Van Wijchen naar Cuijk


Gisteren wandeldinsdag. Het begint een gewoonte te worden. Wat een fantastisch mooi weer was het! Strakblauwe lucht. Echt een dag voor een tocht door waterland: van Wijchen naar Cuijk dus.

landschap lopen

In het kort: met de trein naar Wijchen , 20 km lopen naar het station in Cuijk, en met de trein weer terug. De eerste helft loop je over zand: heide, bossen en vennen. De tweede helft door het waterland van de Maas.

Eerst even snel langs de molen en het kasteel van Wijchen. Snel, want ik heb nog een eind lopen voor de boeg. Vervolgens door de Kasteellaan, over de Ringdijk naar het zandgebied in het oosten, langs Alverna, richting de heide van het Munnekeveld. Het is duidelijk dat we op zandgrond lopen: rivierduinen! Op de oude kaart uit 1910 kun je die zandrug gemakkelijker volgen: van Bergharen en Hernen in het noordwesten via Wijchen tot aan Heumen op de meest zuidoostelijke punt. Logisch dat slimmeriken hun dorpen veilig hoog en droog op het zand bouwden. Dat doen we nu niet meer, we passen het land aan ons aan en niet ons…

View original post 762 woorden meer

Advertenties

2 Comments

    1. Het moet absoluut ook nog verouderen. Groeien. Maar dan nog, dit recreatiegebied is geschikter om te fietsen. Het zijn mooie aangelegde fietspaden speciaal gemaakt voor stadse fietsers. Voor een landloper is het teveel aangeharkt. Ik denk dat het fantastisch is om te zeilen, kanoen en waterskien.

      Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s