Een velletje wc-papier per keer


Je snapt wel dat de rollen wc-papier in dit grooote huishouden erdoorheen vliegen. Nou vliegen, ze drijven, zwemmen en verdrinken, spoelen het riool in en komen terecht in de filters van de waterzuivering. Al dat papier wordt een keer gebruikt en dan weggegooid. Wat een verspilling. Kan het anders?

Hoeveel wc-papier iemand gebruikt is nou niet bepaald een gangbaar gespreksonderwerp, en ik ga niet bij huisgenoten vragen om een beetje zuunigjes aan te doen.

Maar waarom zit er elke 15 cm een scheurrandje?

Ik herinner me dat we in mijn studentenhuis, waar ik met ongeveer 10 anderen twee wc’s deelde, een keer spraken over het aantal velletjes dat ieder van ons gebruikte. Het zal na een verstopping geweest zijn. Of na de zoveelste die ene keer dat het papier op was terwijl we de dag ervoor nog gekocht hadden. Ik herinner me echt niet elk gesprek in de 8 jaar dat ik daar gewoond heb, maar dit was hilarisch.

“Vier velletjes, misschien vijf.” “Nee joh, bah, minstens 10.” Zes, zeven, acht. Ik denk dat vier ongeveer het minimum was. Maar J had zich nog niet gemengd in het gesprek en ineens zag ik dat hij rood zag. J?

“Hmm. Ik scheur altijd een (1) velletje af en wind dat om mijn vinger. Ik dacht dat het zo hoorde. Waarom zit er anders een scheurrandje na 15 cm?”

We waren verbijsterd. Maar hoe heb ik het eigenlijk geleerd? Nooit mijn ouders zien doen, nooit les in gehad op school. In Turks Fruit zie je de meest intieme beelden, maar nooit scheurt iemand wcpapier af. Reve schrijft over de meest schunnige dingen maar niet hierover. Enid Blyton beschrijft alle dagelijkse details van pubermeisjes in haar serie Kitty op Kostschool maar dit niet.

Er staat geeneens een gebruiksaanwijzing op het pak.

J gebruikte een velletje per keer en dat beviel hem prima. Dus, je kunt minimaliseren op wc-papier en het waterschap zal je dankbaar zijn. En daarna was je toch je handen, dus wat maakt het uit.

Tot slot even rekenen hoeveel velletjes en geld J inmiddels bespaard heeft. Stel: 50 jaar, 20 velletjes per dag: dat zijn 365.000 velletjes. Stel 200 velletjes per rol (nee ik heb ze niet geteld, google wel): 1825 rollen. Stel kwartje per rol: 456 euro.

Nou daar word je niet rijk van. Maar als we dit allemaal zo doen, maak je het waterschap heel blij. Want papier lost niet op in water, dat moet eruit gefilterd worden.

Dus?

Advertenties

15 Comments

 1. Met een gietertje kan je ook erg makkelijk mikken hoor!

  Hier dus ook alleen water (voor mijn huisgenoten) en dat voor mij eventueel aangevuld met family cloth (google maar eens), dat laatste dient overigens alleen om het wat droog te deppen en incidenteel bij de kleine boodschap. Ja ik ben nogal een kieskeurig geval, maar dus hierbij mijn intieme informatie, haha.

  Switchen van papier naar water en/of stof is wennen maar nu wil ik niet meer anders. Als ik eens een paar dagen van huis ben en ik moet papier gebruiken krijg ik standaard schrale plekken van dat papier.

  Liked by 2 people

 2. WC-papier, daar begrijp ik niets van. Je gaat de wc toch ook niet met papier afvegen? Waarom jezelf dan wel? Je hebt daar toch stromend water?

  Ik heb, al jaren, een waterkraan waar ik een slangetje aan gemonteerd heb, van de Aldi geloof ik, kostte weinig. Aan het eind van het slangetje zit een spuitje waar het water onder druk door naar buiten komt. Daar spoel ik mezelf, en zo nodig ook de wc, mee af. Veel schoner dan papier, en nooit meer verstoppingen.
  En hoe bijzonder is dit? In heel wat landen spoelen ze zich traditioneel af met water. Veel frisser.

  Er zijn tegenwoordig luxe wc’s die dat met je doen. Die geven warm water. En dat vind ik dan weer nergens voor nodig. Als je begint met koud water in augustus, als het water 18 graden is, en je gaat er gewoon mee door, dan is het geen probleem als het in februari 4 graden is.

  En nog iets: hoewel bij mij na een wat problematisch verlopen geboorte de ontlastingrestjes makkelijk bij de plasbuis kunnen komen, heb ik nooit blaasontsteking. Ik spoel me gewoon helemaal schoon, van voor naar achter. Gaat heel snel met dat drukspuitje, kost maar een klein beetje water. Er blijven zo geen ontastingrestjes over die op reis kunnen naar de plasbuis.

  Ook zit ik er niet met mijn handen aan, die blijven schoon. Ik houd het schone spuitje in mijn hand, niet het vies wordende wc-papier. Ik zit gewoon niet met mijn vingers aan mijn ontlasting.

  Ik heb nog wel wc-papier in huis voor het bezoek. Ik doe jaren met een pak.

  Liked by 2 people

  1. wow, dank je voor het delen van deze intieme informatie. Het waterschap zal blij met je zijn. Ik hoop dat velen je navolgen. Ik heb nooit ergens gewoond waar met water poetsen gewoon was, ik heb wel soms een fles water naast een wc zien staan, maar dan was er ook wcpapier. Een fles richt niet handig, jouw slangetje lijkt me handiger. Wat ik wel van veel landen ken, is dat je wcpapier niet doorspoelt maar in een prullenbak gooit. Ziet er heel vies uit, maar alles went. Een keer, ik heb er nog nachtmerries van (maar niet heus) stond ergens zo’n afvalbak maar was er geen schoon papier en ook geen water en heb ik papier van een ander hergebruikt. BRRRR. Jouw slangetje is voor mij net een brug te ver, ik weet niet hoe huisgenoten me zullen aankijken.

   Liked by 1 persoon

   1. Als je wilt richten met een fles: probeer eens een afwasmiddelfles. En natuurlijk scheelt het als je hurkt, en dat doe ik ook. Met behulp van twee krukjes bij de wc. Dan word je a) minder vies en b) je kunt er met het schoonmaken makkelijker bij.

    Huisgenoten: je kunt het ene doen zonder het andere onmogelijk te maken. Ik heb ook wc-papier, voor bezoekers. Die zetten de krukjes aan de kant, en ze kunnen ook hun handen nog wassen.

    Bezoekers vragen zich wel af waar die rarigheid voor dient: dat waterspuitje, die krukjes. Maar als je het een keer uitlegt, zien ze er het nut wel van in. Zonder het zelf ook te gaan doen 😉

    Op een of andere manier lijkt dit voor veel mensen toch een brug te ver. Waarom? Geen idee. Ongewoonte, denk ik.

    Brrr, papier van anderen hergebruiken ;(

    Liked by 1 persoon

   2. Wel gemakkelijk dat ik de schuld van de te verre brug op mijn huisgenoten afschuif. Het is ook voor mij zelf een brug te ver.
    Ja dat was BBBRRRR In Bolivia, ik weet nog precies waar, midden tussen de cocaplantages en drogerijen. Daar werkte ik, niet in de coca, maar tussen de coca.
    Toch denk ik dat ik met mijn afwasfles een eind kom, maar dat ik telkens zou willen voelen of het wel echt schoon is. Wellicht toch eens proberen. Morgen….. 🙂

    Liked by 2 people

  2. Stoer hoor! Voor de plas is die afwasfles gewoon genoeg; aan de achterkant gaat het wat lastiger. Maar zlefs als je na afloop nog papier gebruikt, word je toch schoner, en makkelijker schoon.
   Of je het prettig zult vinden, is weer een andere vraag …

   Liked by 1 persoon

   1. Een filmpje, LOL!
    In elk geval heb je het geprobeerd.
    Ik word er schoon genoeg van om nooit meer iets anders te willen – maar bij mij komt het water er uit onder druk. En het heeft ook even geduurd voordat ik er handig in was.

    Liked by 1 persoon

   2. Mijn fles is te groot, ik kan hem niet manouvreren. Misschien een klein flesje onder druk, met een spuitje. Zoiets als een plantenspuit maar dan de goede kant op. Ik zal eens nadenken.

    Like

 3. Leuk verhaal en nog niet zo gek bedacht om je vinger winden. Vroeger had je oude kranten die in velletjes werden geknipt en aan een touwtje geregen dus is toilet papier toch een stuk beter. Wij hebben een septictank die vorig jaar werd geleegd in onze weide. Ik heb geen papiertje terug gevonden.

  Liked by 2 people

  1. Ja dat ken ik uit heel veel landen. Het is ook de gewoonte in Argentinie, en onze Nederlandse sporters hadden dus al na een dag last van verstopte wc’s.
   Wat ze ermee doen? Storten of verbranden. De Nederlandse waterzuivering heeft een begin gemaakt met recycling van het uitgefilterde papier.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s