Nu in de zomer moet het mogelijk zijn om alle lampen uit te laten tot zeg ergens in september. Helemaal niet duurzaam om een hele avond kunstlicht aan te hebben,  diep in de nacht naar bed te gaan, en dan tot half acht in mijn nest te blijven liggen met extra dikke gordijnen omdat het al uren licht is. Verspilling van fossiele brandstoffen, en daar moeten we zuinig mee om gaan vanwege de toekomst. Alleen gebruiken in hoognodige gevallen toch?

Leven met de zon dus. Eergisteren ben ik begonnen. Hier mijn eerste ervaringen.

Mijn dagritme moet verschuiven. Early to bed and early to rise makes a man healthy wealthy and wise, zei mijn vader vaak, maar dat moet hij van een ander hebben want hij kon verder geen Engels. Het zal voor een vrouw ook wel gelden. Maar politieke vergaderingen duren lang. Daarna lig ik laat in bed, sta later op en ga dan weer later naar bed. Hmm, die sleur kan ik best doorbreken door ook na een vergadering vroeg op te staan en dan lekker vroeg naar bed te gaan. Dat is een Goed Voornemen.

Om half zes ’s ochtends is het licht genoeg om de dag te beginnen. Om tien uur ’s avonds zou ik wel gewoontegetrouw een lampje willen aandoen, maar dan ga ik dus naar bed. Alwaar ik toch even een leeslamp aandoe om op de Ipad mail, reacties op dit blog en facebook te checken en wat te lezen. Maar om half elf gaat dat lampje dus uit. Dat is wennen!

In mijn wc komt weinig daglicht binnen. Maar waarom wil ik vol in het licht zitten op de wc? Beetje mijmeren kan ik ook wel in de schemer. Louter gewoonte merk ik: deur open, licht aan etc, ik bespaar je de rest.

De kelder dan. Die heeft een raampje dat uitkomt onder een rooster en daar ligt een deurmat op. Weg deurmat: wow dat scheelt!  Bij het fornuis is echt te weinig licht. Ik wil in de pannetjes kunnen kijken. Oke, dat sta ik mezelf toe, een half jaar aangebrande chili is ook niets. En ik sta mezelf een lampje toe voor precisiewerk: bij naaien, viool studeren en nog zo wat.

En zo zat ik vanmorgen om zes uur al met een boek (Mismatch) aan de koffie.

Sta jij in de zomer vroeg op (op een vrije dag dan he, dus vanuit je eigen vrije wil)?