De Vonk (bijlage Volkskrant) van vorige week gaat over onze plasticverslaving en hoe we daarvan af komen. Boeiend leesvoer! Hoe zit het in het klein? Kan ik plasticloos huishouden? Ik gebruik zo min mogelijk plastic, maar ik zou niet zonder plastic zakken kunnen. Die heb ik namelijk nodig om mijn afval te scheiden. Het klinkt als een rare kringloop.

Plastic verpakkingen breng ik naar containers bij de supermarkt. Ik stop het plastic in een plastic zak, waarin anders? Dus ik moet plastic zakken kopen om plastic weg te brengen, waarvan dan waarschijnlijk onder andere die plastic zakken worden gemaakt.

Onbruikbare kleding, schoenen en ander textiel gooi ik in een textielcontainer. Dat moet in een afgesloten plastic zak. Die moet ik dus speciaal kopen. Dit is stom!

In de badkamer gooien we rolletjes, haren en lege shampooflessen in een prullenbak. Door elkaar, want ik heb nog geen zin in drie prullenbakken in de badkamer. De shampooflessen vis ik er overigens wel uit. Ik heb een tijd geen plastic zak in de prullenbak gedaan, maar dat is niet handig, want waar dump ik dan die prullenbak in leeg? Restafval breng ik weg naar een container verderop in de straat. Ik zou best met de prullenbak over straat willen, maar de openingen van de container zijn zo onhandig en hoog dat ik de bak er niet boven leeg kan kieperen. Bovendien mag het niet: restafval moet in een afgesloten plastic zak.

Dan mijn keukenafval. Een deel gooi ik in de compostbak, maar kaaskorsten horen daar niet in. Restafval verzamel ik in een koffiezak. Een keer per week is die vol, wow, dat is weinig! Maar goed, het is wel weer een plastic zakje, drankkarton, koffiezak of wat dan ook.

Zelfs batterijen moet ik in een plastic zakje inleveren met mijn naam erop. Heeft iemand wel eens een prijs gewonnen? Ik gebruik overigens nauwelijks meer batterijen, gelukkig, voorbije ellende. Frituurvet en olie verzamel ik in een plastic fles (die van frituurolie) en lever ik ook in. Dat komt allemaal niet zo vaak voor, maar toch, het kan alleen zo.

Ik ben best benieuwd: wie heeft goede tips en gebruikt helemaal geen plastic zakken meer?