Hoe verduurzaam je je kledingkast? Niet door je kleren weg te gooien en een nieuwe duurzame garderobe op te zetten.

Koop duurzame kleding

In de modewereld is steeds meer aandacht voor de negatieve effecten van mode. En dus komen ook de grote goedkopere winkels met duurzame mode. Kleding die is gemaakt met aandacht voor de planeet. Waarbij weinig water verspild wordt. Die gemaakt wordt van alternatieve vezels zoals hennep en bamboe die veel milieuvriendelijker geteeld worden dan katoen. Waarbij de arbeidsomstandigheden in naaifabrieken goed zijn.  En die dus ook terecht duurder is.

Koop kleren van goede kwaliteit

Helemaal prima dus, maar ik ben overtuigd dat we vooral minder moeten kopen met zijn allen. Dat kan door minder kleren te hebben waarmee je bovendien langer doet. Ik las een artikel over oude adel lang geleden, waarbij ook de kleren in de erfenis waren opgenomen. Kostbare met de hand gemaakte jurken gingen van moeder op dochter over.

Een winterjas kan best twintig jaar mee als je er een aanschaft van goede kwaliteit. Die is duurder, maar bereken de kosten per jaar en vergelijk dat eens met de kosten die je maakt als je elke twee jaar een nieuwe jas moet kopen. Dus ik koop kleren van goede kwaliteit.

Koop effen kleding

Ik heb bij voorkeur kleren van effen stoffen zonder drukke prints. Zo word ik niet zo snel ‘die vrouw met die roze bloemetjesjas’. Ik heb wel een ruitjesbloes (vandaag aan), en dat kan nog net. Met effen kleren valt het minder op dat ik vaak hetzelfde draag. Effen kleren combineren ook veel gemakkelijker dan bloemetjes, streepjes en vlekjes.

Koop geen modekleding

Ik koop geen kleren in een heel specifieke modekleur, die ik na de modegril niet meer met goed fatsoen aankan want hopeloos ouderwets. Goed, je kunt kleren gemakkelijk verven, maar dan nog. (Dat ga ik weer eens doen, dat is leuk!!!) Nogal wat vrouwen kiezen altijd voor zwart. Dat is handig, dat combineert gemakkelijk en zo kun je met weinig toe. Maar zwart staat me niet: grijs, donkerrood, donkerblauw, donkergroen en paars zijn meer mijn ding. Mijn zomerkleur is turquoise en alles wat daarmee combineert.

Ontdek je eigen stijl

Verder heb ik met veel vallen en opstaan uiteindelijk een eigen stijl gevonden die bij mij past en waar ik me fijn in voel en ik probeer me daaraan te houden. Ik ging nooit met modegrillen mee, maar dan nog heb ik wel wat miskopen gedaan. Nu ik ouder word let ik beter op wat me staat: vroeger was elke aardappelzak prima, maar die tijd is geweest. Er zijn mensen die altijd hetzelfde aan hebben, daar hebben ze een aantal van en dat is het dan. Hetzelfde jurkje in drie verschillende kleuren, beetje variëren in panty en dat is het dan. Of altijd een jeans met een blouse en een vest erover. Ik heb zelf iets meer stijlen die passen met de verschillende dingen die ik doe in het dagelijkse leven. Bij politieke activiteiten draag ik vaak een jurkje en thuis een broek. Ik vind outdoorkleding fijn, maar minder geschikt voor op kantoor.

Dan nog, ik ga niet tellen, ik durf dat echt niet, veel te confronterend. Ik denk dat ik wel aan 100 kledingstukken kom, ik tel dan wel elk hemdje mee: kleren om in te sporten en slapen, voor elk weertype, binnen en buiten, begrafenis en feest, net en vrije tijd, zomer en winter, onder en boven, gewoon alles. Jij?