De beste tip om je ecovoetafdruk te verkleinen? Schaf de auto af.

Ik lees de reacties al: makkelijk praten, dat kan niet in mijn geval, want ik woon in het noorden van Groningen/ het westen van Afrika/ het zuiden van Noorwegen/ tien minuten buiten Amsterdam. Nou die laatste heeft geen recht van spreken, maar ik besef heel goed dat het lastig leven is zonder auto waar in de buurt geen alternatief transport is en er ook geen voorzieningen zijn. Vroeger, ja vroeger was alles beter: toen waren er bussen naar de stad en winkels en school in je eigen dorp. Nu zijn de bussen weg en de winkels en scholen weg, dus moet je wel aan de auto.

Maar voor al die anderen die zoals ik vlakbij winkels en binnen tien minuten lopen van een bushalte wonen: schaf de auto af. Dat kan best want er zijn genoeg alternatieven om toch te komen waar je wilt komen. Of blijf thuis en ga breien.

De alternatieven dus.

Je kunt uiteraard lid worden van een autodeelorganisatie zoals Greenwheels (Randstad) of Mywheels (het deel van Nederland dat wel verschil maakt tussen ei en ij). Ik ben dat niet, het is me te duur, of beter gezegd, de afrekening van een rit vind ik zo confronterend.

Schaf een OV-chipkaart aan en zet er automatisch opladen op. Dat is echt superhandig, vooral op een plek waar je alleen bij de Primera kunt opladen.

Geniet van het reizen per OV. Vergeet het gezoek naar een parkeerplaats, de stress van files, de spooky sfeer van parkeergarages. Reizen per OV duurt langer, dus je hebt meer tijd om te genieten, te lezen, te luisteren, te doen wat je wilt doen. Uiteindelijk bespaar je tijd, want je hoeft geen auto meer te besturen. Ja je doet langer over de reis, heerlijk toch.

Word lid van OV-fiets. Dat kan ik echt iedereen aanraden. Het busverkeer in een vreemde stad vind ik supervreemdelingonvriendelijk. Neem Arnhem, een stad waar ik best bekend ben, althans in het centrum. De bussen dragen exotische namen als Schuytgraaf, Presikhaaf, Geitenkamp, Rijkerswoerd, Buitendienst. Nou, die laatste moet ik zeker niet hebben, maar die andere namen zeggen me niets. Allemaal wijken ver buiten het centrum en ik heb geen idee waar ze liggen. Laat staan dat ik weet hoe dat zit in Groningen, Eindhoven, Amsterdam. Tegen de tijd dat ik heb uitgezocht waar welke lijn heengaat, ben ik met een OV-fiets al lekker op weg. Misschien niet via de kortste weg, maar wel genietend, zigzaggend in de juiste richting. Ik zie steden van een andere kant en verken Amsterdam tot ver buiten de grachtengordel. Dit is een uitje met een hoog wowgehalte, heel wat beter dan het gestress met een auto in een vreemde stad op zoek naar een parkeerplaats.

Nog meer nodig?