Kan een compostbak wel in een kleine tuin?


Ik heb een minituin, een stadstuin omgeven door oude muren. Daarin een immense eik, een vlier, braam en een paar schaduwplanten. Ook nog een paar bessenstruiken maar daar is nog nooit een bes aan gekomen. Sinds kort een regenton, maar dat wisten jullie al. En al een paar jaar een compostbak en daar ben ik heel blij mee.

Vandaag voelde ik me weer behoorlijk wat beter, en na het schrijven van een Belangrijk Politiek Betoog en nog wat kortere dingen, wou ik wel eens wat bewegen. Iets lekker vies doen, met slakken en pissebedden en zo. Dus ik heb de compostbak op een nieuwe plek gezet. Dat doe ik een keer per jaar, en vandaag was het zover.

img_20160619_205921.jpgOp de tweede foto zie je het hoopje compost van het afgelopen jaar. Daar heb ik net de groene plastic compostbak vanaf getrokken. Zie je dat de omtrek hetzelfde is, en dat het net boven de onderste rand uitkomt? Het is maar een onbenullig hoopje. En toch ligt daar een heel jaar keuken- en tuinafval. Alles gooi ik erop: koffie, thee, eieren, groentebladeren voor zover we die niet opeten, beschimmelde sla, braamtakken, en nog veel meer takken als mijn tuin weer eens in een oerwoud is veranderd. Het is onvoorstelbaar dat dit ervan over is. In de bult krioelt het van de pissebedden, wormen, maden en andere ellende die al mijn rotzooi opeten en tot geweldige tuingrond uitpoepen. Dat zie je niet op de foto, want die beweegt niet, maar het is een wriemelende hoop. Ik sta een tijdje verrukt te kijken.

En nee het stinkt helemaal niet. Niet dat ik vandaag iets ruik, want ik ben beroerd ziek geweest en mijn smaak en neus en oren werken nog niet zoals voorheen, maar het stinkt echt niet. Het ruikt naar aarde, naar bos na een regenbui. Pure gezondheid.

Ik weet het, het is wel een plastic compostbak. Er zat oorspronkelijk een bodem in, maar dat lijkt me zo onzinnig: compost wordt gemaakt door beestjes en die leven in de grond dus er moet juist contact zijn tussen je troep en de grond anders wordt het nooit wat. Er zat ook een deksel en een deurtje bij, die gebruik ik ook al niet. Maar goed, om op dat plastic terug te komen: ja liever had ik twee grote composthopen, of een prachtig houten systeem. Maar doe me er dan ook maar een grote tuin bij. Voor dit formaat stadstuin, ik gok 7 bij 7 meter, is mijn plastic vat helemaal perfect.

Ik begrijp echt niet waarom mensen zo bang zijn voor compost in een kleine tuin. Hoe vaak ik uitleg dat het echt niet stinkt. Bezoek merkt dat uiteraard direct, ook al zit je er vlak bij (nou ja, er zit nog wel een paar meter tussen, ik zet hem niet pal naast het terras), bezoek ruikt niets. Maar toch willen ze er zelf niet aan. Ze denken aan hun eigen vieze prullebak in de keuken. Maar het is echt onzin, COMPOST STINKT NIET.

Overtuigd?

 

 

 

Advertenties

17 Comments

 1. Leuke tips voor compost in een kleine tuin of op een balkon. Dank. Ik las op verschillende plekken goede verhalen over Bokashi. Dus ik heb dat getest. Bokashi is een vermentatie. Het lijkt op compost, maar is het feitelijk niet, omdat het een ander proces is. Geurloos en geschikt voor een kleine tuin. Hier mijn ervaringen: https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/kleine-tuin-compost-probeer-bokashi-ervaringen Wellicht hebben sommige lezers er wat aan!

  Liked by 1 persoon

 2. Bedankt voor de tip om het compostvat zo op de grond te plaatsen!
  Ik had het jaren met bodem erin op stenen staan en het spul wou maar geen compost worden. Ik had het kunnen weten! Dus compostvat toen in de schuur weggezet en het op de oude manier gedaan (een composthoop) Maar nu zet ik hem toch weer neer zonder bodem. Dichterbij huis dus minder ver lopen met het afval.

  Liked by 1 persoon

  1. Raar dat ze die dingen met een bodem verkopen, ik snap dat echt niet. Ik las ook op een site dat je het vat op tegels moet plaatsen, zodat je beter ziet waar de grond einigt en de compost befint, bij het afgraven en verwerken dus. Wat maakt dat nou uit, of je iets teveel of te qeinig afgraaft. Volgens mij is het bodemleven echt cruciaal om goede compost te maken.

   Like

 3. We hebben het afgelopen verblijf in ons Gele Huis compostbakken gemaakt, daar zal ik (achteraf) toch nog maar eens een blogje over maken… voorlopig ligt daar vooral gras, maar zelfs het gras van vorig jaar (wat we gewoon op een grote hoop hadden gegooid) rook nu al lekker naar vochtige aarde….

  Liked by 1 persoon

 4. Nee al het compost is stinkt het niet meer, maar ruikt naar echte aarde.

  Alleen de fase ervoor stinkt natuurlijk wel, als ik er nu wat ingooi komen er zwermen vliegjes uit en een bijzonder luchtje. Luchtje vind ik niet erg maar dat gezwerm om me heen vind ik wel vervelend.

  Liked by 1 persoon

   1. Dat zal ik proberen. En er gaat alleen plantaardig spul en koffiefilters op. Het zijn echt de fruitvliegjes waar ik zo’n hekel aan heb, die wapperen zo met je mee als je wegloopt. En ja ook zij dragen natuurlijk ook lekker bij aan de compostfabriek, maar laten ze dan lekker beneden aan het werk blijven (-:

    Liked by 1 persoon

   2. Ja ze hoeven jou niet te composteren immers, maar die troep die jij hen voorschotelt. O ja, geen vlees erop, maar dat doe je dus niet. Een geen gekookt voedsel, dat gaat schimmelen. Ik heb ook wel eens fruitvliegjes, maar dan roer ik stevig met de stok zodat de klare compost bovenop ligt, en zijn ze weer weg.

    Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s