Gisteren heb ik mijn printer weggebracht. Hij heeft hier jarenlang goed werk gedaan, maar zijn tijd is geweest: ik print nooit meer. Terwijl ik een paar jaar geleden bijna elke dag wel iets printte. Mijn eerste printer heb ik gekocht in 1996 op het vliegveld van Miami. Dat is 20 jaar geleden, en nu is thuisprinten alweer voorbij. Wat verandert de tijd toch snel!

Bij een inkjetprinter met een maand vakantie verstoppen de inktmondjes, en dan print hij daarna slecht. Of niet. Of hij spoelt eerst zijn mondjes schoon en dat kost ongeveer een halve cartridge van meer dan een tientje per stuk. Dat is een bekend euvel van inkjetprinters, wat vroeger dus geen probleem was, want toen printte ik of een van de huisgenoten bijna elke dag.

Bij een laserprinter heb je dat probleem niet. Zoon3 heeft een laserprinter op zijn kamer die hij heeft aangesloten op ons netwerk. Dus als ik iets zou willen printen, kan dat nog steeds zonder enig probleem. Nou ja, zonder enig probleem: zijn professionele, gratis gekregen printer is formaat tafelkoelkast, en het printknopje heb ik nog nooit kunnen vinden. Volgens mij zitten er wel honderd knopjes op, want dat ding kan alles.

Meestal loop ik even de stad in naar een kopieerwinkel. Dat is een voordeel van het wonen in het centrum! Dan moet je wel een systeem uitdenken hoe je daar aan je document komt wat je wilt printen. Eerst zette ik het op een USB-stick. De laatste tijd stuur ik het als bijlage bij een email aan mezelf. In de kopieerwinkel, waar ook computers staan, maak ik die bijlage dan open en print hem uit. Ik gebruik ook google-docs en dropbox.

Maar goed, vooral sinds ik een ipad heb, print ik dus bijna nooit meer. Heb jij een printer en gebruik je hem vaak?