In mijn zoektocht om al het wegwerpspul uit huis te bannen, ben ik nu aangeland bij mijn stofdoek.

Vroeger waren stofdoeken geel met een rood randje. Waar waren die eigenlijk van gemaakt? Kun je die nog kopen? ja hoor, maar ik heb ze niet. Ik wil iets dat stof aantrekt en vasthoudt, niet iets dat stof verplaatst. Afstoffen is niet mijn hobby (ik ben meer van het stofzuigen), dus als het dan ook nog niets uithaalt…. Ik gebruik een swiffer met wegwerpstoffertjes. Erg hard gaat het niet met dit wegwerpspul, want ik stof niet zo heel vaak af, gebruik ze vaker en was ze uit, dus volgens mij heb ik dit eerste proefpakketje al een jaar of drie, maar toch maar toch.

Op pinterest zie ik ingewikkelde brei- en haakpatronen langskomen vol franjes en uitsteeksels zodat je eigen kunstwerk lijkt op een wegwerpstoffertje, maar ik krijg een idee: tricot krult helemaal vanzelf om aan de zijkanten, en daar zou ik best gebruik van kunnen maken.

En dan van acryl: want wie wel eens een acryltrui heeft aangehad (vooral een zwarte kan ik je aanbevelen) en een poes op schoot, weet dat acryl supergoed stof en haren aantrekt en vasthoudt. Is die ellende toch ergens goed voor.

Simpele beschrijving: half uurtje breien, vijf minuutjes prutsen met een borduurnaald en de plastic houder. Het resultaat is super: zingend stof ik mijn huis. Het is nog nooit zo stofvrij geweest. Zelfs waar ik vanmorgen nog heb gezogen verzamelt de knalroze acryl nog stof. Wow!

Het enige waar ik me nu nog zorgen om maak: microfiberdoekjes en fleecevesten zijn veroorzakers van veel microplastic in de oceanen. Daarom wil ik geen microfiberdoekjes meer in huis. Nou is microfiber een mengsel van polyester en polyamide, fleece is gemaakt van polyester, en ik gebruik acryl. Maar toch: zouden mijn stofdingen wel veilig zijn?