Collega las mijn stukje waarin ik uitleg hoe ik een restant kokend water bewaar in een thermosfles om na een paar uur nogmaals koffie mee te maken (of thee). Hij wijst me erop dat water niet lang houdbaar is, en zeker geen warm water. Hij verwijst naar een artikel van Vitens. Ongekoeld water uit de kraan  is dus hoogstens een dag houdbaar. Hoewel ik me niet kan voorstellen dat er veel bacteriën overleven in een schone thermosfles waarin je kokend water giet, is het uiteraard wel zo dat als dat water afkoelt, elke bacterie geniet en zich razendsnel voortplant.

Gelukkig kon ik hem vertellen dat ik mijn gewoonte inmiddels heb gewijzigd. Ik begon steeds meer te balen van die liters water die hier in huis werden gekookt ook als er maar een beetje werd gebruikt. En om daar nou elke keer iets van te zeggen vind ik vervelend want ik leef nou eenmaal niet in mijn eentje. Bovendien was het deels mijn eigen fout: ik had een oude elektrische waterketel waarin je voor de halve straat water kon zetten, maar het minimum was een halve liter. Ik, zuunige vrek, wilde die niet weggooien want hij was nog goed immers? En intussen liep ik te stressen als iemand weer drie liter water had gezet voor een kopje thee.

Weg ermee. Ik heb al eens geschreven over mijn nieuwe waterkoker waarin je gemakkelijk een kopje water kookt, met driekwart liter als maximum. De thermosfles staat weer in de kast te wachten tot hij met me meemag op een mooie wandeling, vol koffie in het zijvak van mijn dagrugzak  .

Dus: als jij wel warm of koud water bewaart in een thermosfles: wel elke dag verversen.

Hmm, ik moet wel oppassen hoe ik mijn linkjes plaats. Ik beloof jullie, trouwe lezers: een woord zoals artikel, stukje of geschreven linkt altijd naar een artikel, stukje of iets dat getypt is. Want ik schrijf helemaal niets, ik typ alles.