Waarom ik op 6 april VOOR stem


Van mij had dat referendum niet gehoeven. Maar de wet is nou eenmaal zo dat als 400.000 mensen een referendum aanvragen, de regering dat gaat organiseren. Dus komt er een referendum en ik stem voor.

Hier in Wageningen hebben D66, GroenLinks en de PvdA samen een flyer gemaakt, en we voeren samen campagne.Inmiddels heb ik een zaterdag de hele dag lekker geflyerd op de markt. Tientallen gesprekjes gevoerd en genoten van het zonnetje.

Mijn verhaal werd met het vorderen van de dag steeds helderder. De meeste mensen vonden het hele referendum maar onzin, en dus wilden ze niet gaan stemmen. Of ze wilden tegenstemmen. En daar heb ik geprobeerd wat tegenover te zetten.

Het gaat om een handelsverdrag tussen de EU en de Oekraïne, zoals de EU er wel meer sluit: met Chili en Zuid Afrika bijvoorbeeld. Om in de Oekraïne eerlijke handel mogelijk te maken, zitten er ook duidelijke afspraken over democratie, corruptie en politiek in het verdrag.

De vorige president van de Oekraïne had dit verdrag al goedgekeurd maar werd teruggefloten door Rusland. Er ontstonden rellen in Kiev en massale demonstraties op het Maidanplein: de bevolking wilde de blik meer naar het westen en minder naar Rusland. De president ruimde het veld, er is een nieuwe president en die heeft dit verdrag wel goedgekeurd, ondanks de druk vanuit Rusland dat fel tegen dit verdrag is. De proEuropa partijen wonnen ook de parlementsverkiezingen.

De EU moet het nog goedkeuren. Elke lidstaat heeft vetorecht. Het is inmiddels overal goedgekeurd, het wachten is op Nederland. We zijn hier het enige land dat een referendum organiseert. Als de kiesdrempel wordt gehaald, volgt onze  regering de uitslag. Als de uitslag negatief is, en Nederland dan inderdaad tegenstemt, gaat het verdrag niet door. Stemmen dus, je stem doet ertoe.

Daarna gingen de gesprekjes alle kanten op: meestal ging het binnen een minuut van vluchtelingen naar Brussel tot arbeidsmarkt, woningnood en zorg. Wat allemaal niets met dit verdrag van doen heeft. Velen gingen toch twijfelen: inderdaad, als de bevolking van de Oekraïne dit verdrag graag wil, daar massale demonstraties voor over heeft en de druk vanuit Rusland weerstaat, houdt je argument om niet of tegen te stemmen dan stand?

 

 

Advertenties

37 Comments

 1. Hoi Mathilde

  Ik denk dat ik via mijn lieve vriendin Ger (Valhalla) op je blog ben gekomen. Ik ben al even bezig met informatie in te winnen over het referendum, en wat ik zou moeten stemmen. Mijn partij, Groenlinks is vóór, maar goed dat hoeft nog niet te zeggen dat ik dat ben, ik ben het wel vaker niet met Jesse en de zijnen eens 😉 Ik heb zelf een blog over consuminderen maar schrijf eigenlijk overal over. Mag ik je blog doorlinken? Ik vind het helder wat je schrijft en heb er veel aan. Ook heel veel aan de reacties op de reacties. 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Hier is het een buurland. Er wordt voorzichtig met ze omgegaan, maar ‘we’ zijn ook redelijk onbetekenend voor het machtige Rusland. (dat zijn naam zou hebben door de Noormannen las ik eens). Geen EU lid, ook fijn. Waar de EU zich instort, weet ik niet.

  Like

  1. Ja ik las het ook, in het boek van Michae Pye: Rusland komt van de Russen, ja duh, en dat waren de Vikingen of Noormannen die bovenlangs via de grote rivieren richting de Zwarte Zee trokken. Fascinerend hoofdstuk uit dat boek, de moeite waard zeker nu je daar woont. Lees ik hier wel over de Friezen.

   Like

 3. Buitenhof van gisteren terug kijken. Zie hoe Dijsselbloem de man die tegenover hem zit niet kan overtuigen, dat de Oekraïne en de EU OK is.

  Als de dertig procent maar gehaald wordt. Ik ga deze week weer flyeren. Er zijn te weinig mensen die flyeren.

  Als de mensen hun stemkaart maar niet bij het oud-papier hebben gegooid.

  Liked by 1 persoon

  1. Maar dat verdrag opent toch juist de weg naar verbetering? Zonder verdrag verandert er daar niets, in elk geval hebben wij daar dan geen invloed op. Met een verdrag moeten de producten die ze naar Europa exporteren voldoen aan Europese normen.

   Like

   1. Ja ik ben het met je eens. Ook een onderwerp wat moeilijk uit te leggen is en waar weinig mensen details van snappen, maar zeker relevanter. De import uit de VS is vele malen groter dan die uit de Oekraine.

    Like

 4. Precies om wat VeggieMo zegt, ga ik niet stemmen.
  De meerderheid van de stemgerechtigden heeft geen idee waar het over gaat, laat staan dat ze erom gevraagd hebben.
  Wat zijn die stemmen dan waard.
  Bovendien twijfel ik zéér aan de motieven van Geen Peil.

  Groet Erna

  Liked by 1 persoon

  1. Aan de motieven van GeenPeil twijfel ik ook. bij het flyeren heb ik ook gemerkt dat de meesten nietweten waar het over gaat. Ik weet het zelf nauwelijks: daar hebben mensen jaren over gepuzzeld en ik lees wat artikelen door en wat websites, ga naar een discussie tussen Paul Tang en Van Bommel, en zou er dan net zoveel vanaf weten. Het is geen geschikt onderwerp voor een referendum, maar het is er nu en ik ga stemmen.

   Like

 5. IK heb geen idee waarover dit gaat… dus fijn om even te lezen. Wist niet dat er een referedum aankomt. Ik stem uiteraard niet en ik heb te weinig informatie om te weten wat ik zou stemmen. Dus laat ik zeggen: ik hoop dat jouw stem gehoord wordt 😉

  Liked by 1 persoon

  1. Ja dit zal de Colombiaanse krant wel niet halen, en terecht. Ik denk wel dat je mag stemmen, dan moetje langs de ambassade je stempas aanvragen. Althans zo was het vroeger. Misschien wel een goed idee om op tijd aan te denken voor de tweedekamer verkiezingen, want dan mag je vast ook stemmen.

   Liked by 1 persoon

  1. Ik heb het gelezen, en volgens mij snijdt het geen hout. In het verdrag staat dat producten uit de Oekraine moeten voldoen aan dezelfde normen als onze eigen producten om toegelaten te mogen worden.

   Like

   1. Op de facebookpagina van Schaliegas Nee staat een korte documentaire over het winnen van schaliegas in de Oekraine. De deal is gesloten met Shell en Rutte was erbij. De winning van schaliegas gebeurt op een manier die hier verboden zou zijn. Open bassins met afvalwater. Burgers die tegen zijn en het gaat toch door.
    Helaas ben ik er niet van overtuigd dat een voor stem gunstig is. Ik ben bang dat we corruptie binnenhalen en dat vooral de grote bedrijven er baat bij hebben.
    Verder staan er in dit verdrag afspraken over samenwerken bij militaire acties. Ook daar heb ik vraagtekens bij.

    Liked by 1 persoon

   2. We zijn het niet met elkaar eens, en dat hoeft ook niet. We hebben er allebei goed over nagedacht en zijn tot een verschillende conclusie gekomen. Dat kan. Het hangt ervan af wat de doorslag geeft: bij mij de steun aan de bevolking die de politiek en de handel wil verwestersen, de blik gericht onze kant uit. Jij kijkt naar de bestaande economie daar en de gevolgen voor het milieu. Ik zeg dat je daar alleen invloed op hebt als het verdrag er komt. Jij vindt dat eerst die zaken op orde moeten (althans dat vindt de PvdD) en dan pas een verdrag. Ik denk dat dat juist een proces is wat je op deze manier in gang zet. Geen idee wie gelijk heeft, dat merken we pas over 10 jaar.

    Like

   3. Ik zou willen dat ik er positiever in zat. Dat landen beter hun zaken op orde hebben voordat ze een verdrag tekenen vind ik belangrijk. In de Europese Unie hebben we al eerder gezien dat landen plannen hebben om plannen te maken om zaken te verbeteren. Denk bv aan de financiele situatie van Griekenland toen ze de euro mochten gaan voeren.

    Liked by 1 persoon

   4. Ik begrijp je scepsis best. Ik vind het ook belangrijk dat de EU handelsverdragen aangaat met landen die dezelfde waarden aanhangen op het gebied van milieu, democratie, corruptie. Ik denk dat juist het sterke van dit verdrag is dat die twee zaken, handel en politiek, aan elkaar gekoppeld zijn. Dat de Oekraine de kans krijgt aan zijn interne politiek te werken terwijl het verzekerd is van de steun en het vertrouwen vanuit de EU.

    Like

  1. Ik heb het artikel gelezen. Interessant, bedankt voor de link. Kaplan is voor het associatieverdrag, hier een stukje uit het artikel
   Om die reden denkt de Amerikaanse schrijver dat het land nooit compleet onderdeel kan worden van de Europese Unie. “Dat neemt niet weg dat Europa Oekraïne moet helpen, met hervormingen en de ontwikkelingen van instituties.” Vandaar dat Kaplan veel waarde hecht aan het associatieverdrag met de EU.

   Als het aan hem ligt stemmen de Nederlanders ‘ja’ tijdens het referendum. “Spiritueel kan Oekraïne wel degelijk deel gaan uitmaken van Europa.”

   Dat Rusland daar niet blij mee is, heeft het land duidelijk gemaakt. In militair opzicht is Rusland bezig aan een opmars. Niet alleen in Oekraïne, ook in Syrië.

   Like

   1. De VS doet bijzonder goed zijn best om onrust te zaaien in het Midden-Oosten en de gevolgen zijn voor Europa.
    De handelsboycot met Rusland komt de VS erg goed uit omdat zijzelf nauwelijks handel drijven met Rusland. Europa des te meer, maar op de ze manier maakt de VS Europa afhankelijker van de VS.

    Like

   2. Ik zie niet de directe link met het handelsverdrag met de Oekraine. Overigens is er (nog) geen handelsboycot tussen Rusland en de VS, die is althans niet in werking getreden.

    Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s