Van mij had dat referendum niet gehoeven. Maar de wet is nou eenmaal zo dat als 400.000 mensen een referendum aanvragen, de regering dat gaat organiseren. Dus komt er een referendum en ik stem voor.

Hier in Wageningen hebben D66, GroenLinks en de PvdA samen een flyer gemaakt, en we voeren samen campagne.Inmiddels heb ik een zaterdag de hele dag lekker geflyerd op de markt. Tientallen gesprekjes gevoerd en genoten van het zonnetje.

Mijn verhaal werd met het vorderen van de dag steeds helderder. De meeste mensen vonden het hele referendum maar onzin, en dus wilden ze niet gaan stemmen. Of ze wilden tegenstemmen. En daar heb ik geprobeerd wat tegenover te zetten.

Het gaat om een handelsverdrag tussen de EU en de Oekraïne, zoals de EU er wel meer sluit: met Chili en Zuid Afrika bijvoorbeeld. Om in de Oekraïne eerlijke handel mogelijk te maken, zitten er ook duidelijke afspraken over democratie, corruptie en politiek in het verdrag.

De vorige president van de Oekraïne had dit verdrag al goedgekeurd maar werd teruggefloten door Rusland. Er ontstonden rellen in Kiev en massale demonstraties op het Maidanplein: de bevolking wilde de blik meer naar het westen en minder naar Rusland. De president ruimde het veld, er is een nieuwe president en die heeft dit verdrag wel goedgekeurd, ondanks de druk vanuit Rusland dat fel tegen dit verdrag is. De proEuropa partijen wonnen ook de parlementsverkiezingen.

De EU moet het nog goedkeuren. Elke lidstaat heeft vetorecht. Het is inmiddels overal goedgekeurd, het wachten is op Nederland. We zijn hier het enige land dat een referendum organiseert. Als de kiesdrempel wordt gehaald, volgt onze  regering de uitslag. Als de uitslag negatief is, en Nederland dan inderdaad tegenstemt, gaat het verdrag niet door. Stemmen dus, je stem doet ertoe.

Daarna gingen de gesprekjes alle kanten op: meestal ging het binnen een minuut van vluchtelingen naar Brussel tot arbeidsmarkt, woningnood en zorg. Wat allemaal niets met dit verdrag van doen heeft. Velen gingen toch twijfelen: inderdaad, als de bevolking van de Oekraïne dit verdrag graag wil, daar massale demonstraties voor over heeft en de druk vanuit Rusland weerstaat, houdt je argument om niet of tegen te stemmen dan stand?