Je snapt wel dat de rollen wc-papier in dit grooote huishouden erdoorheen vliegen. Nou vliegen, ze drijven, zwemmen en verdrinken, spoelen het riool in en komen terecht in de filters van de waterzuivering. Al dat papier wordt een keer gebruikt en dan weggegooid. Wat een verspilling. Kan het anders?

Hoeveel wc-papier iemand gebruikt is nou niet bepaald een gangbaar gespreksonderwerp, en ik ga niet bij huisgenoten vragen om een beetje zuunigjes aan te doen.

Maar waarom zit er elke 15 cm een scheurrandje?

Ik herinner me dat we in mijn studentenhuis, waar ik met ongeveer 10 anderen twee wc’s deelde, een keer spraken over het aantal velletjes dat ieder van ons gebruikte. Het zal na een verstopping geweest zijn. Of na de zoveelste die ene keer dat het papier op was terwijl we de dag ervoor nog gekocht hadden. Ik herinner me echt niet elk gesprek in de 8 jaar dat ik daar gewoond heb, maar dit was hilarisch.

“Vier velletjes, misschien vijf.” “Nee joh, bah, minstens 10.” Zes, zeven, acht. Ik denk dat vier ongeveer het minimum was. Maar J had zich nog niet gemengd in het gesprek en ineens zag ik dat hij rood zag. J?

“Hmm. Ik scheur altijd een (1) velletje af en wind dat om mijn vinger. Ik dacht dat het zo hoorde. Waarom zit er anders een scheurrandje na 15 cm?”

We waren verbijsterd. Maar hoe heb ik het eigenlijk geleerd? Nooit mijn ouders zien doen, nooit les in gehad op school. In Turks Fruit zie je de meest intieme beelden, maar nooit scheurt iemand wcpapier af. Reve schrijft over de meest schunnige dingen maar niet hierover. Enid Blyton beschrijft alle dagelijkse details van pubermeisjes in haar serie Kitty op Kostschool maar dit niet.

Er staat geeneens een gebruiksaanwijzing op het pak.

J gebruikte een velletje per keer en dat beviel hem prima. Dus, je kunt minimaliseren op wc-papier en het waterschap zal je dankbaar zijn. En daarna was je toch je handen, dus wat maakt het uit.

Tot slot even rekenen hoeveel velletjes en geld J inmiddels bespaard heeft. Stel: 50 jaar, 20 velletjes per dag: dat zijn 365.000 velletjes. Stel 200 velletjes per rol (nee ik heb ze niet geteld, google wel): 1825 rollen. Stel kwartje per rol: 456 euro.

Nou daar word je niet rijk van. Maar als we dit allemaal zo doen, maak je het waterschap heel blij. Want papier lost niet op in water, dat moet eruit gefilterd worden.

Dus?