Anders denken, anders leven


Het moet er maar eens van komen: meer politieke stukjes. Meestal ben ik daar te lui voor. Ik blog ter ontspanning, en houd politiek er zoveel mogelijk buiten. Alhoewel trouwe lezers natuurlijk best weten dat ik actief ben bij de PvdA: ik ben de fractievoorzitter in Wageningen. Jullie weten dat ik duurzaam en sociaal denk, dat ik dat ook niet uit elkaar kan trekken, en dat ik zoveel mogelijk leef volgens mijn overtuiging.

Ik heb 9 jaar in Afrika gewoond, en 6 jaar in Zuid-Amerika. Die periode heeft me gevormd. Sindsdien kijk ik anders naar de aarde en onze plek daarin, anders naar ontwikkeling en groei, en anders naar internationale politiek. Ooh en anders naar de pers en media.

Feitelijk is mijn ‘sprokkelen’, mijn manier van leven hier in Nederland, mijn eigen antwoord op het Westerse Model. Maar mijn achterliggende motivering heb ik nooit opgeschreven.

Daar zal ik de komende tijd meer over schrijven. Ik hoop dat trouwe lezers me niet afvallen, maar juist reageren en me inspireren om mijn eigen gedachten verder te denken.

 

Advertenties

15 Comments

 1. Politiek vind ik lastig maar ik blijf wel lezen. Misschien krijg ik daardoor ook weer andere inzichten. Lang stond ik achter de pvda maar de laatste jaren toch overgestapt naar een andere partij.

  Liked by 1 persoon

  1. Nou ik ga hier echt geen pvda-propaganda verkondigen hoor. Maar ik wil wel dat je weet vanuit wele achtergrond ik schrijf. Ik voel me uitstekend thuis bij de PvdA, maar ik ben het niet met alles wat in Den Haag gebeurt eens. Besturen is compromissen sluiten, en dat is moeilijk.

   Like

 2. Dit zal je blog voor mij juist extra interessant maken. Ik ben benieuwd naar hoe je het schrijfproces zult ervaren. Zijn je inzichten nog zoals ze kort na terugkomst uit o.a. Afrika waren, of zijn er verschuivingen? Wat hebben alle recente nieuwsberichten voor sporen achtergelaten? Heb je nog vaste overtuigingen en kloppen die wel? (Dit schrijf ik naar jou, maar het zijn ook vragen aan mezelf.)
  Ik herinner mij een log waarin je voor je (PvdA-)standpunt opkwam en iemand leverde daarop vrij scherp commentaar. Aan je reactie kon ik zien wat een worsteling zoiets oplevert. Ik hoop dat je blijft schrijven vanuit je hart, want daar zijn mensen (volgens mij) het meest benieuwd naar.

  Like

  1. Ja, dat herinner ik me ook. Ik had iemand op de tenen getrapt. Deels had ze daar gelijk in want ik ging toen te kort door de bocht. En daarna wrong ik me in bochten om het goed te maken, want ik zag ook wel dat ze deels gelijk had. Ik had natuurlijk maar een deel van het hele verhaal opgeschreven. De reacties kwamen ook van twee kanten, en toen had ik dus vervolgens door de nuancering weer anderen niet gelijk gegeven.

   Kritiek krijgen op wat ik schrijf, vind ik best moeilijk. Raar eigenlijk, ik sta voor en achter mijn mening, maar kritiek erop vind ik moeilijk.

   Like

  1. Wat leuk dat je dat zegt. En ik ben het met je eens: ik heb politiek lang vermeden in mijn blog, maar mijn politieke opvattingen zijn synioniem met mijn manier van leven en denken. Dat zou uiteraard zo moeten zijn voor elke politicus, en misschien is dat voor henzelf ook zo. Ik beloof je dat ik niet eerst twee alineas probleemstelling beschrijf en dan in de derde alinea “en daarom wil de PvdA” en dan het verlossende woord.
   Eigenlijk vind ik het woord politiek in veel zinnen maar raar. Alsof politiek iets aparts is, iets van een aparte beroepsgeoep die leeft buiten de samenleving. Politiek gaat om keuzes, en die maken we allemaal de hele dag door. Koop je met je tientje dit of dat? Als je twintig euro hebt, kun je beide kopen, maar we hebben maar een tientje.
   Maar goed, ik ga het niet over deze politiek hebben, maar over hoe ik tot mijn overtuigingen en keuzes ben gekomen. Moeilijk hoor. Intussen blijf ik ook sprokkelen, opruimen, minderen, ondergoed naaien en sokken breien en me verwonderen. Oke?

   Like

 3. Ben benieuwd, Mathilde en kan me niet voorstellen dat trouwe lezers je af gaan vallen als je wat meer politieke stukjes schrijft.

  Ook ik heb lang geleden een tijdje in Zuid-Amerika gewoond. Weliswaar véél korter dan jij, maar ook een relatief kort verblijf kan al veel doen met je kijk op het westerse model. Al had ik daar voor die tijd ook al wel een bepaald idee over.

  Mijn manier van leven is net als die van jou een respons op dat model; ik zou het niet anders (meer) kunnen en willen. Kan lijkt mij helemaal geen kwaad om je achterliggende motivatie voor je keuzes te belichten, dat motiveert anderen alleen maar méér om te kiezen voor een ‘nieuw model’ – zelfs al vergt dat soms een behoorlijke portie eigen-wijsheid :-)!

  Ik volg je vooralsnog trouw :-)!

  Liked by 1 persoon

  1. Wat heerlijk om deze reacties te lezen. En wat leuk dat jij ook elders hebt gewoond. Ik herken het dat je ook tijdens een korter verblijf elders een andere kijk krijgt op je eigen cultuur. De eerste keer dacht ik dat ik veel zou leren over Niger, maar ik leerde juist veel over mezelf en Nederland.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s