Wageningen is niet zo groot en de belangrijkste winkelstraat ziet er ongeveer zo uit als in veel andere niet-zo-grote plaatsen in Nederland: de Hema staat centraal, verder een aantal ketenwinkels zoals Blokker, Kruidvat en Scapino. Fijne winkels hoor, ik kom er graag. Ook enkele prachtige speciaalzaken. Tot voor kort Aktiesport, Paradigit, Schoenenreus. Scapino heeft hier een doorstart gemaakt, Aktiesport niet. En daar ben ik dubbel over.

Om een doorstart mogelijk te maken, moet een bedrijf eerst failliet gaan. Schulden worden weggesneden, personeel wordt ontslagen, leveranciers worden niet meer betaald, en daarna kan het bedrijf verder. Personeel wordt weer in dienst genomen, maar nu flex op nulurencontracten voor lager loon en zonder zekerheid. Voorraden worden weer in de winkel gelegd. Als onkosten zijn weggesneden, kan de winkel weer open en beter concurreren met soortgelijke winkels in dezelfde straat.

Dit is dus geen oplossing. Er komen niet ineens meer Wageningers. Wageningers kopen niet ineens meer schoenen en kleren. Ik vind dat we moeten accepteren dat er teveel winkels zijn, dat er winkels moeten verdwijnen zodat andere zaken gezond kunnen blijven. Want anders jagen ze elkaar de afgrond in.

Er komt nieuwe wetgeving die het moeilijker gaat maken via een faillissement en doorstart van duur personeel af te komen. Goede zaak. Maar wat ik weinig hoor is dat het maken van een doorstart een negatief effect heeft op de overige winkels in de buurt. Aktiesport gaat met 30 van de 131 winkels door, blijkbaar niet in Wageningen. Ik wens de overige winkeliers in de binnenstad veel succes.