met de drie kinderen. Moeder en ik gaan soep maken, Schoonzus plus kids verzorgen de hoofdmaaltijd en Zoons23 het toetje. Moeder kijkt ernaar uit.

Zo is Kerst helemaal prima. Gewoon gezellig samen zijn.  Ik wens dat  jullie, mijn lezers, allemaal zulke fijne feestdagen hebben.

Nu alleen nog in slaap vallen – het is twee uur en ik ben klaar wakker. 

Advertenties

12 Comments

 1. Wat mooi geschreven… kerst voor mijn familie en mijzelf is nooit meer hetzelfde sinds ik ben geëmigreerd. Nu waren gelukkig mijn ouders er bij, maar mijn lieve broertje moest ik missen. Wij hebben kerst op de 22e gevierd met z’n allen, want Jimmy is al sinds de 24e in de ochtend aan het werk en nog niet thuis geweest. Op kerstavond aten we sushi voor de tv en gister broodjes met ei. Met mijn ouders. Het was superfijn moet ik zeggen.

  Liked by 1 persoon

  1. De kerstmarkt in Bogota is een leuk uitje voor familie uit Nederland. Al die kerststalletjes, die beeldjes die ter plekke beschilded worden. De duizenden ninos dios met een beentje omhoog. Al die glitter en schitter, zo leuk.

   En wat ontbreekt in elke kerststal in Bogota? De drie herders, zo gewoontjes, daar maken ze geen beelden van. Wel van de beesten overigens.

   Ik hoop dat je genoten hebt.

   Liked by 1 persoon

 2. Ontroerend verhaal.
  Ik voor mij, geloof niet in kerst. Dus ook niet in de’kerstgedachte’. Maar die is wel zeer dominant aanwezig, vooral op 25 december. Dat is, als je niet aan kerst wilt doen, een vrij vervelende dag. Winkels dicht, de kerstgedachte druipt overal van af. Media lopen ervan over.
  Een van de vriendinnen met wie ik gisteren gegeten heb, en die altijd alleenstaand is geweest, zegt dat er één ding is dat ze het allervervelendst vindt: de suggestie dat je zielig bent als je gewoon liever thuis blijft om je gewone dingen te doen.
  Maar goed, om aan deze kerstopdringing te ontkomen, zijn we dus samen gaan eten. We zijn allemaal blij als het weer voorbij is voor dit jaar.
  We zijn er bijna 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. Ja helemaal mee eens. Nog. Even en je vriendin wordt overstelpt met lieve attenties en uitnodigingen om gezellig met buurvrouw die en die mee te doen aankerst, omdat ze zo zielig is.

   Ik vind alleen zijn geen probleem, maar juist door de alomtegenwoordige luide kerstboodschap, voel ik me in mijn eentje met kerst eenzaam.

   Maar dit keer niet, het was supergezellig!

   Like

  1. Wat een leuke gedachte, ik het kerstgeschenk van mijn Moeder. Maar deze gezellige dagen en de vrolijkheid en zichtbaar genieten van mijn Moeder was ook mijn kerstgeschenk. Ik vond het echt genieten. Ben nu net thuis overigens, morgen weer werken.

   Like

 3. Ook hier geen glitterjurk, cadeaus et cetera. Kerstavond was ik alleen – maar niet eenzaam (Oudste, Middelste, Jongste waren bij hun vader). Gisterochtend zat ik om 9.00 uur al op de fiets voor een Kerst-sessie ‘Iedereen zingt!’, waar Nederlandse liedjes werden gezongen met anderstaligen. Samen zingen, contact leggen, wat oefenen met de Nederlandse taal – een geweldig concept waar ik heel blij van word. En waar ik me eerlijk gezegd zo veel liever op richt dan al die dubbele gevoelens! Ik zag onlangs een mooie TEDx van Damiaan Denys (https://www.youtube.com/watch?v=2ipRQCw4I_M) die de dingen wat dat betreft voor mij wel weer even extra in perspectief plaatst. Ik noemde hem eerder trouwens al eens in een blog (http://www.kernzinnigtekst.nl/herkenning/)…

  Gisteravond heb ik samen met de Zonen een eenvoudig maaltje gegeten met wat kleine hapjes die we normaal niet eten: wat toastjes en smeerseltjes en zo (vooral uit het kerstpakket 😉 van Oudste, die vakkenvult bij een supermarkt). Veel kaarsjes aan en vooral heel gezellig. Vanmiddag gaan we naar famile en ja, daar eten we wel samen, maar extravagant wordt het zeker niet. Ook wel weer heel gezellig!

  Fijne dag voor iedereen – en ik hoop dat je nog wat geslapen hebt, Mathilde :-)!

  Liked by 1 persoon

  1. Je hebt gelijk, in plaats van cynisch te doen over de hypocrysie is het veel fijner om positief mee te doen met die vele geweldige initiatieven die andere mensen een fijne dag willen bezorgen. Er zijn zoveel geweldige initiatieven, wat je zegt, samen zingen, en ook talloze kerstdiners voor mensen met minder geld, alleenstaanden, eenzame ouderen, zieken. Door daar aan mee te doen, kun je jezelf ook een geweldige kerst bezorgen.

   Like

   1. Het lijkt op de een of andere manier ‘hip’ of ‘bon ton’ om die dubbele gevoelens te etaleren – ik begreep dat zelfs onze Koning aan die trend meedoet. Wat mij betreft voelt het beter om het dichterbij mezelf te houden: heb ik een probleem met hypocrisie, dan maar eerst mijn eigen hypocriete trekjes aanpakken, wil ik dat Kerst positief is, dan ga ik iets positiefs ondernemen. En wat voor mij nog het allerdichtst bij mezelf is, is zíen hoe goed ik het heb (lieve mensen om me heen, fijne ontmoetingen, iets lekkers te eten) en daar dankbaar van genieten… Daar heb ik het zo druk mee, dat ik geen tijd heb om cynische stukjes te schrijven :-)!

    Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s