Wel of niet verstandskiezen laten trekken


Het is tien voor elf, ik had op dit moment een afspraak bij de tandarts. Hij zou aan een kant mijn verstandskiezen trekken. Eerst kon ik met hem meegaan dat het misschien wel een goed idee zou zijn, maar vanmorgen vond ik ineens dat die verstandskiezen bij mij horen. Er is namelijk niets mis mee, maar nuttig zijn ze ook niet. Ik heb afgezegd.

Het verhaal begint in januari: ik was lekker tanden aan het poetsen en probeerde ook achter die verstandskiezen te komen. Die groeien naar buiten, dus het is wat lastig eromheen te komen, maar ik doe het al 35 jaar en ik heb er wel ervaring mee. En toen, auw, stak ik met mijn tandenborstel door mijn wang. Niet helemaal door en door maar wel door bloedvaten blijkbaar. Het was een groot gat en een bloederige massa. Raar genoeg heelt dat dan ook weer gewoon.

Maar de mondhygiëniste, bij wie ik een paar weken later moest zijn om een half jaar kalksteen te verwijderen (dus zo zijn die kalkrotsen aan de Britse kust ontstaan), was uiteraard niet helemaal blind. Ze zag een verstandskies die bijna bedekt was door huid en wat wondresten en dacht dat kies moeite deed door te komen. Ze vond dat ik naar de tandarts moest.

Tja, die weet natuurlijk allang dat ik al 35 jaar deze verstandskiezen heb, dat die vanwege scheefgroei onnuttig achterin niets liggen te doen, half bedekt onder huid, en dat die lastig schoon te maken zijn. Ze moesten er maar uit.

Ik kon wel met zijn redenering meegaan, maar vanmorgen toen het zover was, dus niet meer. Doe ik nu dom dom dom en eigenwijs?

Advertenties

11 Comments

 1. Goede vraag en ik heb net met interesse alle reacties gelezen. Bij mij zijn er drie uit en de laatste zit met een grote amalgaamvulling nog achterin. Een wortel is krom, dus mogelijk is hier ook een chirurgische ingreep vereist om hem eruit te krijgen. Toch zou ik hem weg willen laten halen, omdat de kies daarnaast dan wat meer ruimte krijgt en beter schoon is te houden. Wellicht is dat voor jou ook een overweging? Ik wens je wijsheid voor het geval je alsnog een keuze maakt.

  Liked by 1 persoon

 2. Lekker laten zitten als je er geen last van hebt. Ik ben alle verstandskiezen kwijt, en nog veel meer kiezen. Ik heb alleen nog een kleine boog over, boven en onder.
  Aan de voorkant ziet het er nog best netjes uit, al is dit wel met de nodige kunstgrepen gebeurt. Ik heb al idioot veel tandartsbehandelingen gehad. Slecht gebit als gevolg van zeer veel spugen door koemelkintolerantie en heel veel antibioticakuren.
  Soms had ik met trekken nauwelijks napijn, maar heb ook weleens zes weken het gevoel gehad dat iemand mij een kaakslag had gegeven. En ik heb kaakontstekingen gehad waarvoor ik antibiotica kreeg. Dan zit je wel tegen het plafond van de pijn.
  Nee, ik had het ook niet gedaan als het niet hoefde.

  Liked by 1 persoon

 3. Geen idee,links en rechts is er bij mij nogal wat getrokken vanwege te weinig ruimte met als gevolg dat de verstandskiezen onder keurig in ’t gelid staan, boven zijn ze nog niet eens door vanwege dwarsliggers volgens de foto’s die gemaakt zijn. olang ‘k er geen last van heb, mogen ze blijven 😉

  Liked by 1 persoon

 4. Ik weet het niet… ik heb in 2013 voor het eerst (en tot nu toe ook het laatst) er eentje laten trekken (of trekken: dat was dus een volledige chirurgische ingreep bij de kaakchirurg) omdat de tandarts dat wilde. Nu ben ik doodsbang voor dit soort dingen en dus toen ook zeer nerveus. Na de operatie begon alles te ontsteken, antibiotica ed en zo’n 5 weken kon ik amper mijn mond openen. En wat een pijn!! Hoop dat het nooit meer hoeft…

  Liked by 1 persoon

 5. Hier zijn er 2 uit, de andere 2 niet en gaan er alleen uit als er een gaatje zit oid. Mijn kiezen zitten nogal vast, ( de tandarts deed 2 uur over een kies trekken, uiteindelijk gespeleten etc… de pijn viel mee maar achteraf was het erg gevoelig )

  Liked by 1 persoon

 6. Mijn beste ervaring bij de tandarts? Vrstandskies laten trekken.
  Ik heb een jaar met allerlei vage klachten gelopen. Oorpijn, oorontsteking, keelpijn, keelontsteking, bijholteontsteking, voorhoofdsholteontseking, ontstoken amandelen, weer keelontsteking, weer oorpijn etc. Steeds verhoging, steeds koorst, voortdurend moe, hoofdpijn. Kies eruit een week later nergens meer last van en sindsdien niets meer ontstoken..
  Verdoven was niet zo fijn. De bloedsmaak die twee dagen bleef was ook minder. Voor de rest.. Eitje.

  Ik zou het wel weten, zsm eruit.

  Liked by 1 persoon

 7. Ik heb links beide verstandskiezen laten trekken, in overleg met de tandarts. Mijn kaken waren wat te vol, en dat voelde ik vooral als ik griep had. De eerste paar weken na het trekken kon ik echt merken dat mijn resterende tanden zich ontspanden en een nieuw plekje zochten.

  De verstandskiezen rechts zijn nog aan het doorkomen (ik ben 44!), en gaan er waarschijnlijk ook uit als ze goed grijpbaar zijn met de trekinstrumenten.

  Liked by 1 persoon

 8. Als je vindt dat ze bij je horen, zou ik ze gewoon houden. Tenzij je echt hinder ervan gaat krijgen, dat ze poreus zijn of je andere tanden in de weg zitten.

  Ik heb die van mij twee jaar en die zijn nog steeds niet helemaal doorgekomen (ik loop tegen de dertig aan, dus ik heb ze ook rijkelijk laat gekregen). Als ze schots en scheef zouden groeien, zou ik ze laten trekken. Maar ze zitten niets of niemand in de weg, dus laat ik ze mooi zitten.

  Liked by 1 persoon

 9. Ik heb nog 3 verstandskiezen, de 4e was twee weken geleden getrokken omdat er een gaatje in zat. Trekken was in dit geval beter dan vullen, nou ja ok 🙂 Helemaal geen last van gehad trouwens, geen pijn gevoeld…. Maar dat zou ook kunnen komen omdat mijn eczeem zoveel pijn doet over ’t algemeen dat mijn brein moet kiezen wlk pijnsignaal doorkomt o.i.d. 😛 Toch weer een voordeel!
  Rest van de verstandskiezen laat ik lekker zitten. Pas als het een probleem wordt zou ik ze laten trekken. Dus als ze bij jou geen probleem opleveren, gewoon laten zitten.

  Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s