Van Grave naar Oss


Gisteren weer heerlijk gelopen en genoten van waterknutselwerken en nieuwe natuur: het stuwencomplex bij Grave, het gemaal van Sasse, twee vistrappen, oude kronkelwaarden van de Maas en een fijn bosgebied bij de Herperduinen. Tenslotte genoten van de vuurrode zonsondergang.

lopen en landschap

img_20161122_143728.jpgIn het kort: met de bus naar het stuwencomplex bij Grave (Nijmegen lijn 9, uitstappen halte Eindestraat in Nederasselt), 21 km lopen naar het station in Oss en dan met de trein terug.

Het stuwencomplex bij Grave: super indrukwekkende metalen boogbrug met twee sluizen en een stuw. Plus, aan de zuidoever, een prachtige vistrap. Die hebben hier een eigen rivier. Ik kijk mijn ogen uit.

Meteen daarna rechtsaf naar het oude gemaal van Sasse, een Rijksmonument. Dit gemaal zorgt ervoor dat water uit de riviert De Raam uit de Peel in de hoger gelegen Maas stroomt. We lopen over een dijk tussen twee oude polders in de oude overstromingsvlakte van de Maas.

We steken over naar Keent. De Maas is rechtgetrokken ten noorden van Keent langs. Op de kaart van 1911 loopt de Maas nog met een grote bocht zuidelijk rond Keent. Dat was toen een heus dorpje met wegen…

View original post 402 woorden meer

Advertenties

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s