korsiIn een winkel vraag ik de Iraanse eigenaar of hij weet wat een Korsi is.

Zijn ogen beginnen te schitteren. ‘Jazeker, wij hadden vroeger een korsi. Iedereen in Iran had vroeger een korsi. Maar nu heeft iedereen gas.’

Een korsi is een lage rechthoekige of ronde houten tafel met een groot warm kleed overheen gedrapeerd. Daar zit je met zijn allen op kussens omheen. Lekker warm, maar het lekkerste moet nog komen. ‘Mijn moeder maakte houtskool klein en vermengde dat met smeulende kooltjes. Dat legde ze in een bak. En die bak zette ze onder het tafeltje.’

Hij denkt terug aan Iran. Zijn jeugd, zijn land, zijn leven. Met zijn vader, moeder, broertjes en zusjes onder de korsi. Zijn ogen glimmen. Dit is duidelijk een herinnering die hij diep heeft weggestopt. Te lang geleden, zijn huidige leven is te anders.

We praten verder over aardgas in Iran, tenslotte, betoog ik, is aardgas een fossiele brandstof die opraakt. Volgens hem heeft Iran nog wel voor 300 jaar aardgas. Ook in afgelegen dorpen zijn alle huizen aangesloten op aardgas. Dat kan kloppen want Iran behoort tot de 7 grootste aardgasproducenten ter wereld. Maar het is wel een leeg en uitgestrekt land, dus dat moet een gigantische investering zijn geweest van de staat.

De Iraanse winkelier denkt nog steeds aan zijn jeugd onder de korsi bij mama. “Ik was een kind, hoe kon ik weten dat het voorgoed voorbij zou gaan.” Dat geldt niet alleen voor iemand uit een Nederlands dorp, maar ook voor hem.