Dacht ik dat ik klaar was met weggooien en minderen, zie ik in de kelder twee apparaten staan die ik in geen drie jaar heb gebruiikt. Die ik destijds enthousiast en vol overtuiging tweedehands had gekocht. Omdat ze pasten bij wat ik wilde zijn. Maar dat viel tegen.

Het ene is een sapcentrifuge. Ik heb er een keer wortels in geslingerd. Er kwam wortelsap uit en dat was lekker. Maar vervolgens vond ik, zuunigerd, het zonde om al de achterblijvende wortelsmurrie weg te gooien. Vol smaak, vol vezels. En toen heb ik die vezels gemengd met het sap . En werd het een smoothie. En die was ook lekker, nog lekkerder. En zat vol vezels, dus gezonder. Eigenlijk bijt ik nog liever in een keiharde wortel.

Het tweede is een sapmaker met drie pannen op elkaar. In de onderste kook je water, in de bovenste gaat het fruit.  Tijdens het stukkoken zakt het sap in de derde pan. Die heb ik ook maar een jaar gebruikt, om de pruimenoogst van een kennis te versappen. Maar die boom is niet meer. En ook hierbij vond ik het jammer om de smurrie weg te gooien. Bovendien vond ik het stom om het fruit stuk te koken, net alsof je de pitamientjes wegkookt. Stom he?

Dus blijft over mijn ouderwetse mengbeker waarin Moeder vruchtenhapjes voor Broer en mijzelf maakte, 55 jaar geleden. Ook elektrisch. Hij doet het niet zo heel goed, maar de beker is wel van glas, ziet er mooi uit en hij heeft nostalgische waarde. Die mag blijven. Misschien vervang ik hem een keer door eentje die het geweldig doet. Een powerding, van glas en metaal zonder plastic en mooi design. Tip?

Een moestuinder  zou deze weggegooide apparaten misschien juist heel handig vinden. Maar ik heb geen moestuin. Voor mij zijn ze symbool van iets wat ik wel graag wil – zelf doen en zelf maken en leven met de natuur – maar ze doen dat niet  op mijn manier. Dat is geen schande. Alleen door de ervaring leer je of iets bij je past of niet. Een bibliotheekboek kun je terugbrengen ook als je alleen de eerste bladzij gelezen hebt en die niets vond. Deze apparaten komen van de Emmaus, en daar gaan ze ook weer heen. Op naar een betere bestemming.