Opruimen 31: van 8 naar 0 dozen speelgoed


Al het constructiespeelgoed is nu mijn huis uit. Drie kistjes met Bionicles, Znap, Meccano, Knex, een knikkerbaan en vanavond gaat de laatste kist Lego weg. Elke kist is opgehaald door iemand die er reuze blij mee was. En daarom is het goed. Al dat prachtige speelgoed stond verlangend op zolder te wachten, te hopen op betere tijden, op een kind dat er fijn mee zou bouwen. Zoals er vroeger in mijn gezin uren mee gebouwd is. Het speelgoed verlangde net zo naar vroeger als ik.

Wie weet krijg ik nog eens kleinkinderen, wie weet ook niet. En als die komen, ga ik met ze wandelen, boompje verwisselen, knikkeren en touwtje springen. Want hoogstwaarschijnlijk hebben ze thuis genoeg speelgoed.

Een hele hoek onder het schuine dak van de zolder is leeg. Een hoek waar ik niets mee kan, behalve leeg laten of nieuwe dozen neerzetten. Dus om de ruimte had het niet gehoeven, Moeder vraagt zich dan ook af waar ik mee bezig ben. Ze vind het zoo jammer en verzamelt zelf rustig door.

Ik ben benieuwd wanneer het omslagpunt in mijn hoofd komt. Het moment waarop ik niet meer het gevoel heb te stikken in de geur van de voorbije tijd in huis. Het moment waarop de toekomst de overhand krijgt. Ik ben vooral benieuwd of dat omslagpunt bestaat, of ik inderdaad ineens de toekomst over het verleden heen voel schuiven. Ik kijk ernaar uit.

 

Advertenties

12 Comments

 1. Wij hebben het speelgoed allemaal bewaard en met de komst van kleinkinderen kwam dat zeer van pas. Op rommelmarkten kocht ik nog veel bij voor een habbekrats. De 5 kleinkinderen vervelen zich nooit. Boven zijn hun logeerkamers en ook daar staat overal genoeg om mee te spelen. We passen veel op en hebben geen kind aan ze. Buiten ook een speelhuisje, zandbak en grote trampoline, stepjes, fietsjes, skelter. Ze vermaken zich wel.
  En als ze het niet meer nodig hebben ruim ik het op.
  Maar ja dan zijn we inmiddels ook oud.

  Like

 2. Jij zou een toffe oma wezen. Want ja, een opa en oma met een huis vol, en een berg speelgoed en veel andere dingen te doen is erg lastig. Ik weet weer precies waarom we thuis weinig van die zooi hebben.

  Mijn oma heeft een oude handtas en daarin zit het volgende: een paar knikkers, wat ballen van oude deorollers, wat miniatuurdoosjes van eten van de ah en dat is het. En die rare kinderen, die vragen altijd om die tas. En leuk dat ze ermee spelen! Ze vervelen zich er nooit.

  Als je ooit kleinkinderen krijgt, is het toch ook leuk om, als ze behoefte hebben aan een rammelaar of blokjes ofzo, weer nieuwe schatten op te duikelen ergens…

  Liked by 1 persoon

 3. Wij hebben geen speelgoed, maar bij mijn ouders staat het nog helemaal vol! Ze kunnen het maar moeilijk weg doen. Is ook best wel leuk als ze kleinkinderen krijgen die daar dan mee kunnen spelen 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. Als je terugverlangt naar vroeger wil je inderdaad niet verhuizen, dan kun je blijkbaar nog niet loslaten. En voor ons staan de verhuisplannen los van het proces. Voor manlief als gescheiden vader begon dat proces jaren geleden al… voor een vrouw/moeder werkt dat (natuurlijk) anders…

  Liked by 1 persoon

 5. Manlief en ik onder de indruk van je woorden (ik heb je blog even voorgelezen). Wat mooi omschreven. En namens manlief: dat omslagpunt bestaat – hij kan het weten, want heeft kinderen, voorbije tijd met hen, en je weet hoe & waarmee wij nu bezig zijn. Maar het is een heel proces, zoveel meer dan alleen maar ‘rommel opruimen’, minimaliseren of bewust (en met een groot hart) leven… Ik gun je dat omslagpunt ook van harte, en ben ervan overtuigd dat die verstikkende geur stap voor stap een aangename vleug wordt, zoals je af en toe, op een zomeravond waarop het ineens gaat regenen, getroffen kunt worden door de geur van vochtige rozen…

  Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s