Opruimen 37: van drie naar nul prullenbakken


T is dat Huisvlijt erover begon, en dat Kniepertie volgde. Ik had een lange reactie geschreven op het stukje van Huisvlijt waarin ze schreef waar je op kunt letten als je een prullenbak aanschaft. En ze vroeg hoeveel prullenbakken haar lezers hebben. Maar de computer wilde mijn reactie niet publiceren, ‘an error occurred’. Dan maar zo.

Huisvlijt heeft zeven prullenbakken: een in elke kinderkamer en nog wat hier en daar. Zo deed ik het vroeger ook. Maar sinds het Grote Afvalscheiden vind ik prullenbakken ondingen. Ik heb er nog eentje, in de badkamer, maar die moet ook weg.

Want huisgenoten – en ik ook – gooien alles door elkaar in die prullenbak. Plastic shampooflessen, kartonnen wc-rolletjes, mandarijnenschilletjes en allerlei onduidelijks dat ik niet wil weten. En als tie vol is mag ik de boel uit elkaar pluizen. Want we zijn bloedserieus in het scheiden van afval.

 • Papier en kartonnen wc-rolletjes kan in onze eigen papierkliko.
 • Mandarijnenschillen gaan in onze compostbak, en bij de buren in de GFT-kliko.
 • Plastic, blik en drankkartons brengen we weg.
 • Batterijen brengen we weg.
 • Glas brengen we weg.
 • Olie en vet brengen we weg.
 • Textiel brengen we weg.
 • Oude ijzerwaren, milieuspul, en nog veel meer brengen we weg.

Ik vind afval scheiden supergoed, en breng alles keurig weg wat weggebracht kan worden. en dus vis ik de wc-papierrolletjes en de plastic shampoofles en de mandarijnenschilletjes tussen de vieze niet-willen-weten vandaan.

Het restafval breng ik ook weg. En weet je wat? Dat is niet meer dan een koffiepak per week. En dat is handig, want we gebruiken ook een pak koffie per week.

Dus ik heb nu nog een prullenbak, en die schaf ik binnenkort ook af.

 

Advertenties

20 Comments

 1. Heb er hier ook maar twee, voor rest- en keukenafval. Papier verzamel ik in een doos, plastic in zo’n zak en metaal en glas in een krat. Ik ruim elke dag even op boven, maar daar komt praktisch nooit afval vandaan. Soms een lege wcrol of een losse pagina uit een Donald Duck ofzo. Maar dat verandert misschien wel als ze ouder worden. Het is hier wel een leuk ommetje naar de kliko. Effe een frisse neus halen 😀

  Liked by 1 persoon

 2. Hier 3 afvalemmers, 1 in de douche waar af en toe een flacon in zit of wat haren uit de kam. Toiletrol neem ik meteen mee als hij leeg is om bij het oud papier te doen. Dan staat er 1 naast het bureau voor naaiafval, vaak kieper ik beide bijelkaar in. In de keuken heb ik 1 voor restafval zo’n klein tuimelgevalletje, staat in de vensterbank, verder heb ik 2 kleine emmertjes voor restafval die overdag in de vaatwasmachine staan.

  Liked by 1 persoon

 3. Een klein prullenbakje boven in de badkamer. Toen ik nog thuis werkte, deed die ook dienst als kantoorprullenbak voor mijn werkkamer naast de badkamer. Een klein plastic bakje in de keuken die ik gebruik voor aardappelschillen e.d.. Maar dan. Buiten, bij de keuken en woonkamer staat een plasticafvalbak, restafvalbak en groenbak. In de tuin zijn er verder een onofficiële composthoop en een regenton. Daar doe ik het opgevangen koude kraanwater in voordat het hete water doorkomt. En dan achter de schuur nog twee grote afvalbakken van de gemeente voor groen en voor restafval. Plus nog een klein Indisch bakje voor de batterijen. En in de kelder twee dozen voor het oud papier. Nou, het is wel een verzameling zo.

  Liked by 1 persoon

  1. Plus waarschijnlijk nog ergens een mand waar je oude kleren in doet tot je die wegbrengt, en een bakje voor oude lampen en ander milieuafvL, plus een plek waar dingen staan die nog eens naar het afvalbrengstation gebracht moeten worden of naar de kringloop. Hmm, sinds het Grote Afvalscheiden wordt het huishouden wel complexer.

   Like

   1. Oei, wat heb ik slordig geschreven, dit terzijde. Ik heb geen mand voor oude kleren. Jij wel, neem ik aan, omdat je graag lampjes en restjes stof gebruikt? Met af te danken kleren was jarenlang mijn tactiek om die schoon mee te nemen op vakantie en na het dragen in de prullenbak van het hotel te doen. Dit na een reactie van een Spaanse schoonmaakster die mijn oude spijkerbroek graag wilde hebben. Maar later hoorde ik dat ze niets mogen meenemen. Dus legde ik er daarna een briefje bij dat ik de kleding bewust weg had gegooid. Toch weet ik eigenlijk niet wat er vervolgens mee gebeurde.
    Voorheen kwam er een milieubus in het dorp, heel handig i.v.m. verfafval. Maar die komt helaas niet meer. Ik vermoed dat dit wel een drempel opwerpt voor een aantal bewoners, want het afvalstation zit in een andere plaats.

    Liked by 1 persoon

 4. Geen prullenbakken meer was hier ook dé oplossing. Die in de keuken staat er nog wel, maar daar gaan nu de verpakkingen in.
  Qua restafval houden we nu 1 vuilniszak per 2 maanden over en dat zou eigenlijk nog wel minder kunnen…. als ik soms niet gewoon wat lui ben.

  Het prullenbakje voor het restafval staat overigens in de badkamer… 😉

  Liked by 1 persoon

  1. Hee, het restafvalprullenbakje in de badkamer, daar kan ik me iets bij voorstellen. Omdat je er dingen in dumpt waarmee je niet ddor het huis wil lopen. Maar het restafval uit de keuken dan? Loop je dan elke keer naar boven?

   Like

   1. Even denken, tja, een koffiepak per week dus. Wat zal het zijn? Een bende keukenpapier ( gebruik ik ook als zakdoek) en allerlei frummels en dingen die ik niet bij de compost wil.

    Like

   2. Welke frummels? 🙂 in de keuken heb je verpakkingen (PMad) en etensresten. En af en toe een beetje aluminiumfolie of een chipsverpakking….
    Als het een beetje is, mag keukenpapier bij het gft overigens….
    Mijn badkamer is overigens naast de keuken en de wc ook. Jaren 30 huis. Boven geen water….

    Liked by 1 persoon

   3. Ja dat herken ik, gemak dient de mens. Maar juist daarom is het goed over een handig systeem na te denken, een systeem dat werkt. En waar mijn drie huisgenoten ook mee overweg kunnen.
    Toch vind ik het wel opvallend hoe onze omgang met afval in een paar jaar tijd zo veranderd is. Mischien nog niet overal en bij iedereen, maar vroeger gooide je alles maar gewoon weg. Wat overigens ook niet waar is, papier, glas en aardappelschillen werden al heel lang gescheiden ingezameld. Maar toch, restafval, gft, plastic, blik, batterijen, lampen, oud ijzer, melkpakken: het is een hele wetenschap geworden.

    Like

   4. Ja klopt. Ik ben er beroepsmatig veel bij betrokken. Dan zie je ook dat veel mensen nog steeds alles bij elkaar pleuren en dan mopperen dat restafval stinkt…. jammer.. !

    Restafval.stinkt.niet.

    Keukenafval wel.

    Liked by 1 persoon

   5. Mijn keukenafval stinkt ook niet, de composthoop werkt. Inderdaad, restafval stinkt niet. Je vroeg wat ik daar in gooide. Deze week een kapotte pen, papieren keukenpapier, een chipszak, een plastic wijnfleskurk en kaaskorsten.

    Liked by 1 persoon

 5. Wauw! Een koffiepak per week! Ik heb nog een lange weg te gaan zie ik wel… ook ik scheid al het afval, maar er blijft dan nog best wel veel ‘rest’ over. Maar ik geloof dat ik ook wel afscheid zou kunnen nemen van de prullenbakken boven in elke kamer. Inderdaad: je bent geneigd daar gewoon van alles door elkaar in te mikken en dan kun je laten weer staan vissen… Dank voor de inspiratie! Weer iets wat hier de deur uit kan! 🙂

  Liked by 1 persoon

   1. Onze keukenbak: daar kan restafval in, en plastic/blik, papier (zoals lege wc-rolletjes) neem ik altijd meteen mee naar de oudpapierbak en boven eet ik eigenlijk nooit, dus mandarijnenschilletjes enzo gaan hier ook meteen de groenbak in (we hebben hier, in NL, geen composthoop, in DK wel). Dus ik kieper ze echt weg hoor! (richting tweedehandsspullenwinkel)

    Liked by 2 people

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s